Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: P1238-AIR QUANTITY 2.4 20v

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Użyć programu np. Mes do zrobienia logów dynamicznych które to pokażą pracę przepływomierza w czasie jazdy,pod obciążeniem

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Ok, kolo południa postaram się wkleić

Użytkownik Świeżak Avatar tymon72
    Mieszka w
    EBE
    Auto
    Alfa Romeo Mito 1,6

Domyślnie

Cytat Napisał [notranslate
    Alfa[/notranslate] Romeo 156;2005530]Jescze jedna rzecz mnie zastanawia, mam zaslepiony egr, a podpialem sb kompa żeby profilaktycznie zobaczyć błędy i błędu egr nie mam tylko dalej to air quantity i marchewa sie świeci, czy to jest błąd egr?? Bo już sam nie wiem, czy usuwać programowo tego egr, a czy szukać winy gdzie indziej? Może to faktycznie ta przeplywka, bo np gdy jadę i wrzucę na luz to obroty nie spadają odrazu na 750 tylko postoja chwilę na 1000obr a potem spadają do 750. Jakieś pomysły?
    Przerabiałem ten błąd, u mnie egr pracował niewłaściwie. A mianowicie zawór wyczyszczony a przycinał się na elektromagnesie. Z postów forum wywnioskowałem że w tym silniku całkowite zaślepiemie egr bez wyprogramowania nie jest możliwe, poszła zaślepka z otworami. Od blisko dwóch lat spokój. Jakby była potrzebna przepływka to posiadam Bosch po około siedmiu tysiącach km.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Cytat Napisał tymon72 Zobacz post
    Przerabiałem ten błąd, u mnie egr pracował niewłaściwie. A mianowicie zawór wyczyszczony a przycinał się na elektromagnesie. Z postów forum wywnioskowałem że w tym silniku całkowite zaślepiemie egr bez wyprogramowania nie jest możliwe, poszła zaślepka z otworami. Od blisko dwóch lat spokój. Jakby była potrzebna przepływka to posiadam Bosch po około siedmiu tysiącach km.
    Miałem zaslepke z 4 małymi otworkami, teraz wsadziłem całkowita zaslepke i nie wyskoczył mi błąd egr, a auto idzie znacznie lepiej od dołu, nie wiem, może ktoś już usuwal egr programowo a go po prostu nie zaslepił? Hmm, co do przeplywki jadę właśnie zrobić te logi i zobaczymy, wkleje i ktoś może to sprawdzi a ile sobie cenisz przeplywke?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	80.5 KB
ID:	232822Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	blad.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	63.1 KB
ID:	232823

przy okazji zrobilem zdj błędu gdyby mialo to coś pomóc ,zaraz po skasowaniu wyskakuje jako sporadyczny i nie pokazuje sie na wyswietlaczu w aucie lecz po kilku kilometrach wywala marchewe i błąd krytyczny , czy nie jest tak ze na wysokich obrotach brakuje mu powietrza a na niskich ma za duzo ?

Użytkownik Świeżak Avatar tymon72
    Mieszka w
    EBE
    Auto
    Alfa Romeo Mito 1,6

Domyślnie

"Skąd ja to znam". Co do przepływki to odezwij się na mojej poczcie. Natomiast szukałbym w egr-ze, przypuszczam że masy mierzone a porządane są 60-70proc wyższe więc sprawdź poprawność działania i połączenie elektromagnesu (dwa piny). Jeżeli masz możliwość podłaczenia pod autotransformator to sprawdź np. W zakresie 3-10V, jezeli nie to swożeń w e-marginesie potraktuj np. Cx80 I fizycznie sprawdź jak można go wciskać.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Ooo panieee, hehe, nic z tego nie rozumiem ale egr 100%zaslepiony, więc jakim cudem on może jescze coś psuć? Powinno chyna wywalić tylko błąd egr, gdyby przeplywka była dobra prawda?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Alfa[/notranslate] Romeo 156;2005922]teraz wsadziłem całkowita zaslepke i nie wyskoczył mi błąd egr, a auto idzie znacznie lepiej od dołu, nie wiem, może ktoś już usuwal egr programowo a go po prostu nie zaslepił?
    no to tak wygląda jakbyś miał usunięty programowo egr , plus pisałeś że na jałowym masz ponad 400mg/l , weź sprawdź na kompie zakres pracy egr , bo może on faktycznie jest OFF non stop , możliwe też że jakiś tuner powycinał z dtc błędy odpowiedzialne za egr , bo to dziwne żeby w 2,4 20v jak i 16v nie wywalało błędu po zaślepieniu , chyba że dopiero wywali , bo wywala gdzieś po 3-5 odpaleniach auta .
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    no to tak wygląda jakbyś miał usunięty programowo egr , plus pisałeś że na jałowym masz ponad 400mg/l , weź sprawdź na kompie zakres pracy egr , bo może on faktycznie jest OFF non stop , możliwe też że jakiś tuner powycinał z dtc błędy odpowiedzialne za egr , bo to dziwne żeby w 2,4 20v jak i 16v nie wywalało błędu po zaślepieniu , chyba że dopiero wywali , bo wywala gdzieś po 3-5 odpaleniach auta .
    Odpalen auta to było juz z 50 bo długo jest zaslepiony, dziś jak sprawdzałem ta przeplywke, to popatrzyłem tez na egr i na postoju jak gazowalem to egr wgl nie pracował, jescze jutro z rana podepne i zobaczymy, właśnie mnie dziwi to że błędu egr nie wywala,

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Alfa[/notranslate] Romeo 156;2006004]Odpalen auta to było juz z 50 bo długo jest zaslepiony, dziś jak sprawdzałem ta przeplywke, to popatrzyłem tez na egr i na postoju jak gazowalem to egr wgl nie pracował, jescze jutro z rana podepne i zobaczymy, właśnie mnie dziwi to że błędu egr nie wywala,
    jeszcze jedno mnie ciekawi , czy cewka elektromagnetyczna egr działa , sprawdzałes czy ten trzpień elektromagnesu lekko chodzi ?
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 07-08-2017 o 20:59
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard