Nie pali tyle co wróbelek ale opowieści o 11 litrowym spalaniu w mieście czy 8 w trasie są dla mnie co najmniej dziwne. Sam odnotowałem kiedyś 11 na 100 km ale to było jeżdżenie powyżej 4000 rpm non stop z butem w podłodze.
Owszem spali mi 8-9 w trasie ale to jest jazda powyżej 160 km/h i wyprzedzanie wszystkiego po kolei.
Komunikat "limited range" potrafi wyskoczyć nawet jak się stoi na górce a ma się paliwa na 200 km. Dałem czysty przykład. Wiem że Alfa ma to nie precyzyjne ale bez przesady żeby się samochód pomylił o 10 litrów. Zdaje sobie sprawę też z tego że komp to ustawia do actual consumption.
Z resztą:
http://www.autocentrum.pl/spalanie/a...5km-2003-2006/
Nie wiem jak pali SW nigdy nie jeździłem więc się nie wypowiem. Co do średniego spalania że 6.5 mieszane do 7 wyjdzie zgadzam się jak najbardziej. Podejrzewam że jak zapodam felunek R17 215/50 to pewnie z litr pójdzie wyżej spalanie. OK 9 l w mieście dużym, zakorkowanym jak najbardziej normalne ale na trasie 8 przy powiedzmy 120 na 6 biegu to coś nie halo to zbyt wysoki wynik.
A co do "tereski" to spaliła mało tylko to była cały czas trasa i jazda 120-130 km/h