Sam sobie podałeś przykład z przekłutym balonem i zrozumiałeś. Niskie obroty, małe ciśnienie, dziura ma znaczenie. Duże obroty , duże ciśnienie dziura nie ma znaczenia.
Na wolnych obrotach silnik turbodoładowany działa tak jak wolnossący i stąd problemy z "lewym powietrzem". Gdybyś miał odpowiednie ciśnienie doładowania na wolnych obrotach nie byłoby postów " do 2000 nie jedzie".
Swoją drogą taki zbiornik na sprężone powietrze wspomagający turbo na niskich obrotach nie byłby taki głupi.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
A kompresja? Sprawdzałeś?
Ten dym jest niebieski. Nie bierze ten silnik oleju? Przecież jak by wtryski lały, to byłby czarny dym, a nie jak u starej Syrenki 105 lekko niebieski.
Chyba coś Ci się pomieszało.
Nie zrozumiałeś najprostszej rzeczy w tym wszystkim.
Bez wykonania pracy nad gazem nie przemieści się on z miejsca o niższym ciśnieniu do takiego o wyższym. Przy każdych obrotach nieszczelność ma znaczenie i już Ci napisałem dlaczego, z resztą nie tylko ja. Nie odróżniasz w tej sytuacji ciśnienia od ilości powietrza.
Autorowi polecam przed zakupem, albo nawet przy obecnej Alfie poszukać na forum specjalistów wyciągających informacje o aucie po numerze VIN. Gdzieś był taki temat. Będzie na przykład wiadomo przy jakim przebiegu był ostatni serwis i kiedy to było - można oszacować przebieg auta, wiadomo też wtedy co było przy aucie robione. Przecież żadne ASO w aucie na gwarancji przy przebiegu 30 k km nie usunie filtra cząstek stałych. A nie sądzę by ktoś zamiast korzystać z gwarancji sam robił coś takiego i za to płacił.
Ostatnio edytowane przez bobby ; 25-07-2016 o 22:07
Ten dym i ksztuszenie po odpaleniu to typowy objaw agonii kolektora w 2.4.
Brak dpf można potwierdzić jeszcze wskazaniem czujnika różnicy ciśnień w czasie jazdy.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 26-07-2016 o 07:42
Jadę dzisiaj po pracy do Fiata, żeby mieć oficjalny papier od producenta, że faktycznie nie ma filtra DPF od X kilometrów i wracam do Pana sprzedawcy. Oj będzie miał chłopaczyna problem...
Sprzedawca to Pan "Rusek", ale zniemczony![]()
Czyli wracając do tematu, taki niebieskawy dym to efekt nieszczelności na kolektorze ssacym?
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka