Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: Problem z komputerem pokladowym Alfa 156 JTDm

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    W skrócie to prąd nie płynie tylko "dziury" ładunku od minusa do plusa

Nie ma sensu tu się rozpisywać tylko zamknąć dyskusje tym co pisałem wcześniej.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

No nie kolego tak szybko nie uciekniesz wysyłasz kogoś do szkoły robisz z siebie znawcę więc proszę szczegółowo wyjaśnić następujące kwestie.
    Na przykładzie montażu radia smochodowego - urządzenie z pamięcią.

1. Dlaczego montujemy przewód prądowy radia do klemy plusa a nie do minusa ?
    2. Dlaczego montujemy kabel radia prądowy bezpośrednio do klemy plus ?

http://elektron.pol.lublin.pl/users/...e/podlacze.htm

cytat "podtrzymanie - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony (znowu Niemcy) a nawet pomarańczowy (Pioneer). Ten przewód powinien być podłączony także bezpośrednio do akumulatora ale do klemy plusa. Ponieważ często radio nie ma pamięci nieulotnej (np. radia Pioneer, Kenwood, Sony) to jeżeli przewód ten zostanie połączony w miejscu gdzie plus jest tylko po włączeniu zapłonu to po każdym wyłączeniu stacyjki będą ginąć zapamiętane stacje radiowe"

Czekam na wyczerpujący wykład

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    No nie kolego tak szybko nie uciekniesz wysyłasz kogoś do szkoły robisz z siebie znawcę więc proszę szczegółowo wyjaśnić następujące kwestie.
    Na przykładzie montażu radia smochodowego - urządzenie z pamięcią.

1. Dlaczego montujemy przewód prądowy radia do klemy plusa a nie do minusa ?
    2. Dlaczego montujemy kabel radia prądowy bezpośrednio do klemy plus ?

http://elektron.pol.lublin.pl/users/...e/podlacze.htm

cytat "podtrzymanie - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony (znowu Niemcy) a nawet pomarańczowy (Pioneer). Ten przewód powinien być podłączony także bezpośrednio do akumulatora ale do klemy plusa. Ponieważ często radio nie ma pamięci nieulotnej (np. radia Pioneer, Kenwood, Sony) to jeżeli przewód ten zostanie połączony w miejscu gdzie plus jest tylko po włączeniu zapłonu to po każdym wyłączeniu stacyjki będą ginąć zapamiętane stacje radiowe"

Czekam na wyczerpujący wykład

cytat "podtrzymanie - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony (znowu Niemcy) a nawet pomarańczowy (Pioneer). Ten przewód powinien być podłączony także bezpośrednio do akumulatora ale do klemy plusa. Ponieważ często radio nie ma pamięci nieulotnej

I dobrze piszą, ale żeby było podtrzymanie radio musi być "zasilane" czyli minus też musi być. Idzie za tym jeszcze jedna dogodność, możesz słuchać radia bez potrzeby włączania zapłonu.
    Dlaczego po odłączeniu klemy "-" zerują się np. godzina i przebieg?

Dobra widzę jałowa dyskusja.
    W naszym narodzie prawie każdy jest elektrykiem, mechanikiem i wie najlepiej.
    Tylko, że jak później zaglądam do niektórych rozdzielnic w budynkach czy chociaż instalacji samochodowych to uwierz można się za głowie złapać.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post

I dobrze piszą, ale żeby było podtrzymanie radio musi być "zasilane" czyli minus też musi być.
    Dlaczego po odłączeniu klemy "-" zerują się np. godzina i przebieg?

Minus musi być aby działało. Natomiast dlaczego kabla prądowego od radia nie montuje się do minusa przecież według teorii kolegi wyżej to nie ma znaczenia jaką się klemę sciągnie, a skoro tak to nie powinno być różnicy gdzie podepniemy kabel od radia ...

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Chociaż by dlatego ze jak na wlocie do radia będziesz miał układy które z drugiej strony dostaną zasilanie to poprostu je rozwali. To nie jest cewka.

Dobra to czemu mi się ta godzina resetuje po odłączeniu minusa?

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Chociaż by dlatego ze jak na wlocie do radia będziesz miał układy które z drugiej strony dostaną zasilanie to poprostu je rozwali. To nie jest cewka.

Dobra to czemu mi się ta godzina resetuje po odłączeniu minusa?
    Bo przerywasz zasilanie i masz tam pamięć ulotną.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Dokładnie. Radia samochodowe również wyposażone w pamięć nie ulotna i doprowadzenie stałego zasilania nie zawsze jest konieczne np. Nasze radia w Alfach Blaupunkt. Możesz wyjąć akumulator i stacje dalej będą... Wiec odcinajac minusa od urządzenia, której takiej pamięci nie ma pozbawiasz urządzenia zasilania gubi ustawienia i koniec.

Oczywiście można stosować pamięć ulotna i pamiętać ustawienia podtrzymując pamięć bateria ale to już zupełnie inny temat.
    Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 05-10-2015 o 15:25

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

[/LEFT]
    Minus musi być aby działało. Natomiast dlaczego kabla prądowego od radia nie montuje się do minusa przecież według teorii kolegi wyżej to nie ma znaczenia jaką się klemę sciągnie, a skoro tak to nie powinno być różnicy gdzie podepniemy kabel od radia ...
    A czy ja napisalem ze mozna na odwrot aku podlaczac? Co ty kolego tworzysz za nowe teorie.

Caly problem tkwi w tym, ze wg Ciebie nalezy odlaczyc plusa z aku bo minus nie zadziala. A ja stwierdzilem ze bez znaczenia czy plus czy minus.

A co do podlaczenia radia - sa urzadzenia ktore nie maja ustalonego zasilania (bez znaczenia biegunowosc) ale takie cos kosztuje.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

A czy ja napisalem ze mozna na odwrot aku podlaczac? Co ty kolego tworzysz za nowe teorie.
    Ja wcale nie napisałem aby akumulator na odwrót podłaczać (źle zrozumiałeś ) napisałem że jeśli obojętne jest, którą klemę odepniesz to równie dobrze można do byle, której klemy podłączyć kabel tzw" prądowy" do radia. Poza tym są procedury serwisowe, które wskazują, że aby zresetować komputer należy odpiąć całkowicie akumulator z obu klem i po ponownym podłączeniu aku wykonać czynności adaptacyjne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

napisałem że jeśli obojętne jest, którą klemę odepniesz to równie dobrze można do byle, której klemy podłączyć kabel tzw" prądowy" do radia.
    Tym właśnie udowadniasz brak wiedzy na temat zasilania.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM
    No a ta różnica, że jak nie odepniesz plusa to nie skasujesz pamięci. To samo się tyczy autolarmów.
    odpinając czy plusa czy minusa
    Bo przerywasz zasilanie i masz tam pamięć ulotną.
    czyli NIE WAŻNE, która klema odpięta będzie gość zresetuje urządzenia.

A ty teraz zaś chcesz ode mnie informacji dlaczego aku podłączamy + do plusa i - do masy. Odpowiem: bo tak jest zaprojektowana elektronika w samochodzie (uwzględniająca koszty oraz bezpieczeństwo). Więcej informacji na temat podstaw elektrotechniki to w książkach a nie ode mnie. Ja tylko stwierdziłem bzdurę napisaną na samym początku przez Ciebie.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Tym właśnie udowadniasz brak wiedzy na temat zasilania.
    To była teza według Twojego punktu widzenia - nieprzeinaczaj faktów. Przecież dla Ciebie to obojętne, która klema.

odpinając czy plusa czy minusa
    Widzę, ze jesteś też specjalistą od alarmów.

A ty teraz zaś chcesz ode mnie informacji dlaczego aku podłączamy + do plusa i - do masy. Odpowiem: bo tak jest zaprojektowana elektronika w samochodzie (uwzględniająca koszty oraz bezpieczeństwo). Więcej informacji na temat podstaw elektrotechniki to w książkach a nie ode mnie. Ja tylko stwierdziłem bzdurę napisaną na samym początku przez Ciebie.
    Równie dobrze mozesz napisać że w gniazdku jest faza i zero bo tak jest zaprojektowana sieć elektryczna. Jedno Cię może zabić a drugie nie.
    A co do elektryka , który żyje z tego to zastanów się czy zarobił by na chleb gdyby był ignorantem ?