Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Temat: Swap silnika 1.75 TBI w miejsce 2.2 JTS

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał TomSon1991 Zobacz post
    więc gdy zobaczyłem silnik za 4500 tysiąca zacząłem się zastanawiać.
    Doliczy drugie i trzecie tyle za osprzęt i przeniesienie napędu do TBi. Dolicz czwarte (i piąte?) tyle za robociznę.
    Bawiłem się sto lat temu w swapy i opłaca się to tylko:
    1. gdy sam będziesz robił większość prac
    2. gdy masz kompletnego dawcę do przekładki.

W innych wypadkach jest to po prostu marnowanie pieniędzy.

Odnośnie kosztów wymiany UPG, jeśli to tylko wymiana uszczelki to można za małe kilka tysięcy ogarnąć cały komplet. Ale w tym silniku z daleka widać, że albo jest jeszcze coś nie halo z pierścieniami, albo z głowicą. Dodatkowo grzechem byłoby nie wymienić przynajmniej łańcucha(łańcuchów) rozrządu, które ze swojej natury lubią się wyciągać we współczesnych samochodach (aż dziwne, że nikt w JTS nie propaguje kontrolnego pomiaru wyciągnięcia łańcuchów, tak jak to robią mechanicy np. w silnikach TFSI). Wtedy 5000 zł pęknie, nawet jeśli magil podpowie jakie i gdzie zamienniki kupić. Ale za to będziesz miał pewny silnik na kolejne setki tysięcy kilometrów.

PS1 Inna sprawa, że ewidentnie kupiłeś auto z uszkodzonym silnikiem, przypudrowanym do sprzedaży.

PS2 Kolejna sprawa, że ja wróciłbym do porządnej diagnozy zanim mechanicy zaczną grzebać.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 10-04-2017 o 22:17

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wytłumaczcie mi swoją drogą, dlaczego wymiana uszczelki w tym silniku ma kosztować 2 tysiące?
    Zapewne na wymianie tego elementu się nie skończy, ale taka kwota za wspomnianą robotę kilka razy padła, więc jestem ciekawy.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 11-04-2017 o 01:52
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    To może wyjaśnisz czym tak bardzo różni się ten silnik od wszystkich innych? Technologia kosmiczna?
    Autor najpewniej ma rozwaloną uszczelkę pod głowicą i tyle. Stąd jego problemy z ubytkiem oleju i płynu.
    Wcześniej sam wyraźnie pisałeś o remoncie za 2-3 k i to razem z wymianą głowicy w dodatku o pasku gdzie tam jest łańcuch i bardzo prawdopodobne ze przy zajechanym silniku rozrząd tez może wymagać naprawy wiec albo podejmujesz sie tej roboty sam albo polecasz koledze mechanika, który mu ten remont w ciemno za 2-3k zl zrobi. Bo może się skończyć na uszczelce za kilka stów. A może na głowicy, pierścieniach, panewkach i rozrządzie, a wtedy jak pisałem polowa tej kwoty ktora wymieniłeś to robocizna. No chyba ze ma być zrobione na handel wtedy można oddać mirkowi niech na szybko ogarnie nawet poniżej 2k i na otomoto tylko wtedy to nie jest remont.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 11-04-2017 o 07:41

Użytkownik Świeżak Avatar TomSon1991
    Mieszka w
    Cieszanów
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 SW, 1,9JTD (85kW) 115km (mapa na 150;]) Jest: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Co do rozrządu mam mieszane uczucia... Ogólnie rzecz biorąc rozrząd wymieniłem tuz po zakupie czyli dokładnie 12 tysięcy km temu przy przebiegu 144 tysiące. Ale mam świadomość tego że zaleca się jego całkowita wymianę że wszystkimi podzespoły i przy okazji uszelki.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Skoro byl wymieniany całkowity rozrząd to może nie być potrzeby ponownej wymiany. Oddaj do zaufanego mechanika żeby to rozebrali i wycenili bo bez tego trudno cokolwiek powiedziec

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    ...
    Odnośnie kosztów wymiany UPG, jeśli to tylko wymiana uszczelki to można za małe kilka tysięcy ogarnąć cały komplet. Ale w tym silniku z daleka widać, że albo jest jeszcze coś nie halo z pierścieniami, albo z głowicą. Dodatkowo grzechem byłoby nie wymienić przynajmniej łańcucha(łańcuchów) rozrządu, które ze swojej natury lubią się wyciągać we współczesnych samochodach (aż dziwne, że nikt w JTS nie propaguje kontrolnego pomiaru wyciągnięcia łańcuchów, tak jak to robią mechanicy np. w silnikach TFSI). Wtedy 5000 zł pęknie, nawet jeśli magil podpowie jakie i gdzie zamienniki kupić. Ale za to będziesz miał pewny silnik na kolejne setki tysięcy kilometrów.

PS1 Inna sprawa, że ewidentnie kupiłeś auto z uszkodzonym silnikiem, przypudrowanym do sprzedaży.

PS2 Kolejna sprawa, że ja wróciłbym do porządnej diagnozy zanim mechanicy zaczną grzebać.
    Zgadzam się w 100%, poza tym skoro pisałeś później, że wymieniłeś już rozrząd to po co znowu to robić?
    Co do oszczędności przy zakupie między TBI/JTS....myślę, że swoją Brerę kupiłeś poniżej ceny zakupu rynkowej 2.2 Jts, bo w takim stanie wiele kosztować nie mogła...a teraz trzeba dołożyć....też mam Jts-a i w rok przejechałem 50 tys km, czyli 5x tyle co Ty i z większych napraw...sprzęgło i zawias...nie ma co "psioczyć" jaki to jts zły bo padł...równie dobrze mogłeś kupić zajechane jtdm, gdzie naprawa też może wyjść podobnie...najważniejsze to odstaw auto do ZAUFANEGO mechanika, niech je rozbierze i zrobi kosztorys, wtedy będziesz wiedział na czym stoisz...a skoro "ten" obecny wycenia usg na 4,5K i do tego mówi o rozrządzie, który był zmieniony....no to sorry...raczej zaufany nie jest...
    Pozdrawiam

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Skoro byl wymieniany całkowity rozrząd to może nie być potrzeby ponownej wymiany. Oddaj do zaufanego mechanika żeby to rozebrali i wycenili bo bez tego trudno cokolwiek powiedziec
    Tylko niech powie, że jak nie wezmą 4 tys za wymianę samej UPG to im nie zaufa.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Tylko niech powie, że jak nie wezmą 4 tys za wymianę samej UPG to im nie zaufa.
    Wytlumacz nam jak chcesz zrobic UPG za 600-800zl.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Wytłumaczcie mi swoją drogą, dlaczego wymiana uszczelki w tym silniku ma kosztować 2 tysiące?
    Zapewne na wymianie tego elementu się nie skończy, ale taka kwota za wspomnianą robotę kilka razy padła, więc jestem ciekawy.
    +1

Też bardzo chciałbym się dowiedzieć xD

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Wytlumacz nam jak chcesz zrobic UPG za 600-800zl.
    A ile kosztuje sama wymiana UPG w takim silniku? Z ciekawości pytam, ceny materiałów znam.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10