Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Temat: Dostająca się woda do środka.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Siema miałem podobny problem okazało się że ktoś kiedyś odkręcał boczki i coś tam grzebał i przy tym zniszczył wygłuszenie i woda mi tamtędy zaciekała. Zakupiłem maty(od razu wygłuszyłem drzwi) zrobiłem miejsca podejrzane zalałem silikonem i po problemie ! Pozdro
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

O mój ulubiony temat. Pół roku walczyłem z przeciekiem w mojej alfie (w końcu znalazłem )

U Ciebie na początek zacząłbym od sprawdzenia szczelności przedniej szyby. Nie była przypadkiem ostatnio wymieniana?
    W następnej kolejności sprawdziłbym odpływy z podszybia - może są zatkane.

Rzeczywiście czasem leci z przednich drzwi tak jak pisał Krzysiek, ale u Ciebie, jak widzę, woda leci spod deski rozdzielczej.

Aha - jeszcze coś mi przyszło do głowy: masz może oryginalny szyberdach? Jeśli tak sprawdź odpływy.
    Ostatnio edytowane przez iwok ; 07-09-2010 o 19:18

zenek2562
    Gość

Domyślnie

Drzwi sa okej to własnie leci gdzies spod deski. A są jakies komory odpływowe ?? moze lisci gdzies naleciało ?
    A co do szyby to nie byla wymieniana i nie mam szyberdachu.
    Po prostu nie było mnie w domu tydzien no i jak wrocilem to mialem taka niespodzianke.
    Na poczatek wszystko porozkręcam wycieraczki i chromy i spróbuje obsylikonowac szybe i zobaczymy.

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zenek2562 Zobacz post
    Drzwi sa okej to własnie leci gdzies spod deski. A są jakies komory odpływowe ?? moze lisci gdzies naleciało ?
    A co do szyby to nie byla wymieniana i nie mam szyberdachu.
    Po prostu nie było mnie w domu tydzien no i jak wrocilem to mialem taka niespodzianke.
    Na poczatek wszystko porozkręcam wycieraczki i chromy i spróbuje obsylikonowac szybe i zobaczymy.

Jeśli szyba nie była wymieniana to chyba nie to. Wstrzymałbym sie na razie z silikonem.
    Może sprawdź podszybie. Musisz odkręcić wycieraczki, kilka wkrętów i wyciągasz podszybie. Woda, która się tam dostaje powinna spływać w kierunku środka auta i w dół pod auto.
    Przy okazji możesz spojrzeć na puszkę filtra kabinowego.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Odgrzeję kotleta. Co prawda pół roku temu wykryłem i wyeliminowałem przeciek od strony komory silnika, ale problem parowania i wody w kabinie i bagażniku ciągle występował. Udało się znaleźć kolejny przeciek, opiszę to może komuś to pomoże we własnych poszukiwaniach.
    Przy okazji wymiany sprężyn z tyłu i rozbiórki tylnej półki okazało się, że w prawym dolnym rogu przecieka tylna szyba. Podczas deszczu woda szeroką strugą wpływa sobie elegancko za tylną półką, wsiąka w matę wygłuszającą i leci sobie dalej do bagażnika i kabiny.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Odgrzewam, po dwóch latach znowu mi sie leje do kabiny. Standardowo: za fotelem kierowcy i pod nogami kierowcy. Tylko tym razem naleciało jak stał tydzień....

Krótko co było robione wcześniej:

Zgrzewy na podszybiu, o których mowa w temacie "poprawiałem" silikonem dekarskim - mógł stracic własciwości? wygląda raczej jak dwa lata temu

Ostatnio wymieniałem nagrzewnicę i zrobiłem niezły sajgon pod maską - mogłem coś tam źle poskładać? - chociaż wątpię.

Gdzie jeszcze może lecieć? Może gdzieś w rogu szyby? albo przez takie tunele, w które wchodzą elementy (takie haki) z maski gdy jest zamknieta??
    Piszcie co wiecie bo jak zwykle jeszcze pare innych rzeczy do zrobienia

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Jak nie przednia szyba i nie nagrzewnica (poczułbyś) to może sprawdź wszystkie uszczelki na ścianie grodziowej. U mnie kiedyś jakiś dowcipniś od alarmów wyciął sobie kawałek uszczelki głównej wiązki, żeby tamtędy przeprowadzić sobie kable no i przy każdym deszczu lało mi się do środka właśnie pod fotel kierowcy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Nagrzewnice wymieniałem i po wymianie trzyma stan płynu więc to nie to.

A jak się dobrac najszybciej do tych wiązek i uszczelek? Od strony kabiny/deski?

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Główna wiązka jest odrobinę na NW (pólnocny zachód) od wejścia kierownicy w ścianę grodziową. Trzeba odkręcić obicie pod kierownicą i ostro zanurkować.

Użytkownik Rowerzysta Avatar land
    Mieszka w
    Cisów, Mataro
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 20v 175km

Domyślnie

Na ścianie grodziowej obok silnika wycieraczek jest plastikowy kapsel wielkości 5-cio złotówki, odklej go po deszczu, jeśli popłynie woda to problem tkwi w szczelności profili podszybia. Wtedy trzeba zdemontować zawiasy maski przedniej samochodu, pod nimi są połączenia blach, skrobakiem zerwać starą powłokę uszczelniającą, dokładnie odtłuścić a następnie uszczelnić silikonem (klejem) do szyb samochodowych. W mojej Alfie to pomogło.:-)