Jeśli ktoś chce, żeby benzyna dobrze jechała to musi celować minimum w 2.2. Później do TBi lub V6 jest tylko przepaść![]()
Jeśli ktoś chce, żeby benzyna dobrze jechała to musi celować minimum w 2.2. Później do TBi lub V6 jest tylko przepaść![]()
Zalujesz diesla?
- - - Updated - - -
Zalujesz diesla?
- - - Updated - - -
No niby tak musiałbym naprawdę źle trafić przecież od czegoś są skp... Tylko ten silnik mnie nie powala. Nie chcę diesla bo jeżdżę głównie w mieście...
A może myślał bym też o gazie
Ostatnio edytowane przez lukas1993 ; 28-05-2018 o 21:52
Mój ropniak daje radę, przy zakupie pozbawiony egr i klapek. Najbardziej mnie irytuje głos klekota i długie grzanie silnika no i wredna skrzynia biegów.
Rekompensatę mam na stacji paliw... Pod warunkiem nagrzania sie silnika.
Wracając do tematu silnik 1,8 nie posiada wspaniałego rozrządu jak w 1,9 i 2,2. Czytałem opinie że głównie 2,2 maja problem z rozrządem.
Co do dynamiki jazdy, jeśli będziesz jeździł sam lub w 2 osoby może będzie akceptowalne. Wraz ze wzrostem obciążenia będzie brakować mocy i to bardzo i co ciekawe będzie Ci dużo palić. Czytałem ze masz 147 ... Załaduj do niej 10 worków cementu i sprawdź czy ci odpowiada taka jazda.
Ostatnio edytowane przez strus ; 28-05-2018 o 22:48
Hehe no już jeździłem moja z całym składem to fakt nie idzie to wogole czyli pewnie odpuszczę temat alfy:-/
Ja rozważałem dwa silniki 1,9 jts i 1,9 jtdm padło na ropę... Większy wybór, choć nie jestem bardzo szczęśliwy. W benzynie przestraszył mnie rozrząd i wariatory... W 156 był jeden mi miałem go po uszy a tu dobrobyt z dwoma.
Adam
Musiałbym się przejechać tym wozem i ocenić.
Generalnie 1.8 jest uznawany za wolny przez dramatyczna elastycznosc. Jezeli zdajemy sobie sprawe jak dziala wolnossacy silnik benzynowy tj. Nie boimy sie obrotow 4tys i wyzej to da sie tym przyjemnie jezdzic. Ludzie jezdza dieslem 120 konnym, sekunde wolniejszym przy przyspieszaniu 0-100 i nie narzekaja, wiec dlaczego mieliby narzekac kierowcy 140 konnej benzyny? Chyba tylko Ci ktorzy wyprzedzaja na 5 biegu i krzycza jaki to muł.
Przy tym silniku trzeba przyzwyczaic sie do wyprzedzania majac obroty 4-4.5 tys i wtedy naprawde nie ma czego sie bac. No chyba tylko spalania (ktore i tak bedzie nizsze niz w pozostalych silnikach benzynowych montowanych w tym modelu).
Alfa z tym silnikiem jest tez lzejsza, szczegolnie w porownaniu do diesli wiec to tez dziala na plus.
Ostatnio edytowane przez Wyso ; 29-05-2018 o 16:37
Jak obroty to trzeba gazowac natychmiast. Tylko silnik musi być w db stanie
Ja przed zakupem oglądałem 4 sztuki i wiedziałem że od dołu słabo jedzie. Ale już po zakupie miałem okazję przejechać się oplem signum z tym silnikiem, i do 4000 obr był zdecydowanie bardziej żwawy od mojej 159. Zgłębiłem temat i z czasem udało mi się usunąć usterkę, i co ciekawe wszystkie alfy którymi jeździłem były niesprawne.