Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Temat: Wałki rozrządu: czy faktycznie warto zmienić?

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Spodziewałem się takich odpowiedzi... Wsadź v6, 20vt, kup gta, albo odpuść sobie...
    Tyle że one nic nie wnoszą do tematu z całym szacunkiem...

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Powiem inaczej, zacznij od znalezienia osoby która ugryzie i wystroi Ci tego JTSa na oryginalnym sterowniku i wtedy myśl co dalej. Masz niestety JTSa więc wtrysk DI, nawet jeśli byś chciał przejść na komputer standalone żeby uprościć sprawę koszty takiego sterownika dla DI są porażające, wyższe niż całe Twoje auto jest warte i to ze 2x.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

ewentualnie zostaje włożenie normalnego wtrysku, ale wtedy trzeba od podstaw rzeźbić kolektor dolotowy - a przy ostrych wałkach, żeby miało to sens to trzeba od razu ITB i się zaczyna inwestowanie...

a posty o swapach i o tym, jak drogie jest dłubanie wolnossaka piszą osoby, z których jedna ma to przerobione na sobie(czyli GrzesiekK.) i druga, która trochę ma do czynienia z branżą tuningową i wie jak lawinowo sypią się koszty w tuningu oraz jak ciężko o dobrego fachowca w tej dziedzinie. i ma to bardzo dużo wspólnego z tematem, bo na chwilę obecną chcesz wywalić ładne kilka tysięcy na coś, co nie będzie miało żadnego efektu, a auto będzie wolniejsze od większości diesli...

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ta planów to tu było od ......:
    Uturbianie Busso- Alfy jak i właściciela nie widać ....
    Inny sobie szukał auta do zabawy do 30 koła, snuto tu opowieści o Sti, Camaro V8 i jakieś jeszcze cuda na patyku (dla mnie propozycje jakie się tam pojawiały są abstrakcyjne i to byłby ulep), a zawitała GTV, zapewne łoi STi pod każdym względem
    Teraz JTS robiony na wyścigówkę- swoja droga jakby go wybebeszyć, to efekt finalny zbliżony do władowania kilku tysi w silnik, ale zapewne ma być klima i "perskie dywany"
    Co następne GTA Q4??????????
    Niedawno na pewnym forum sprzedawała się buda RX8- powiedzmy że ją sobie zarezerwowałem (brak silnika skrzyni, wału, magla- reszta była), ktoś w temacie tej wyścigówki do 30 tysięcy napisał kupić z zapieczonym silnikiem wsadzić coś innego i pojechał.
    Internet wszystko łyknie, po wstępnych podliczeniach ciężki było by się w 20 tysiącach obrócić na K20 pod maską (buda to były 3 kafle z tej kwoty)
    Nie wiem ile kosztuje modzenie JTSa, wiem za to ile kosztuje wsadzenie w miejsce mojego JTD V6, oraz orientacyjny koszt 20VT i trzeba naprawdę kochać swojego makarona żeby w to się bawić
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 18-01-2015 o 14:05

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Suzumushi
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    155Q4, 147GTA, Giulietta QV, Giulia Q, Ducati STF V4S

Domyślnie

ot i rzeczowe podsumowanie
    ale są i tacy co mają po dwa i więcej silników (działających) do jednej budy

w

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Ludzie, naprawdę opamiętajcie się w tym swoim zaślepieniu. W którym miejsu napisałem, że buduje z JTS'a wyścigówkę? W którym miejscu napisałem, że celem jest objechanie jtd i v6? Pytam w którym?

Pieniądze na wałki i tak muszę wydać, więc pojawiła się opcja delikatnego przyrostu mocy. Na swapy przyjdzie czas jak mi panewka strzeli.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    Ludzie, naprawdę opamiętajcie się w tym swoim zaślepieniu. W którym miejsu napisałem, że buduje z JTS'a wyścigówkę? W którym miejscu napisałem, że celem jest objechanie jtd i v6? Pytam w którym?

Pieniądze na wałki i tak muszę wydać, więc pojawiła się opcja delikatnego przyrostu mocy. Na swapy przyjdzie czas jak mi panewka strzeli.

Wyścigówka = auto do frajdy= znacząco lepsze osiagi

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Czyli pytanie sprowadza się do tego, czy i ile będzie wzrostu mocy i czy tylko na wysokich obrotach gdy zamiast zwykłego założymy te sportowe wałki rozrządu, zakładając BRAK jakichkolwiek innych zmian (komputera, wydechu, dolotu)

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Lajtowy wałek, jak z 15-20KM dojdzie to będzie max, auto całkowicie streetowe nadal. Seryjny wałek masz koło 245stopni
    jeśli faktycznie 15-20 koni więcej, to niemało przecież dla wolnossącego silnika, a i tak czy siak te wałki do wymiany idą, no to chyba warto prawda?
    Naprawdę 15-20 koni taki zabieg da?

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Wyścigówka = auto do frajdy= znacząco lepsze osiagi
    1zł = 100gr = 10gr * 10gr = 0,1zł * 0,1zł = 0,01zł = 1gr

Oba równania tak samo poprawne.

Wałki tak czy tak wlecą. Jeśli ostre, to strojenie obowiązkowe.

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Grzebanie problematycznego silnika tylko zwielokrotnia te problemy. Zostaw fabrykę. A jeśli chcesz jednak coś wiecej mieć z JTS to rewizja dołu panewki nowki wpadają, ostre wałki plus ITB z porządnym strojeniem(limiter pewnie trzeba będzie przesunąć) i pewnie 200 koni pęknie tylko jakim kosztem ??? Strojenie mało nie kosztuję. Najtanszy Swap na 3.0 będzie i największy przyrost w stosunku do wydatków. Swapy na 16VT i 20VT to jazda z elektroniką bo to nigdy w tej budzie nie wystepowało (ale do ogarniecia). Tyle że wtedy jeżdzi to po prostej jak Grzesiekk pisze. Mocne wysoko obrotowe N/A to jest to co Ci do zabawy na winklach potrzeba ale to worek kasy i wiele nie wiadomych ( o ile o TSie mozna powiedzieć ze coś gdzieś jako wzór widnieje to JTS to totalna abstrakcja i sprawdzanie na sobie rozwiązań)