Koledzy mam alfe 159 150km z grudnia 2006 roku jaki tam szedł kolektor aluminiowy czy plastik wydaje mi sie ze chyba alu. A u mnie jest już plastik z klapami wirowymi na samym dole nie widoczna listwa.
Koledzy mam alfe 159 150km z grudnia 2006 roku jaki tam szedł kolektor aluminiowy czy plastik wydaje mi sie ze chyba alu. A u mnie jest już plastik z klapami wirowymi na samym dole nie widoczna listwa.
Wtedy były już montowane plastikowe. Najważniejsze to sprawdzić, czy masz jeszcze klapki![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czyli trzeba zrzucić kolektor ;/ agdzies czytałem ze te kolektory były dość trwałe to prawda ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Diagnostyka komputerowa,kasowanie błędów, resetowanie inspekcji, podglad parametrów. Milicz i okolice więcej priv
Kolektor może i trwały, ale klapki niekoniecznieNie zastanawiaj się nad tym długo, najlepiej je usunąć (chyba że poprzednik już to zrobił) przy okazji wymiany rozrządu. Chyba że robisz to sam.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zrobię samrozrzad na wiosnę wiec wtedy wylecą
Diagnostyka komputerowa,kasowanie błędów, resetowanie inspekcji, podglad parametrów. Milicz i okolice więcej priv
Niewarto czekać z usunięciem klapek, potrafią narobić niezłego bałaganu.
Nie urwały sie przez 200kkm to nie zrobią tego lada momentautem dużo nie jeżdzę
I z tym bym sie nie zgodziltez tak myślałem jak ty
i remont gwarantowany dwie klapki w cylinder ni z tego ni z owego
Wyslano z Noki 3110![]()
Wrócę do tematu ,czy przy usuwaniu klap ( mam plastikowy kolektor ,poprzednik zmienił cały choć auto z 2006 r na plastikowy a klapy zostawił) jest jakaś specjalna metoda żeby nakierować mechanika czy każdy powinien bez problemu ogarnąć sprawę ? Ewentualnie przy zmianie kolektora na ten od 156 lub stilo nic się nie wylącza -wyłącza programowo?czysta mechanika,rozbiera składa i tyle?
Nie znam się więc pytam ,nie śmiać się panowie.
Mechanik musi wiedzieć, że musi pozostać w samochodzie nastawnik klap, do którego podłączona jest wtyczka. I ten nastawnik ma sobie pracować na sucho, bez podłączonego mechanizmu klap wirowych. Komputer silnika musi myśleć, że klapy są dalej zmontowane.
Musi też wiedzieć, że nie trzeba ściągać rozrządu, można odpowiednio poodkręcać szpilki i da się wyjąć kolektor bez wyciągania pompy CR (jest nawet filmik na YT).
Dobrze jest też wyczyścić wszystko w koło z sadzy (kanały dolotowe głowicy, "przepustnicę" czyli klapę gaszącą)
Ostatnio edytowane przez jahu ; 03-12-2014 o 00:11