Czyli nowy soft w silniku robiony przez tunera też zostanie odnotowany i może być odczytany jako grzebanie przy liczniku.
A na ile mocny jest wpis mówiący o przebiegu od montażu DPF?
Czyli nowy soft w silniku robiony przez tunera też zostanie odnotowany i może być odczytany jako grzebanie przy liczniku.
A na ile mocny jest wpis mówiący o przebiegu od montażu DPF?
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Zależy w którą stronę. Dodać możesz przebieg, za pomocą MES. Wtedy się nie zmienia, odejmować się nie da (z menu MES) - czyli trzeba wgrać soft który ma przebieg mniejszy, lub zmodyfikować ten parametr inaczej niż dopuszcza producent, jestem przekonany, że zostanie po tym ślad, albo w dacie, albo w liczbie flashowań (to drugie w szczególności).
"Z głowy" piszę, ale wieczorem sprawdzę o co mi chodzi. Jest pod koniec parametrów silnika.![]()
"Odometer at last DPF replacement" - parametr który w zamyśle miał wskazywać ile km przejechano od zmiany filtra cząstek stałych (producent przewidział taką sytuację)
Jeśli DPF nie został usunięty i nic nie było kombinowane, to wartość powinna być bliska wartości przebiegu.
Trzeba patrzeć na ogół parametrów - wspomniane już data flashowania, ilość programowań, Odometer at last programming (przebieg przy ostatnim programowaniu), i wspomniany już Odometer at last DPF replacement
Zrobiliśmy trochę OT, ale myślę że to co uda się ustalić powinniśmy zamieścić we wspólnym temacie o poradach przed zakupem, lub czymś takim.
Ostatnio edytowane przez bobby ; 10-06-2016 o 13:01
Bardzo fajny temat, myślałem, że wiem sporo ale sobie wiedzę poszerzam
Właśnie sczytałem z ECU takie wartości
1 programowanie 01.2007 (2006 rok produkcja) przy przebiegu 2045, DPF replacement 136990, a przebieg na liczniku 139770
Wszystko ładnie pięknie gdyby nie to, że moje wnętrze wygląda gorzej niż u kuzyna który ma 324 tys. Pod maską mam pewex, ale to wnętrze....
Czesto alfy w bialym kolorze we wloszech jeżdżą jako taksówki :-)
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Tutaj jest pewna nieścisłość w nazewnictwie. Ten parametr to wartość przebiegu w momencie ostatniego wypalania (regeneracji) filtra. W autach z wyciętym DPF wartość parametru po tej operacji się zatrzymuje, ponieważ procedura regeneracji filtra się już nie uruchamia. Przynajmniej tak było w kilku przypadkach, które spotkałem.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
a co przebieg przy ostatniej wymianie DPF jest większy od przebiegu auta ?![]()