Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Temat: Duży problem;/

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    na forum wiadomo jak, jeden slyszal, drugi powie tak, 3 nie
    nieźle kolego... zobacz chociaż posty user'a Maciek-156, a szyyyyybko, zmienisz zdanie...
    na forum są ludzie, którzy mieli styczność z takimi sytuacjami, więc wiedzą co piszą/mówią...
    3 pierwsze odpowiedzi do tego tematu (przez innych user'ów niż autor) były trafne...

Cytat Napisał daniell162 Zobacz post
    czy jest obowiązek po kolizji rozrządu sprawdzenia dołu silnika?
    Pewnie, że jest obowiązek. Zauważ, że jak jest kolizja zaworów i tłoków, to w tym samym momencie zawór "ubija" tłok. Z tłoka to "bicie" przechodzi, przez korbowód na wał. Wał jest "opleciony" panewkami, które znajdują się w łbie korbowodu.
    Zatem, jeżeli będą minimalne "bicia" przekazywane z tłoka (po kolizji) na taki korbowód/panewkę/wał, to panewka ma prawo się wyrobić lub obkręcić (luzy). Przez taką sytuację panewka ma mniejszą grubość i przez to uderza w wał, przez co i wał się wyrabia.

To tak jakbyś zdarł korę z drzewa, która leżała idealnie. Później poskakał po drzewie i próbował jeszcze raz "nałożyć" z powrotem korę. Będą minimalne luzy, kora nie będzie pasowała.

Ale opis ...

Widać, że nie do końca mechanik.
    Przykro mi kolego, z tego powodu.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel Zobacz post
    ...
    - Jeżeli panewka się obróciła , to musisz zmienić wał, bo tego nie wyszlifujesz. Tzn, wyszlifujesz, ale trzeba go potem azotować.

...
    Kolego wał w TSie jest inny niż w V6. Ten w TSie jest przewidywany na dwa szlify i nic nie trzeba azotować. A wracając do kwestii sprawdzenia dołu po kolizji rozrządu to zawsze trzeba sprawdzic korbowody czy nie sa pogięte, a panewki zawsze przenoszą uderzenie (bo gdzieś łańcuch sił się musi zamknąć) i w ciemno powinny być zmienione. Tym bardziej że silnik jest już rozebrany to powinno się w nim zrobić wszystko to co konieczne
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Dzwoniłem właśnie do ASO Alfy Twardowski. I gościu mi tam powiedział że dołu silnika nie trzeba rozbierać. A to że mi sie teraz rozleciał to nie przez kolizje rozrządu. Tylko jak to on powiedział "przy okazji sie rozleciało". Więc teraz juz nie wiem jak to jest chyba jestem na straconej pozycji teraz;/ i trzeba będzie płacić od nowa;/

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Kolego jesli chodzi o płacenie to chyba nie spodziewałeś się że ktos zrobi ci szlif wału i da panewki za free - trzeba niestety jeszcze raz rozbierać silnik tylko...
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Ogier Avatar dawideksl
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,5 V6 Sportronic

Domyślnie

zadzwoń do centrali fiata do bielska i tam porozmawiaj z koms kompetentnym. W ASo też, co AsO to teoria..

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzwoniłem właśnie do ASO Alfy Twardowski. I gościu mi tam powiedział że dołu silnika nie trzeba rozbierać....
    to trzeba mu było zadać pytanie jak w takim razie sprawdza korbowody? skrzywienie korbowodu to typowa usterka po kolizji rozrządu...
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

No ale jeśli gościu z ASO nie potwierdzi że trzeba sprawdzić dół silnika, to tym samym mój mechanik też nie musiał tego zrobić, zresztą sam tak powiedział że nie trzeba tego zrobić. A więc w tej sytuacji jestem na przegranej pozycji;/

Może ktoś mi powie jakie części będą teraz potrzebne do naprawy, policzę sobie ile mnie to wyniesie bo i tak pewnie sam będę musiał płacić??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

A to że mi sie teraz rozleciał to nie przez kolizje rozrządu. Tylko jak to on powiedział "przy okazji sie rozleciało"
    O ja pier**** .... bez komentarza ...
    Mechanik u którego robiłeś to z ASO? pracujący tam? może jacyś koledzy? jak przedstawiłeś sytuację, czy podawałeś nazwisko? czy ASO w tym samym mieście co ten mechanik?

Od razu powiem, że jak nie masz rachunku, no to cięęęężko może być. Ale spróbuj tak.

Skonsultuj się z rzeczoznawcą - nic nie płacisz. Za papier (pisemko, "świstel) oficjalny zapłacisz dopiero jak coś. Spytaj się co on o tym sądzi. Jeżeli potwierdzi, że to błąd mechanika to wówczas do mechanika, czy by się zgodził na rzeczoznawcę i czy jak potwierdzi błąd podczas naprawy, to czy Ci zwróci koszty również samej usługi. Jak tak, no to uderzasz do rzeczoznawcy, dostajesz papier i do mechanika.

No ale jak wspomniałem, bez rachunku będzie ciężko. Zresztą, niech jakiś prawnik się wypowie nt. temat.

A jak wszystko "kiszka", no to zrobienie gościowi obok 4 liter.

I już myśl nad zmianą mechanika.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Nie mechanik nie z aso. Dzwoniłem do warszawy więc nie z tego samego miasta;P
    Powiedziałem że potrzebuje się dowiedzieć jak wygląda procedura naprawy silnika po kolizji rozrządu.

No a jeśli wezme tego rzeczoznawcę on powie że źle było zrobione a mechanik powie że dobrze i nie będzie ponosił odpowiedzialności to bez rachunku chyba nic nie zrobię?
    A szkoda iść do sądu z takim czymś tym bardziej bez rachunku za naprawę.

Nikt nie napisał jeszcze z jakimi kosztami trzeba się liczyć i jakie części do wymiany?

A wogóle to szkoda gadać z tymi gościami z ASO bo oni chyba mniej wiedzą odemnie jeszcze;P

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

tak jak napisal kol.Grzgar...najpierw do kumatego rzeczoznawcy,on Ci powie co i jak,tylko u niego jak na spowiedzi...
    nie pozwol rozbierac silnika bez obecnosci rzeczoznawcy,musi on byc zarejestrowany i miec papiery z PZM...
    po komisyjnym rozebraniu i ustaleniu co sie stalo albo sie dogadacie,albo sprawa w sadzie z powodztwa cywilnego
    zycze sukcesu i mocnych nerwow.