Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Temat: bezpieczeństwo alfa156

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Testy Euro NCAP też nie zakładają uderzenia w sztywną tylko w podatną przeszkodę. Ale powiem ci że i sztywną przeszkodę (słup chyba można tak nazwać) mam za sobą tyle że fiatem Tipo i też bez zadrapania...
    Witam w klubie wypadków w Tipo... Sam doznałem tego uczucia przy około 60-70 zajechał mi drogę ZAZ Tavria i dostał w bok na wysokości grodzi silnika, więc teoretycznie mocne miejsce. W Tipo "tylko" silnik się urwał i lampy lekko "rozszczelniły" lecąc jakieś 100 metrów razem z akumulatorem i innymi częściami, ale szyba czołowa była by cała gdyby nie moja głowa (akurat wtedy nie zapiąłem pasów bo byłem jakiś kilometr od domu i myślałem, że nic się stać nie może...). Reszta karoserii nie została naruszona więc tragedii nie było z tym autem.

Odnośnie jednak AR 156 to w teście NCAP uzyskała niby tylko 2 gwiazdki ale wyprzedziła takie auta jak np Audi A4 96', Range Rover a wiele aut z tamtych lat nie miało więcej jak 3 gwiazdki. Jednakże takie zdjęcie trochę zmuszają do refleksji i na jakiś czas przynajmniej ograniczają u człowieka zapędy wariackie na drodze, choć nie zawsze ułańska fantazja jest powodem wypadku, jak to miało miejsce tutaj..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

A co w przypadku Alfy 156 z roku 2002, kiedy byl zrobiony lifting wnetrza? Czy byly jakies inne zmiany w zakresie bezpiecznestwa poza wieloma poduszkami powietrznymi?
    Pozdrawiam.
    - Rafal

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    A co w przypadku Alfy 156 z roku 2002, kiedy byl zrobiony lifting wnetrza? Czy byly jakies inne zmiany w zakresie bezpiecznestwa poza wieloma poduszkami powietrznymi?
    Pozdrawiam.
    - Rafal
    Niestety zarówno ja, jak i Ty mamy te same podłużnice i inne elementy decydujące o bezpieczeństwie czynnym...

obserwator737
    Gość

Domyślnie

w GT podokładali trochę żelastwa (przy okazji podnosząc wagę) - dokręcane do podwozia wzmocnienia z grubej blachy , w niektórych miejscach przestrzenne , z tego co wiem dokładki fabryka dała właśnie ze względu na konieczność poprawy bezpieczeństwa - czy to coś dało - nie wiem , nie musiałem na szczęście się o tym przekonywać ...generalnie w nowym autku czuję się bezpieczniej

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    dokręcane do podwozia wzmocnienia z grubej blachy ,
    Takie ustrojstwo ma tez 156 po fl ,po stronie kierowcy ,

obserwator737
    Gość

Domyślnie

czyli w 156FL też coś kombinowali , w GT wzmocnienia były dwa , jedno przykręcane do przedniej belki , drugie wzdłużne pod podłogą