Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 160

Temat: Jak Giulia wersja tylko z tylnym napędem radzi sobie w zimie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

A może skoro chcesz kupić Giulie za 200kPLN a się boisz zimy, to jak spadnie śnieg, to zamiast wybrać się gdzieś w góry 159 idź i wypożycz jakieś BMW i jedź. Na 2 dni to się zamkniesz w kwocie 500 PLN a dowiesz się jak to wygląda w praktyce a nie na forum czy papierze.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    ..
    to jakby wiadomo, tylko ze 70tys roznicy w ceni do doposazonej wersji Business robi roznice.
    Jeśli to taka różnica i faktycznie z tego co piszesz to nie posypany śniegiem podjazd masz do pokonywania tylko prawdziwe zimowe podjazdy , to może w tej cenie się znajdzie prawdziwe zimowe auto - jakiś Subaru Forester na przykład , zdaje się daje radę

https://www.youtube.com/watch?v=aSG-pF1LXHI

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał ap2 Zobacz post
    A może skoro chcesz kupić Giulie za 200kPLN a się boisz zimy, to jak spadnie śnieg, to zamiast wybrać się gdzieś w góry 159 idź i wypożycz jakieś BMW i jedź. Na 2 dni to się zamkniesz w kwocie 500 PLN a dowiesz się jak to wygląda w praktyce a nie na forum czy papierze.
    Jeszcze lepiej wymyśliłem, przynajmniej na pierwsze zgrubne sprawdzenie - jak będą cieżkie warunki wybiorę się na jazde testową. Salon mam jakieś 4km od domu, powiem gościowi że chcę sprawdzić czy da się tym dojechać do domu. Po drodze są różne strome podjazdy/zjazdy, zakręty, no i finalny podjazd do mnie. Jak da rade taki test przejść, to wystarczy (codzienne używanie miasto/trasa), natomiast dojazdy w góry to i tak nawet do Q4 spodziewam się ze bedzie trzeba łańcuchy zakładać (bo nawet jak się wydrapie to będzie strach zjeżdżać).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Jeśli to taka różnica i faktycznie z tego co piszesz to nie posypany śniegiem podjazd masz do pokonywania tylko prawdziwe zimowe podjazdy , to może w tej cenie się znajdzie prawdziwe zimowe auto - jakiś Subaru Forester na przykład , zdaje się daje radę

https://www.youtube.com/watch?v=aSG-pF1LXHI
    nigdy w życiu takich brzydadeł.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

To nie ma wyjścia, zabawy z łańcuchami plus oczekiwanie na pług pozostaje Lub modły o brak opadów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Kiedyś w górach lata temu w Czechach na sylwestra pod Hotel krótszą drogą (bardzo stromy podjazd) udało się wjechać tylko koledze w Seicento na nowych zimówkach + dwóch pchających z tyłu a zakopało się Audi A8 Quattro i Suzuki Vitara tylko ta Vitara to miała jakieś takie opony uniwersalne a nie typowo zimowe. Prowadzenie na zakrętach a trakcja przy podjeżdżaniu to dwie różne sprawy dlatego dałem przykład Malucha, który dawał radę tam gdzie wymiękały Mercedesy i BMW. Pamiętam taka sytuacje jak gość w nówce E-klasie przez pół godziny próbował sforsować podjazd, chociaż go pół wsi pchało i nie dawał rady a wsiadła babcia pod sklepem do Malucha i podjechała bez rozpędu bo trakcja w tym starym Maluchu była dużo lepsza. Gulia z rozkładem mas 50/50 powinna mieć w miarę zadowalająca trakcję (do tego elektronika będzie pomagać) ale nic nie zastąpi próby praktycznej. Odpowiednia opona też zrobi różnicę. No i kierowca.

