Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: [156] Kiedy zmieniać biegi w TS aby zmaksymalizować osiągi?

gardlo
    Gość

Domyślnie [156] Kiedy zmieniać biegi w TS aby zmaksymalizować osiągi?

Witam,

Mam AR 2.0 SW TS, jakie są optymalne wartości obrotów / prędkości dla zmiany poszczególnych biegów, chodzi mi o osiąganie najwyższych przyspieszeń. Jakie najwyższe prędkości osiągacie na poszczególnych biegach a przy jakich obrotach i prędkościach należy dokonywać przełożeń aby uzyskać najwyższe przyspieszenia. Ciekawe, nie mam za bardzo czasu na przeprowadzanie testów, a wiosna się zbliża...

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

Jeśli chcesz uzyskać najlepsze osiągi to zmieniaj biegi w momencie kiedy twój samochód osiąga moc maxymalną, w przypadku silnika 2.0 jest to około 6200 - 6300 obrotów/min z tego co pamiętam...
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance

tomkap
    Gość

Domyślnie

Za dużo nie testuj, bo w TSach bylo już sporo przypadków urwanych korbowodów :mrgreen:

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

no tak jeździjmy do 3000 obr i max 30 km/h. Zarty jakieś chyba. To jest alfa i trzeba ja troche podkręcić. Jezeli wóz jest sprawny to nic ci nie bedzie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

przepinka na wyzszy dopiero po dokreceniu do takich obrotow przy ktorych uzyskuje max moc :twisted: .
    Mozna pocwiczyc "procedure" startu, ze o blyskawicznej zmianie biegow nie wspomne :mrgreen: 8)
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Za dużo nie testuj, bo w TSach bylo już sporo przypadków urwanych korbowodów
    hehe myślę że jak bella jest w dobrym stanie to nie ma co panikować, mi zdażyło się juz parę razy nawet niechcący do prawie 7tys dokręcić i nic jej nie było :twisted:
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał szamacz
    Cytat Napisał tomkap
    Za dużo nie testuj, bo w TSach bylo już sporo przypadków urwanych korbowodów
    hehe myślę że jak bella jest w dobrym stanie to nie ma co panikować, mi zdażyło się juz parę razy nawet niechcący do prawie 7tys dokręcić i nic jej nie było :twisted:
    hehe :twisted: dokładnie ops:

pozdro
    [*]

gardlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szamacz
    To ja non stop kręcę do 7 tysi :mrgreen: , stąd moej pytanie, czy kręcić na maksa, czy przy określonych obrotach zmieniać. Wiem z doświadczenia że trójka lubi bardzo wysoko, a przy czwórce ze zdziwieniem stwierdziłem że tuż przed 7 tyś obrotów bella dostaje jeszcze kopa, aż żal że obrotomierz się kończy... Przy piątce nie byłem w stanie zbadać bo się droga kończyła .

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał szamacz
    Jeśli chcesz uzyskać najlepsze osiągi to zmieniaj biegi w momencie kiedy twój samochód osiąga moc maxymalną, w przypadku silnika 2.0 jest to około 6200 - 6300 obrotów/min z tego co pamiętam...
    Wydaje mi sie ze bieg zmieniac wtedy gdy przekroczysz na obortomierzu punkt w ktorym osiagasz maksymalny moment obrotowy... czyli w przypadku twoim - 2.0 TS - 3500 RPM.
    Czyli maks moment uzyskujesz przy 3500 RPM, pozniej wykres leci w dol czyli tracisz moc, co jednak nie znaczy ze auto bedzie przyspieszalo gorzej niz np przy 3000 RPM - czyli przed tym punktem. Wszystko zalezy od tego jak sie ten wykres uklada

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Aby maksymalnie wykorzystać osiągi silnika jego obroty powinno się utrzymywać między obrotami maksymalnego momentu , a obrotami maksymalnej mocy. Czyli ciągnąc obroty do obrotów maksymalnej mocy (w przypadku 2,0TS do 6400), a redukować tak aby nie spadły poniżej obrotów maksymalnego momentu obrotowego (czyli 3500)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)