Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Temat: Alfa romeo to świetny samochód dlaczego ma tylu wrogów?

cin_ek
    Gość

Domyślnie

temacik wałkowany już nie raz. Alfa w Polsce chyba nigdy nie będzie miała dobrej opinii skoro wszyscy na nią psioczą ale nie z własnego doświadczenia a z opinii znajomego znajomego który ma brata a ten ma znajomego którego wujek kupił Alfę i sprzedał bo się sypała nawet po naprawie. Ano się sypała jak się taniochę zastosowało do naprawy. Alfa nie znosi pół środków albo ją kochasz i dasz jej to co najlepsze albo szykuj się na ciągłe niespodzianki.
    Fakt coraz więcej Alfa się ostatnio pojawiło. Z jednej strony fajnie bo może będzie nas więcej ale z drugiej Alfa traci na wyjątkowości. Większość nowych właścicieli kupiło je bo fajnie wyglądają i nie mają pojęcia z czym to się je. Tym samym wizerunek Alfy może się zmienić a najbardziej obawiam się tego o czym wspominał Gabor. Alfa staje się obiektem zainteresowań umcyków przesiadających się z golfów astr i innego niemieckiego pospolitego złomu.
    Moi znajomi już przyjęli do wiadomości że tylko Alfa się liczy, wystarczyło jak zobaczyli w domu flagę i kombinezon w bagażniku i wiedzieli że ze mną jest coś nie tak i nie traktuje tego auta jak toczydełka a raczej jak członka rodziny. A najbardziej ich dziwi to że Alfa jeździ i się nie psuje. Większość ma auta niemieckie i raczej częściej w nich grzebią. Kumpel ostatnio kupił vw vento ucieszony na maksa przecież to dobry grunt pod tuning. Raz z nim i jego kobitką wybraliśmy się gdzieś a na parkingu on wyskakuje do niej z pytaniem: Kochanie i co który lepszy? na co ona że Alfa, zdziwiony zapytał dlaczego? odpowiedź była jak najbardziej prawidłowa: Bo to auto ma coś w sobie a twoje jest zwykłe mina kolesia bezcenna

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

fakt 156 i 147 trochę wysypało, ale i tak jest ich stosunkowo mało w porównaniu z innymi markami. u mnie na 5tysięcznym osiedlu są trzy 156tki (t.spark, jtd i jedna v6) a 147 może też podobnie. w całym 200tys mieście jeździ ich troche, ale też bez przesady. dotychczas widziałem np tylko jedną v6 i może dwie gtv'ki. ogólnie nie przeszkadza mi, że pojawia się co raz więcej alf, jak ktoś napisał w tym wątku - świat przez to staje się jeszcze piękniejszy

wydaję mi się, że ludzie którzy przesiedli się np. z golfów III na alfy szybko się wyleczą z tych samochodów, bo jednak trzeba być bardzo wyrozumiałym i cierpliwym do tych aut.

mi wszyscy znajomi, łącznie z rodziną odradzali kupno, ale ja się uparłem i nic innego nie wchodziło w grę tylko 156. w przeciągu 4 miesięcy od kupna włożyłem w nią sporo pieniędzy (na małe, miejskie auto by spokojnie starczyło ) a nie kupiłem zajechanego egzemplarza i włożę pewnie jeszcze trochę, bo chce mieć auto zrobione na tip top, ale nie żałuje żadnej złotówki. w dodatku ciesze się jak wydaję kolejne bo wiem, że alfa będzie jeździła jeszcze lepiej - jest to chyba jakieś zboczenie, ale trudno co zrobić
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    brak

Domyślnie

Widzę, że temat cieszy sie dużym zainteresowaniem i dzięki Wam za to <ok> A swoją drogą czy ktoś z okolic Częstochowy może mi polecić jakiś dobry serwis co znaja sie na naszysz samochodach? Będe wdzięczny. O kolega COXU z Zabrza to tez do mnie rzut beretem. Możesz mi polecić jakiś serwis?
    Ostatnio edytowane przez krzysiek592 ; 15-05-2009 o 09:10

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Ja jak raz w miesiącu czegoś nie zrobię w aucie to jestem chory. Nie są to jakieś duże wydatki bo one zostały zrobione po zakupie teraz jeszcze chce: odgrzybić klime, wyprać tapicerke, jakieś malutkie odpryski lakieru porobić. Zawsze coś się znajdzie do roboty.

