Mistrzostwo... To ile lat tak jeździłeś?
Mistrzostwo... To ile lat tak jeździłeś?
auto mam od 8 stycznia 214 roku. Wcześniej absorbowały mnie w tym egzemplarzu inne patenty, problemy i niedomagania. Zimno zaczęło dokuczać mi dopiero niedawno.
PS. v6 bez termostatu nagrzewa się całkiem żwawo przy temp. powyżej 0 stopni i silnik w końcu osiągnie ok. 90 stopni.
Wymieniłem termostat.
Po odkręceniu starego, zajrzałem do niego i rzeczywiście, nie był domknięty, przez co woda szła ciągle na chłonicę i silnik się nie potrafił zagrzać. Teraz już po kilometrze leci ciepłe powietrze, a po 4-5km silnik jest rozgrzany.
Przy okazji zdjąłem przepustnicę i wyczyściłem. Już wiem dlaczego mi czasem gasł po starcie - przepustnica była tak okopcona, że na jałowym pewnie musiał walczyć o każdy haust powietrza.
witam. plyn wymieniony, termostat sprawdzilem, nagrzalem otwiera sie zamyka i zamyka, szczelnie to wyglada, plyn w zbiorniczku cieply, rury od nagrzewnicy itd wygladaja ok. ale nadal nie za cieplo
gdzie moze jeszcze byc blad? moze czujnik?
A może klapa przełączająca ciepłe/zimne się zawiesza?
hmmm, a jak to sprawdzic aby nie rozbierac tego wszystkiego ?
Nic mi nie przychodzi do głowy. Po zdjęciu podszybia (ten plastik pod wycieraczkami) będzie widać ten moduł i ośkę od klapy, ale jak sprawdzić czy robi pełny obrót czy nie to nie wiem. Na pewno sprawdzisz czy działa.
jesli bedzie problem z silniczkiem cieple zimne pojawi sie bład na ICS
czy mozna poprosic o podanie miejsca i ilosci czujnikwo/czujnika, ktory moze byc odpowiedzialny za to moja sprawe, bede wymieniac powoli od najtanszego, reszta zrobiona i tylko to zostalo mi.
Jeżeli będzie Ci szwankował czujnik to celowo będzie źle sterować klapami. Termometr zewnętrzny łatwo sprawdzić bo temperaturę wyświetla. Za kontrolę temperatury wewnątrz auta odpowiada czujnik za krateczką przy kierownicy. Jak siedzisz za kierownicą to przy prawym kolanie.
Ja szczerze Ci powiem że bym jednak zajrzał do klap, choć to nie będzie łatwe.
Przy czym jeszcze jest jedno zasadnicze pytanie...... co to Twoim zdaniem znaczy grzeje słabo???? Do czego porównujesz?