Przekaźnik pięciu nóżkowy. Np
http://allegro.pl/przekaznik-samocho...442614972.html
Musi mieć zasilanei cewki (dwa styki) i trzy we/wy.
Kupisz pewnie nawet na stacji, markecie itd. A podłączasz jak w moim schemacie do centralnego.
Przekaźnik pięciu nóżkowy. Np
http://allegro.pl/przekaznik-samocho...442614972.html
Musi mieć zasilanei cewki (dwa styki) i trzy we/wy.
Kupisz pewnie nawet na stacji, markecie itd. A podłączasz jak w moim schemacie do centralnego.
OOwielkei dzieki marek. Zaraz spisze sobie dane z aukcji i podskocze do sklepu elektonicznego. Mysle ze takie cos beda mieli.
Nie wiem kiedy zagladałeś ostatnio do Twojego tematu o centralnym , ale fotki poznikały(
Jak dorwe ten przekaznik to zrobie fotke rozpiski pinów i moze mi napiszecie ktore kable do ktorych nóżek przylutowacZreszta Danus chyba pisał o tych nóżkach.
[C
Tak, kupisz to w elektrycznym. Kup sobie od razu gniazdko z wsuwkami i dodatkowe wsuwki męskie. Skumasz jak zobaczysz.
Rozpiskę dał danus![]()
Masa jak będziesz już kupował przekaźnik to kup odrazu wsuwki.
Marek mnie uprzedził![]()
Ostatnio edytowane przez Łukasz 166 ; 21-07-2015 o 11:13 Powód: Edycja
Jest Peugeot 406 Coupe 2002r 3.0 V6
Była Alfa Romeo 166 2002r. 2.4 JTD
Była Vectra B 2000r 2.0 DTI
Była Vectra A 1993r 1.8 B+G
No nic PAnowie. Mam przekaznik. Wsuwek zapomnialem kupic. W sensie wylogowalem sie zanim przeczytalem post o wsuwkach.
Tak to wyglada.
Te wsuwki to kojarze jak to wyglada. Jak mi to zatrybi to dokupie je i zrobie to porzadnie.
czyli jade to polaczyc wg rozpiski danusa
czyli pin 4 = MASA. Rozumiem że dwie nóżki z przekaznika musze podlaczyc pod mase.
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 21-07-2015 o 12:06
[C
To teraz rozpiska wg danusa bo ja z phona piszę i nawet nie chce mi się wracać na poprzednie strony
Ale też naucz się to czytać bo mały przekaźnik potrafi zdziałać wiele jak tylko zrozumiesz jak działa
Schemat pokazuje Ci prostokącik oznaczający cewkę. Ona ma podłączenie zasilania + i - na pinach 85 i 86. Biegunowosć jest obojętna bo to cewka. Te same liczby będą przy pinach z drugiej strony żebyś wiedział która noga jest która na schemacie.
Po drugiej stronie masz styk. To taki most zwodzony który jest otwierany i zamykany przez cewkę. Narysowany jest zawsze układ bez prądu czyli jasno wynika że przez ten Twój most nic teraz nie przejedziedopiero jak podasz prąd na cewkę to ten mostek zmienia położenie na przeciwne i prąd "przejedzie na drugą stronę mostu"
kąsasz fabułę?
ten co kupiłeś jest normalnie otwary (NO) czyli bez prądu jest otwarty, nie ma przejazdu przez mosta są też NC (normalnie zamknięte - normal close) oraz takie które mają most zawsze położony na któryś styk. Czyli dają albo na lewą albo na prawą nogę.
No i cała filozofia. Jak to zrozumiesz to jesteś już w połowie elektrykiem fachowcem
W ten sposób możesz sterując plusem (podając go na cewkę bo masę masz na stałe) a zwierać masę (masa idzie przez mostek.
Albo na odwrót. Albo jeszcze możesz załączać coś czymś. Nie "mieszając prądu". Np kiedyś w maluchu światła załączało się pstrycznikiem przez który szedł prąd na żarówki. Tak isę już nie robi. Teraz są wszędzie przekaźniki (takie albo micro). Ty włączasz pstrycznik który załącza cewkę przekaźnika a on włącza światła. Możesz w ten sposób np sterować podnoszeniem i opuszczaniem rolety tylnej![]()
Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 21-07-2015 o 12:15
No! I teraz pokąsałem fabułeMoże i zabawne ale wytłumaczyłes mi to tak , że zakumałem
WIELKIE WIELKIE DZIEKI!!!! Ide lutować! Bym Wam tu thanksy za posty powciskał ale nie widze gdzie to jest!
[C
Elektryka jest prosta. Wszystko składa się z tych mostków/zwrotnic i prąd ma dwa bieguny. Wszystko składa się z przekaźników. Mniejszych, większych, nie ma znaczenia. Wszystko polega na przekierowaniu prądu, na takim manipulowaniu tymi zwrotnicami żeby zrobić sobie fajną makietę na której Ty sterujesz jak pociąg jedzie![]()
Mi si ezawsze elektryka w samochodzie kojarzyła z jakąś czarną magią. Że jak coś dotkne to zaraz wybuchnie. A wychodzi na to , że samochód to tylko blaszana puszka naszpikowana kabelkami, przekaznikamio żarówkami ktore czerpia prad z akumulatora i tyle.
Wielkie dzieki dla Ciebie Marek jak i dla Danusa za MEGA pomoc.
[C
Dasz radę. Jak sobie coś innego wymóżdżysz w samochodzie do przeróbki to pisz. Wszystko w prosty sposób ogarniesz. Ja mam zawsze z garść przekaźników i wszystko tym załatwiam![]()