Użytkownik Świeżak Avatar piotr197308
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDM 120KM sportwagon 2006 rok czarna perła teraz Giulia 2,2 180KM

Domyślnie

Powiem tak 155 póżniej 159 dużo śniegu Karpacz i podjazdy pod górki opony ślizgały sie lecz powoli do przodu i podjazd pokonany teraz Giulia tył napęd i nie ma tutaj zadnego problemu ma blokade przeciw poslizgowi i też wymiata szkoda tylko że nie można trochę podriftować zaraz się włącza blokada przeciw poślizgowi
    Alfa Romeo 155 2,5 td
    Alfa Romeo 159 120 jtdm
    Alfa Romeo Giulia Super 2,2

Auto

Domyślnie

Dzięki. No i to jest konkretna opinia kogoś kto ma Giulię i ma porównanie do 159. Tylko jest niezgodna z tym co pisali Ci którzy nie jezdzili GIulią w zimie ale wiedza jak się musi zachować Giulia. Jakie opony miałeś wcześniej w 159, a jakie teraz w Giulii (wiek, marka,model), chciałbym mieć pewność że nie porównujesz nowych/premium opon w GIulii (pewnie takie masz) do jakiś starych bylejakich w 159.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar arteg83
    Mieszka w
    Lubaczów
    Auto
    156 SW 2.4 175KM - była, 156 SW 1.9 158 KM - była, S-Max 2.0 140KM - jest

Domyślnie

Jeszcze lepiej wymyśliłem, przynajmniej na pierwsze zgrubne sprawdzenie - jak będą cieżkie warunki wybiorę się na jazde testową. Salon mam jakieś 4km od domu, powiem gościowi że chcę sprawdzić czy da się tym dojechać do domu. Po drodze są różne strome podjazdy/zjazdy, zakręty, no i finalny podjazd do mnie. Jak da rade taki test przejść, to wystarczy (codzienne używanie miasto/trasa), natomiast dojazdy w góry to i tak nawet do Q4 spodziewam się ze bedzie trzeba łańcuchy zakładać (bo nawet jak się wydrapie to będzie strach zjeżdżać).
    To na co Ty jeszcze czekasz ? Bierz auto i testuj po swojemu w różnych trybach d-n-a, a wrażenia opisz.
    Vectra B 93' 1.6 75 KM - była
    Honda Accord 99' 1.8 136 KM - była

156 SW 05' 2.4 175 KM - R.I.P

156 SW 05' 1.9 158 KM - była
    Ford S-Max 07' 2.0 140KM - jest

Zawsze są dwa uda. Uda się albo nie uda...

Auto

Domyślnie

tak zrobię, ale póki co zima odpuściła i nie ma co testować. muszę tez się zorientować czy w B-B maja już benzynę na testy, bo nie chce mi się iść jeszcze raz jezdzić 2.2d MT6 którym już w lecie jezdziłem. a póki co mamy już opinię kolegi piotr197308, czyli pierwszego właściciela Giuli na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar piotr197308
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDM 120KM sportwagon 2006 rok czarna perła teraz Giulia 2,2 180KM

Domyślnie

Dzięki. No i to jest konkretna opinia kogoś kto ma Giulię i ma porównanie do 159. Tylko jest niezgodna z tym co pisali Ci którzy nie jezdzili GIulią w zimie ale wiedza jak się musi zachować Giulia. Jakie opony miałeś wcześniej w 159, a jakie teraz w Giulii (wiek, marka,model), chciałbym mieć pewność że nie porównujesz nowych/premium opon w GIulii (pewnie takie masz) do jakiś starych byle jakich w 159.

w 159 mam Dayton 205x55x16 z tamtego roku a w Giulii Nokian wr4d 225x50x17 dziś posypało śniegiem podjazd pod górke ja za babką w bmw i dupa blada babka zatrzymała się w połowie i dalej nie podjechała cofnęła a ja w tym momencie do przodu i spokojnie na ekonomiku do góry a czy podjechała tego juz nie wiem sądze że jak bym się zatrzymał tez bym nie podjechał
    Alfa Romeo 155 2,5 td
    Alfa Romeo 159 120 jtdm
    Alfa Romeo Giulia Super 2,2