Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Temat: 159 2.4 JTDm 2009 dymi przy starcie, za wysoka emisja spalin

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Robaczany Zobacz post
    No nic, pozostaje mi jedynie udać się do Fiata, poprosić ich o potwierdzenie, że faktycznie filtr został usunięty i ile km temu i wracam do handlarza. Na szczęście mam roczną gwarancję, ale tak czy siak za takie coś w Niemczech ten Pan może mieć spore problemy, dlatego mam nadzieję, że się jakoś ugadamy

I apropos, ponieważ jest to mój dziesiąty post to w końcu załączam filmik z odpalenia Alfy na którym widać dym

Jak dla mnie to ten dym jest niebieskawy.
    Oddaj ją. Weź pieniądze, bo się okaże że kupiłeś skarbonkę.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    W fizyce generalnie jest tak, że gaz przemieszcza się z miejsca (zbiornika, przestrzeni etc) o wyższym ciśnieniu do miejsca o niższym ciśnieniu. Termodynamika

Co dokładnie chcesz zdejmować i gdzie przykładać rękę? To chyba oczywiste że silnik zasysa powietrze, tak jak wolnossący też zasysa.

To co możesz odczytać na komputerze to pomiar ciśnienia przez map-sensor umieszczony w kolektorze dolotowym.
    Tak jak dla dziecka: Wyobraź sobie że dmuchasz balon przekłuty igłą... jak odpowiednio szybko i mocno dmuchasz, to balon uda się napompować mimo, ze uchodzi z niego powietrze.
    Sam sobie podałeś przykład z przekłutym balonem i zrozumiałeś. Niskie obroty, małe ciśnienie, dziura ma znaczenie. Duże obroty , duże ciśnienie dziura nie ma znaczenia.
    Na wolnych obrotach silnik turbodoładowany działa tak jak wolnossący i stąd problemy z "lewym powietrzem". Gdybyś miał odpowiednie ciśnienie doładowania na wolnych obrotach nie byłoby postów " do 2000 nie jedzie".
    Swoją drogą taki zbiornik na sprężone powietrze wspomagający turbo na niskich obrotach nie byłby taki głupi.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

A kompresja? Sprawdzałeś?
    Ten dym jest niebieski. Nie bierze ten silnik oleju? Przecież jak by wtryski lały, to byłby czarny dym, a nie jak u starej Syrenki 105 lekko niebieski.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Sam sobie podałeś przykład z przekłutym balonem i zrozumiałeś. Niskie obroty, małe ciśnienie, dziura ma znaczenie. Duże obroty , duże ciśnienie dziura nie ma znaczenia.
    Na wolnych obrotach silnik turbodoładowany działa tak jak wolnossący i stąd problemy z "lewym powietrzem". Gdybyś miał odpowiednie ciśnienie doładowania na wolnych obrotach nie byłoby postów " do 2000 nie jedzie".
    Swoją drogą taki zbiornik na sprężone powietrze wspomagający turbo na niskich obrotach nie byłby taki głupi.
    Chyba coś Ci się pomieszało.
    Nie zrozumiałeś najprostszej rzeczy w tym wszystkim.
    Bez wykonania pracy nad gazem nie przemieści się on z miejsca o niższym ciśnieniu do takiego o wyższym. Przy każdych obrotach nieszczelność ma znaczenie i już Ci napisałem dlaczego, z resztą nie tylko ja. Nie odróżniasz w tej sytuacji ciśnienia od ilości powietrza.

Autorowi polecam przed zakupem, albo nawet przy obecnej Alfie poszukać na forum specjalistów wyciągających informacje o aucie po numerze VIN. Gdzieś był taki temat. Będzie na przykład wiadomo przy jakim przebiegu był ostatni serwis i kiedy to było - można oszacować przebieg auta, wiadomo też wtedy co było przy aucie robione. Przecież żadne ASO w aucie na gwarancji przy przebiegu 30 k km nie usunie filtra cząstek stałych. A nie sądzę by ktoś zamiast korzystać z gwarancji sam robił coś takiego i za to płacił.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 25-07-2016 o 22:07

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Chyba coś Ci się pomieszało.
    Nie zrozumiałeś najprostszej rzeczy w tym wszystkim.
    Bez wykonania pracy nad gazem nie przemieści się on z miejsca o niższym ciśnieniu do takiego o wyższym. Przy każdych obrotach nieszczelność ma znaczenie i już Ci napisałem dlaczego, z resztą nie tylko ja. Nie odróżniasz w tej sytuacji ciśnienia od ilości powietrza.

Autorowi polecam przed zakupem, albo nawet przy obecnej Alfie poszukać na forum specjalistów wyciągających informacje o aucie po numerze VIN. Gdzieś był taki temat. Będzie na przykład wiadomo przy jakim przebiegu był ostatni serwis i kiedy to było - można oszacować przebieg auta, wiadomo też wtedy co było przy aucie robione. Przecież żadne ASO w aucie na gwarancji przy przebiegu 30 k km nie usunie filtra cząstek stałych. A nie sądzę by ktoś zamiast korzystać z gwarancji sam robił coś takiego i za to płacił.
    Nie masz racji. Nie miałeś nigdy nieszczelnego kolektora. Jeżeli ja czegoś nie zrozumiałem tzn że Ty nie powinieneś być nauczycielem.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ten dym i ksztuszenie po odpaleniu to typowy objaw agonii kolektora w 2.4.

Brak dpf można potwierdzić jeszcze wskazaniem czujnika różnicy ciśnień w czasie jazdy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 26-07-2016 o 07:42

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2009

Domyślnie

Jadę dzisiaj po pracy do Fiata, żeby mieć oficjalny papier od producenta, że faktycznie nie ma filtra DPF od X kilometrów i wracam do Pana sprzedawcy. Oj będzie miał chłopaczyna problem...

Auto

Domyślnie

A sprzedawca to taki Niemiec czy "nowy Niemiec"?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Ten dym i ksztuszenie po odpaleniu to typowy objaw agonii kolektora w 2.4.

Brak dpf można potwierdzić jeszcze wskazaniem czujnika różnicy ciśnień w czasie jazdy.
    Tyle, że jemu silnik się nie krztusi.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2009

Domyślnie

Sprzedawca to Pan "Rusek", ale zniemczony

Użytkownik Świeżak Avatar Karbon
    Mieszka w
    CK/TPI
    Auto
    Było 156 1.9 JTD Jest 159 2.4 Q4 Ti 210 KM

Domyślnie

Czyli wracając do tematu, taki niebieskawy dym to efekt nieszczelności na kolektorze ssacym?

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka