To co może aż tak nie domagać że różnica jest wyczuwalna? Jak kiedyś wyciągałem filtr powietrza po poprzedniku to zasiedliły się już w nim nowe formy życia z łopatą ziemi i liśćmia nadal dwustrefowej nie miałem.
To co może aż tak nie domagać że różnica jest wyczuwalna? Jak kiedyś wyciągałem filtr powietrza po poprzedniku to zasiedliły się już w nim nowe formy życia z łopatą ziemi i liśćmia nadal dwustrefowej nie miałem.
Marek, sprawdź sam, myślę że w Twojej 166 różnica pomiędzy prawą i lewą stroną przy silnym nadmuchu będzie wyczuwalna. Jeśli jest stary filtr, rozregulowany/uszkodzony zawór rozprężny albo za mało czynnika to ten problem się nasila i wtedy wyraźnie czuć, że tylko z prawej strony leci chłód a z lewej leci lekko zimne/obojętne powietrze.
Az wezme termometr i sprawdze ta teorie![]()
Temp. zewnętrzna - 35 stopni taka sama na termometrze zewnętrznym zacienionym i taka sama w aucie na ICS
Auto stoi w cieniu
Ustawienia klimy:
- Manual,
- 3/4 mocy wiatraka,
- ECON - off (sprężarka załączona)
Pomiar po 10 minutach jazdy w warunkach miejskich na postoju:
- prawy nawiew 10.5 stopnia,
- lewy nawiew 31 stopni.
Im mniejsza temp. zewnętrzna tym mniejsza różnica temp. powietrza wylotowego.
Wysyłam flachę pierwszej osobie, która rozwiąże zagadkę nawiewów i podpowie co zrobić, żeby nie mieć dwóch stref w 166. Wysyłka kurierem gratis.
U mnie parownik tez sie tak zachowwuje ale 2 strefowej klimy nie zauwazylemmam taki termometr z sonda i jak sie uda dzis sprawdze czy jes roznica miedzy lewym a prawym nawiewem
Wysłane z mojego OV-Vertis-01 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj jechałem w takich samych warunkach. Termometru nie wtykałem ale bankowo zauważyłbym 20 stopni różnicy!!! A różnicy nie czułem....
Zarzuciłem temat u mojego klimaciarza. Jutro będę znał sugestie. Ale w ramach testu rozebrałem u siebie podszybie i wyjąłem filtr. Przy włączonej klimie na max i 3/4 obrotów faktycznie jest różnica w temperaturze wymiennika. Ale juz w środku temperatury w różnicy max 1,5 stopnia. Także jak dla mnie jakiś mieszalnik jest uwalony. MOja teoria jest następująca. Ponieważ w 166 już sprawdziłem, jest różnica w temperaturze wymiennika między stronami, to jeśli dołożymy do tego niedomykającą się kratkę mieszalnika to mamy 2 strefy. Wymiennik nie jest w stanie wymienić całego ciepła z nagrzewnicy przez niedomknięta klapkę. Tam gdzie jest zimniejszy tam lepiej sobie radzi i jest w stanie wychłodzić. Jak dołożymy do tego ułożenie wejść do nagrzewnicy ( po cieplejszej stronie) to mamy komplet.
Zdjęcia mieszalnika.
Sprawdziłem bardzo łatwo jest wyrwać ten element z mocowania.
![]()
HSF3Design
Projekty, prototypowanie, wydruki 3D
NOCTUO - filamenty do druku 3D
email: duzepuzzle@gmail.com
mam:
Auto projekt: AR166 3.0 CF2 '99 Blu Odissea
Daily: AR166 2.0 V6 TB '99 Aurora
na części:
AR166 3.0 CF3 '02 - srebrne
Oddzwonił do mnie kumpel co mi klime ogarnia. Mówił tak. Parownik nie może być cały zimny bo by zamarzł. W kilku mu znanych układach klimatyzacji jest problem z 2 strefowa klimą w jednostrefowej przez zbyt mało czynnika lub uwalony zawór rozprężny. Bardzo częsta przypadłość amerykańskich aut.
Ja jednak sprawdził bym czy dobrze zamyka się klapka Ciepłe/zimne. Czy ta żółta pianka uszczelniająca klapki nie jest gdzieś uszkodzona.
A jak wygląda nawiew na stopy? jaka temp?
HSF3Design
Projekty, prototypowanie, wydruki 3D
NOCTUO - filamenty do druku 3D
email: duzepuzzle@gmail.com
mam:
Auto projekt: AR166 3.0 CF2 '99 Blu Odissea
Daily: AR166 2.0 V6 TB '99 Aurora
na części:
AR166 3.0 CF3 '02 - srebrne
Chyzioslaw dzięki za podpowiedzi, jutro wyrzucam wszystko z podszybia zgodnie z instrukcją wymiany nagrzewnicy opublikowaną w dziale zrób to sam przez Marka.
Ile mieszalników ciepłe / zimne jest w 166 ? Na zdjęciu widzę jedną klapę, czy jest ich więcej ?
Rozumiem że mieszalnikiem steruje jakieś serwo ?
Błąd tego serwa będzie sygnalizowany Airconditioner foulty ?
Dodam tylko, że przełączanie temp. ciepło - zimno działa u mnie bez problemów.
U mnie jednakowo lodowate powietrze leci zarówno z kratek z przodu jak i z tyłu. Różna temperatura napewno nie jest normą.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka