Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: [147] większe tarcze i zaciski na tył zamiast fabrycznych

Użytkownik Świeżak Avatar witkoszczak
    Mieszka w
    Koluszki
    Auto
    147 JTD 1.9 115km 2002rok

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Miałem większe tarcze z tyłu w 156-tce, bo fabryczne były te mniejsze. Nic złego ale też nic dobrego nie odczuwałem. Zmieniałem do kompletu z brembo na przód. Na ulicy i torze sprawowało się dobrze. Żadnego blokowania kół jak koledzy prorokują nie odnotowałem. Zresztą nie może to mieć miejsca, po to mamy korektor hamowania i abs.
    Bardzo dziękuję za odpowiedz godną pochwały czyli dla samego wyglądu warto np przy okazji gdy nam się i tak kończą tarcze i klocki

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    Dobra to w takim razie po co Ci ten SWAP ?? Bo jeśli o wygląd chodzi to bynajmniej dla mnie jest on co najmniej nie naturalny.
    Np po to by była równowaga w wyglądzie jeżeli lepiej to nie hamuję.
    Nie długo montuję tarcze na przód 330x32 więc tył będzie śmieszny ale przy okazji wymiany tarcz czy klocków w przyszłości napewno na tył wpadnie 276. A jezelo przód zostaje 284 a tył swap na 276 to też lepiej to będzie wyglądało. Nie mówię żeby koniecznie kupować ale jak i tak się szykuję wymiana to czemu nie? Różne rzeczy wymienia się tylko dla wyglądu

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

EBC to ma także klocki motocyklowe bardzo słabe. Natomiast tarcze znakomite

Robiłem na raty ale tył mam sumie fabryczny. Nowe: tarcze, klocki, linki, płyn, przewody elastyczne, remont tylnych zacisków... Skuteczność hamowania w porównaniu do czasu kiedy wszystko było stare jest delikatnie wyczuwalna.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał witkoszczak Zobacz post
    Nie długo montuję tarcze na przód 330x32
    Więc mocno zalecam wymianę na większe. Po jeździe na krętym torze w mojej GT system esp "gotował" tylne hamulce. Więc te małe spali szybciej. W codziennej jeździe może mało ważne ale świadczy o tym że zmiana średnicy ma sens.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Świeżak Avatar witkoszczak
    Mieszka w
    Koluszki
    Auto
    147 JTD 1.9 115km 2002rok

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Więc mocno zalecam wymianę na większe. Po jeździe na krętym torze w mojej GT system esp "gotował" tylne hamulce. Więc te małe spali szybciej. W codziennej jeździe może mało ważne ale świadczy o tym że zmiana średnicy ma sens.
    Dzięki czyli jednak warto zainwestować w taki zestaw
    Muszę nad tym pomyśleć w jak szybkim czasie mogę sobie na to pozwolić.
    Takie rzetelne odpowiedzi powinny tutaj padać.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar dzordzo85
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 150KM Distinctive 2007r.

Domyślnie

No i dochodzimy powoli do rozwiązania tej całej intrygi z tarczami. Jak tu jeden kolega napisał czekałem właśnie na opinie ludzi którzy zmieniali - mają zmienione - tarcze na większe i to nie tylko z tyłu. I o to chodzi właśnie żeby żeby dzielić się doświadczeniami. Ja tylko miałem taki pomysł aby trochę wygląd poprawić (no i siłę i skutecznoś hamowania ręcznym też) ale brak mi wiedzy na ten temat dlatego czekam nadal na wypowiedzi i sugestie ludzi którzy znają temat z doświadczenia własnego. Dzięki za takie właśnie pomocne posty. Teraz znów zaczynam jeszcze raz rozważać założenie większych tarcz bo zdania były podzielone na ten temat ale ostatnie wypowiedzi pokazują że raczej można i będzie ok

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Czytając pierwszy post i czytając podsumowanie można dojść do wniosku, że kolega chyba sam już nie wie po co to wszystko
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Czytając pierwszy post i czytając podsumowanie można dojść do wniosku, że kolega chyba sam już nie wie po co to wszystko
    No powiem szczerze że mam już teraz mętlik w głowie mały bo z jednej strony bym założył ale troszkę mnie zaniepokoiły wypowiedzi że może to stworzyć problem z elektroniką. Potem pojawiły się posty osób które mają założone większe i piszą że jest ok więc musze się zastanowić poważnie nad tym. Ale temat się przyda na przyszłość i z tego co tu widzę nie tylko mnie i chyba jest nawet na czasie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

No powiem Ci tak - nic się nie stanie jak założysz 276 (osobiście myślałem, że w FL 147 już były montowane) z tyłu tylko mam nadzieję, że tarcze i klocki nowe też. Różnicy nie będzie w hamowaniu bez pałowania - w końcu ten sam klocek hamulcowy. U mnie na 276 jest miejsce na tarczy co klocek nie wyciera więc jak ktoś pisał masa nie resorowana się zwiększy i jedynie przy pałowaniu zwiększy się powierzchnia odprowadzania ciepła z tarczy.

A nawiązując do tematu - ręczny będzie działać dokładnie TAK SAMO (o ile sprawny)
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto

Domyślnie

Aha. Czyli będzie ok i nic nie będzie ogłupiać elektroniki? Klocki by zostały takie same do zacisku ze 156 czy gt? Bo tu jeden kolega od tych aut pisał że podejdzie bez żadnych przeróbek zacisk. Jakbym zakładał to tylko nowe. Nie pcham rzeczy używanych. I tak muszę z tyłu założyć nowe czy takie czy fabryczny rozmiar

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Potrzebujesz tylko jarzmo i tarczę oraz opcjonalnie osłonę tarczy. Jak kupisz z zaciskiem i będziesz chciał go użyć to klocki są chyba inne, coś tak kojażę choć mogę się mylić. Dawno swapowałem.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...