tylko śmigaj melexemza długo bo możesz uszkodzić również w ten sposób właśnie bendix i tuleje. Na krótką metę ok - tak do sprawdzenia
tylko śmigaj melexemza długo bo możesz uszkodzić również w ten sposób właśnie bendix i tuleje. Na krótką metę ok - tak do sprawdzenia
PawełQV
AR 164'91 QV
wiadomo![]()
A jeszce pytanie jak rozebrać elektro włącznik żeby go nie uszkodzić??
a to zależy jakiej konstrukcji jest elektromagnes. Zazwyczaj będziesz musiał uzbroić się w dobrą lutownicę i trochę cierpliwości. Po stronie gdzie masz przykręcane przewody (dwa na śrubę i zapewne jeden na wsuwkę) odkręcasz je i odkręcasz śruby mocujące (zazwyczaj trzy) elektro do przedniego korpusu rozrusznika. Następnie ustaw sobie to w imadle i uwolnij oba styki (te od przewodów) nagrzewając je lutownicą aż w końcu cyna puści i zsuniesz nasadkę (z tworzywa) pod spodem zobaczysz m.in. płytkę miedzianą (ok 10mm x 30mm) która może być już "zużyta" resztę ocenisz sam.
Jeśli trafisz na nitowane czy zaginane to szczerze mówiąc nie mam koncepcji jako tego nie zniszczyć przy otwieraniu.
PawełQV
AR 164'91 QV
więc jazda na rozruszniku już za mna.Sa mochód jedzie na jedynce jedzie kawałeczek i wyskakuje nagle(kręci się szybko na IV jechał i nie wyskoczył.ogulnie jak uruchamiam tez zaskoczy zakręci silnikiem chwilkę i obraca się dalej szybko :? .
więc stawiam na bendix. Nie jest zapewne jeszcze do końca zniszczony i póki się haczy to jest chwilowo OK. Bendix kosztuje ok 50-100 zł więc jest to sporo ale i tak przy regeneracji wypada wymienić na nowy.
PawełQV
AR 164'91 QV
Ja tam kiedys dobieralem sie i do takiego i bylo z tym pieprzenia troche ale dalem rade.Po zlozeniu nie wygladal juz tak fajnie ale dzialal i to bylo wtedy najwazniejsze.Przy rozlutowywaniu automatu najlepiej uzyc lutownicy kolbowej bo pistoletowke zabijesz(tak tylko przypominam).Napisał PawełQV
Pawelek dobra robota.Moze zalozymy warsztacik elektromechaniczny co?![]()
hehe, dobra myśl, ale póki mi płacą w pracy na utrzymanie Alfy to nie zrezygnujea no i te dojazdy do Koszalina....
![]()
PawełQV
AR 164'91 QV
To zalozymy spole miedzy Koszalinem a Lodzia zeby bylo sprawiedliwie :wink:
ja tez polecam ten zaklad w chelmie na lubelskiej tani solidnie i na dodatek z gwarancja.robilem tam alternator w toyocie wymiana lozysk, wirnika i regulatora napiecia 350 zl z zalozeniem i polroczna gwarancja