No to mnie pocieszyłeś...
No to mnie pocieszyłeś...
Moje 147 powodów do szczęścia
Sorry za post pod postem, ale inaczej pewnie nikt nie zauważy (chyba że wszedłby tu przez przypadek).
Do rzeczy, co właściwie dają nacinane/nawiercane tarcze? Czy chodzi tutaj tylko o lepsze odprowadzanie ciepła i zmniejszenie prawdopodobieństwa powstania filmu wodnego pomiędzy tarczą, a klockiem?
Chyba gazowego (filmu) przy naprawdę, ale to naprawdę ostrym używaniu - to nawiercane.
Nacinane niby mają powierzchnę klocka oczyszczać, no nie wiem. Wiem na pewno że szumią mocno.
Ciepo odprowadza tarcza swoją powierzchnią - tu raczej nawiercania i nacinania wiele nie pomogą, tylko rozmiar plus rozmiar - większe ramię.
Do auta drogowego nie ma co kombinować tylko jakieś dobre gładkie znaleźć. Jak mówiłem - gładkie brembo + ferodo premier w nie-torowo używanej 156 1,6 świetnie się spisują już kolejny raz taki komplet, zakładasz i masz z głowy temat hamulców na kilkadziesiąt tys km na bank.
Przy bardziej agresywnym używaniu i bardziej agresywnych klockach gładkie brembo mi się pogięły jednak, więc tu już mądry nie będę i sam się chętnie dowiem co zastosować.
Wieksza srednice![]()
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy![]()
Widzę, że chyba jednak rozsądek i doświadczenia innych wezmą górę nad moimi pomysłami. Jeszcze tylko jak moglibyście podać nr tych Premierów, bo z tego co widziałem są 2 rodzaje, lepsze zwykłe Premier i jakieś gorsze Premier z jakimś jeszcze oznaczeniem (SL czy coś).
Dzięki wielkie za wszystkie porady![]()
ferodo sl to nie premier, ale to chłam straszny. zaczynają się numery od FSL i od tego z daleka.
To już jest - 305mm.
Jeszcze jedno można zastosować - mniejszą masę wozu, lepsze wyważenie i lżejszy przód , o !![]()
Ale TS'ów to mniej dotyczy - Vki mają jednak wady niestety.
Co do premierów, nawet nie wiedziałem że są dwa rodzaje, wszystko się zmienia.
@ kandy - napisz/zadzwoń do www.hamulce.net - do alf rabaty daje, chłamu nie wciśnie ani nie naciągnie na niepotrzebne błyskotki itp.
IMHO lepiej dołożyć 'stówę' i kupić Ferodo Performance. Do tego gładkie tarcze Textar/Brembo/Zimmermann i na drogę jest lepiej niż oryginał.
Masz zacisk brembo prawda? Kup klocki textara, premiery sa od nich gorsze - mniejsza progresja, mniejsze wyczucie pedału, podatniejszy na fading. A do ds to jest chyba większa dopłata niz stówa, no chyba ze per klocek![]()
Dzwoniłem do hamulce.net, tarcze Brembo za 175 zł/szt, do tego Ferodo DS Performance 380 zł/komplet