Ja też wymieniłem tarcze i założyłem klocki. I od tego czasu zrobiłem jakieś 800 km. 4 tłoczki to nie wszystko, potrzebna jest jeszcze pompa która je popchnie i obawiam się, że tu może być problem![]()
Ja też wymieniłem tarcze i założyłem klocki. I od tego czasu zrobiłem jakieś 800 km. 4 tłoczki to nie wszystko, potrzebna jest jeszcze pompa która je popchnie i obawiam się, że tu może być problem![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu
Pisaliśmy w tym samym czasie.
Więc się Kolego nie spinaj, piszę w dziale 159 nt. swapa zwykłych zacisków na Brembo ze 166, który to dokonałem i dzielę się subiektywną opinią. Przy okazji przeglądu w listopadzie zapiszę wyniki pomiaru siły hamowania i porównam z innymi modelami.
I na marginesie, też nie uwierzę, że ciężka 166 z tymi samymi zaciskami aktywuje ABS przy 120 km/h na suchym asfalcie na ciepłych supercontinentalach.
Takie rzeczy to pewnie tylko w 156 2.5 V6 SW
PS. Sprawdziłem i wszystkie 159 (przynajmniej przed FL) mają to samo serwo i pompę. No cóż, może mi się wydaje, że nie ma różnicy.
Ostatnio edytowane przez magil ; 09-10-2016 o 17:53
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Może zaliczy mnie ktoś do 99% osób, któe wymieniają zaciski dla wyglądu ale wg mnie za ok 2-3 tys zł. można "upęknić" auto na wiele innych sposobów. Dlaczego od razu zakładać że większosć osób to półgłowki zmieniający wszystko tylko dla wyglądu? Też zmieniłem zaciski w GTV na duże brembo. Pierwszym powodem było zwiększenie skuteczności hamowania (oryginały w porównaniu z Brembo to były spowalniacze), a że przy okazji dobrze wygląda to jest dodatkowa wartosć dodana. Magil się zastanawia czy 166 aktywuje ABS przy 120. Nie wiem - nie sprawdzałem. Wiem, że GTV potrafi aktywować ABS przy 150 na suchej drodze... (owszem, przy nie najlepszych oponach). Problemu z pompą nie zauważyłem...
To dobrze, że tuning zaczyna się od hamulców, ale powiedzcie mi (bo nie wiem) czy założeniu większych zacisków towarzyszy większa tarcza?
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Ja bym polemizowałKlocek kryje tarczę całą powierzchnią, więc chciałoby się trochę większą tarczę do niego.
Czyli zmiana dla efektu wizualnego. Żeby uzyskać lepsze hamowanie należy oddalić zacisk od osi koła. Uzyskamy to zwiększając tarczę. Bez tego zwiększając powierzchnię tylko klocka uzyskujemy może trochę lepsze oddawanie ciepła czyli powtarzalność hamulca. Do drogowej jazdy?
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Panowie temat już jest na forum i więcej tam szczegółów. Tutaj nie ma co się rozpisywać bo robi się mały śmietnik ;-)