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar bija22
    Mieszka w
    Rymanów Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał cin_ek Zobacz post
    Moi znajomi już przyjęli do wiadomości że tylko Alfa się liczy, wystarczyło jak zobaczyli w domu flagę i kombinezon w bagażniku i wiedzieli że ze mną jest coś nie tak i nie traktuje tego auta jak toczydełka a raczej jak członka rodziny. A najbardziej ich dziwi to że Alfa jeździ i się nie psuje.
    dodam cos do wypowiedzi Marcina.alfke mam juz rok...no 13 miesiecy.i zawsze jek po drodze do pracy widze szroty niemieckie to mowie do siostry...k...a a moja dalej jezdzi i bedzie...i wtedy wyliczam:
    kuzym ma passata,niecaly rok,zajechał skrzynie automat,
    znajomy mial passata,strzelil pasek rozrzadu i auto poszlo na zlom,
    kumpel ma passata,na wykanczalni,
    kawaler sasiadki,padl golf i kupil omege rebro,
    golf III kolegi...pompa paliwowa,i inne kwiatki,nieraz stal na poboczu
    BMW X5 lokalnego prezesa...szlag ja trafil i nie wiadomo gdzie jest,dostal zastepcza beemke,ale mu zabrali bo przekroczyl limit km.
    omega mojego faceta,urwany pasek klinowy...prawie niemiec padl...hehe
    A moja Staruszka nadal jezdzi i nawet 2 dni nie byla unieruchomiona...
    i kto tu jest madrzejszy?
    bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
    ...i do płaczu

http://imageshack.us/photo/my-images/37/nnnh.jpg/

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Temat awaryjności Alfy znają prawie wszyscy którzy jej nie mieli, lub mieli na chwilę i myśleli że do auta tylko benzynę się leje i nic więcej nie trzeba robić. Niestety takich samochodów jeszcze nie wynaleziono. bija22 takich przykładów mógłbym przytoczyć równie dużo co Ty, jeśli chodzi o znajomych, kiedyś próbowali coś gadać że Alfa to wiesz..... warsztat ...... drogie części.... itp. a dzisiaj z "mordką na kubeł" siedzą jeśli dochodzi do tematu samochodów, bo wszyscy już kilkakrotnie odwiedzali mechaników, a ja jeżdżę i jeżdżę i jeżdżę, żarówki wymieniam, olej, itd.
    Ale jak komuś do łba wbili że Golf jest najlepszy to choćby nie wiem co, nie da się przekonać by zmienić furę.

Moją Alfę mam grubo ponad dwa lata i zawsze dowiozła mnie do domu.
    A ile problemów z samochodami mieli w tym czasie moi znajomi, to nawet nie zliczę.

Pali dużo, ale nie zmienię jeszcze długo tego samochodu na inny.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

"Awaryjnosc" mozna tez rozdzielic na dwie grupy.
    Jedni wymieniaja czesc od razu po wykryciu usterki, inni natomiast jezdza "do konca"
    Prawdziwy Alfisti nie dopusci do tego, zeby zajezdzic czesc do konca i wymeini ja od razu jesli jest chocby troche uszkodzona, reszta bedzie jezdzic do konca ze stukajacym zawiasem, na starym oleju, krzywych tarczach hamulcowych i bez wymiany rozrzadu przez kolejne 30tys km i bedzie sie smiac z Alfisti i dokuczac, ze sie wpakowales w Alfe to teraz masz.
    Roznice widac dopiero kiedy jednym autem i drugim sie kawalek przejedzie...
    W zadbanym "psujacym sie" samochodzie bedzie wszystko pracowac jak nalezy, a w innym "bezawaryjnym" aucie wszystko trzeszczy, sypie sie, rzezi i prawie nie jedzie nawet jesli ma 2 razy wiekszy silnik od Alfy...

Prosty przyklad z autopsji
    Znajomy mial skode favorit i jezdzil nia chyba 5 lat bez robienia zawiasu, ja swoja tempre zaraz po kupnie zrobilem zawieszenie i przed robota rozmawialem z nim, ze musze sobie wymienic pare czesci w zawieszeniu, bo stuka, puka. Zaczal sie ze mnie smiac, ze jezdzi skoda 5 lat bez wymiany i jest dobre. Pomyslalem,z e pewnie nie wymieniane mialem od nowosci i jak zrobie to bedzie git
    Za kilka dni trafila mi sie jednak przejazdzka ta skoda po naszych pieknych i prostych drogach...tylu dzwiekow na raz, to jeszcze w zyciu nie slyszalem...caly zawias wolal o pomste do nieba.

Autentyk historia
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Alfor.GTA
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał norek Zobacz post
    alfor dlaczego wredny ...
    Norek - tak tylko się droczę - wszystkie auta sie psują bo to musi być interes a nie instytucja charytatywna, a posiadanie niemca czy ... nie zwalnia jego wlasciciela z dbałości o jego stan techniczny i basta
    wiec jak dbasz tak masz!

obserwator737
    Gość

Domyślnie

pamiętam że tuż po zakupie GT kolega spytał dlaczego toto kupiłem i dlaczego nie kupiłem nowego Civica bardzo głośno się roześmiałem i nic mu nie tłumaczyłem bo i po co

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    dlaczego nie kupiłem nowego Civica
    No no, od Civiców wara ale ja rozumiem czemu nie kupiłeś nowego Civica

No ale Alfa jest rzeczywiście świetnym autem, o dziwo, no ale rzeczywiście dbam.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.