Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Temat: Pomoc w doborze wosku koloryzującego

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Zapewniam, że bez lampy i szkła powiększającego nic nie znajdziesz. Akurat jestem osobą, którą boli każda ryska na aucie a w miejscu po tempo akurat nic nie widzę...

Ps
    Wiem, że są lepsze środki ale kolega chciał pozbyć się przetarcia woskiem. To mu radze cos co kosztuje 10 zł i usunie rysy w 10 minut tak, ze 95% ludzi ich nie zauważy. Tutaj wkraczają specjaliści, którzy krzycza, ze produkt stosowany od lat, przez tysiące ludzi jest gorszy od szorowania lakieru pumeksem. Najlepiej poleciliby zakup maszyny, padow, past za jedyne 1000zl. Tymczasem nowy lakier na całym zderzaku kosztowałby 500. Tyle są warte porady "speców" od "detajlingu". Czasem trzeba do sprawy podejść rozsądnie. Auto to nie obiekt muzealny, to służy do jazdy a nie polerowania....
    Ostatnio edytowane przez viader ; 13-03-2015 o 22:39

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Najlepiej poleciliby zakup maszyny, padow, past za jedyne 1000zl. Tymczasem nowy lakier na całym zderzaku kosztowałby 500. Tyle są warte porady "speców" od "detajlingu". Czasem trzeba do sprawy podejść rozsądnie. Auto to nie obiekt muzealny, to służy do jazdy a nie polerowania....

Została podana propozycja za pięć dych. Bez komentarza.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zastosowałem taki zabieg stylistyczny jak wyolbrzymienie. Podobnie jak Ty piszący o tempo niemalże jak o papierze sciernym. To była zwykła propozycja od zwykłego człowieka dla zwykłego człowieka. Owszem sam doceniłem po latach markowe produkty kupując do karoserii megsa aio, natural looka do wnetrza i gliptone do skóry. Te produkty są lepsze o niebo niż marketowe. Co nie zmienia faktu, ze np. Tempo uważam za niezle do usuwania codziennych rys i nikt mi nie w mówi, ze zniszcze lakier bardziej skoro sam doświadczyłem, że jest lepiej. Podobnie jak ostatnio dostałem rewelacyjne czernidlo do opon od k2 ale pewnie bym się dowiedział, że moje opony wcale się nie zrobiły czarne. Szanuje wasze porady ale czasem są one zbyt radykalne i nie uznajace zdania innych. Pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Tempo uważam za niezle do usuwania codziennych rys i nikt mi nie w mówi, ze zniszcze lakier bardziej skoro sam doświadczyłem, że jest lepiej.
    Ok, nie chciałem być dosadny.

TEMPO jest złe. Używając tempo bezpośrednio niszczysz lakier! To nie jest subiektywna opinia, to UDOWODNIONO w testach!. Jak bardziej dosłownym trzeba być?! Polecając tempo ponosisz odpowiedzialność za to, że ktoś stosując się do Twoich porad doprowadzi do powstania większych szkód w postaci rys na lakierze niż przed robotą.
    Podobnie jak ostatnio dostałem rewelacyjne czernidlo do opon od k2 ale pewnie bym się dowiedział, że moje opony wcale się nie zrobiły czarne.
    Wprost przeciwnie, wielokrotnie poleca się tutaj tanie środki z marketu. Wybrane, te najlepsze, które faktycznie jakością nie odbiegają środkom "detailingowym".
    Szanuje wasze porady ale czasem są one zbyt radykalne i nie uznajace zdania innych.
    Jeżeli "zdanie innych" oznacza "cześć, użyj tempo, popsujesz sobie lakier, ale może tydzień będzie się świecił", to sorry, ten dział powstał dla porad które pomagają a nie sprowadzają jeszcze większe szkody.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Każda pasta scierna niszczy lakier, to udowodnione naukowo. Jak wytłumaczysz, ze rok temu miałem gorsze zarysowania od słupka i nie tylko je usunąłem całkowicie ale i nie dorobiłem żadnej nowej rysy. Ty probujesz mi wmówić, że zrobiłem gorsze niż były. Może po prostu każdego środka trzeba używać z głową. Poza tym pasta tempo jest od różnych producentów, jest wersja lekko i mocnoscierna. Najlepsza pasta użyta bezmyślnie zniszczy lakier.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kinia27
    Mieszka w
    WGR
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał KHOT Zobacz post
    Tylko liczcie się z tym ze się narobicie jak dzikie świnie, natomiast efekt powinien być zadowalający.
    coś za coś

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Miałem jakiś czas temu podobny problem i użyłem mleczka do lakieru Turtle Wax. Miałem co prawda mniejsze zarysowania, ale udało mi się je zlikwidować. Potem jeszcze zastosowałem wosk, aby dodatkowo zabezpieczyć lakier.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

+1 dla viadera ode mnie.
    Mam na zderzaku tylnim 3 pionowe rysy od pociągniecia zderzaka z buta (ciemny lakier- rysy białe- najgorsza kombinacja). Próbowałem wszystkiego! Colisów i innych badziew po 50 zeta za puszke. Różnych "majgłajersów gold class", dobrych, słabych, drogich, tanich i nie udawało mi sie tego zamaskować. Aż pewnego dnia wkur..łem sie na cały świat, na ten porysowany zderzak i na cenne porady kolegów pucerów-detajlerów - że tempo ( teraz to sie nazywa turbo) to najwiekszy szit jaki jest... Wziąłem umyłem Auto. posmarowałem te rysy pastą TURBO- przepolerowałem miekką szmatką i delikatnie sie "stopiły"... Posmarowałem drugą warstwe , przepolerowałem i RYSY ZNIKNEŁY!!!!!!!!!! Dosłownie nie widać prawie nic przy świetle dziennym w słoneczna pogode. Zlały sie kolorystycznie z reszta zderzaka.
    Szczena po tym zabiegu opadła mi tak mocno , że ja zbierałem ze dwie godziny, chodząc woół auta i ogladając ten zderzak z każdej strony plujac pod nosem że " o borze! cud!" .
    Także nie wieszajcie psów na tej pascie turbo bo naprawde daje rade. Całego auta bym tym nei polerował, ale mocniejsze rysy na ciemnych lakierach pieknie maskuje.
    Inna kwestia to podejrzewam , że jakby zaczeli produkowac paste tempo-turbo w tubkach z napisem "Poor boys - carnauba hard wax paradise classic edition" to koledzy "detajlerzy" by sie tu tasowali nad tym jaka ta pasta jest zajebista!.
    No tak oto od tej pory z uśmiechem na twarzy czytam posty chłopców , którzy rozpływają sie nad tym , że" po ręcznym przepolerowaniu rury woskiem " magic wax carnauba hard paste, dłonie bosko pachna migdałami a kosztuje on jedynie 75pln"
    Dobranoc, a dla viadera"
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 07-04-2015 o 11:55
    [C

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Spoko, przyjedź w sobotę na spota, wezmę zmywacz silikonowy. Zobaczymy magię w postaci rysy pojawiającej się znów spod wypełniaczy.
    Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Próbowałem wszystkiego! Colisów i innych badziew po 50 zeta za puszke. Różnych "majgłajersów gold class", dobrych, słabych, drogich, tanich i nie udawało mi sie tego zamaskować.
    Panie dohtorze! Takie pryszcze mi na renkach wyskoczyły, wszystkiego już próbowałem: aspirynę, panadol łykałem i nie przechodzi, no pomurz pan!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Bider
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    Alfa 166 2.4jtd 175KM

Domyślnie

Wtrace sie troche w temat. Zakupilem polerke (jakis no name) pasty, pady i kilka rodzajów papierow lekko sciernych. Narazie jestem w fazie nauki ale widać pierwsze efekty. Udalo mi sie usunac jakieś lekkie rysy. Nie mowie tu o mikro ryskach po myjkach. Ale nawet sam lakier odzylKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uploadfromtaptalk1433345337080.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	107.0 KB
ID:	168707 (zdjecie robione telefonem.) z czasem wrzuce inne zdjecia jak bedzie okazja cos popracowac