Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Temat: Pęnięty blok Giulia Veloce Q4

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce Q4 280 KM 2017, Stelvio Quadrifoglio Q4 520 KM 2024

Domyślnie

Cytat Napisał OTTO1 Zobacz post
    A przy jakim przebiegu ci padł?
    Jaki olej lałeś i co ile wymiana?
    MA padł przy 102 kkm, na postoju w garażu (nietypowa sytuacja).
    Przez pierwsze 60kkm co 15k Selenia, później dowiedziałem się, że MA wymaga częstej wymiany i była robiona co 7 - 10 kkm też Selenia. Ostatnio jednak wlali mi Castrola bo nie zdążyłem zamówić Selenii, ale wątpię aby od przejechania 200 km na Castrolu padł MA.

Auto odebrałem dzisiaj ale szczęśliwy nie jestem, bo wyciek niby wyeliminowany ale dalej coś jest nie tak. Płyn cofa się do zbiornika i cały czas słychać gulgotanie w kabinie, w zbiorniku też widać, że płyn gulgocze. Takie objawy były już wcześniej, myślałem, że to przez ten wyciek i coś się zapowietrzyło. Mam wrażenie, że serwis nie spisał się najlepiej. Po rozmowie z mechanikiem mam jeździć i obserwować, średnio profesjonalna rada. Powiedział też, że jak płyn będzie dalej znikał to już trzeba szukać problemu w głowicy. Rozmawiałem też z Kamilem, który prowadzi serwis w Legnicy, powiedział, że te objawy nie zwiastują niczego dobrego, możliwe że będzie konieczna regeneracja głowicy, do tego jak stwierdził, nie jest 100% pewne, że wymiana MA była w ogóle konieczna. Tego już się nie dowiem. W poniedziałek umawiam się na termin do specjalistów, auto pojedzie na lawecie mimo, że silnik pracuje i auto jeździ. Kamil powiedział, że te głowice są bardzo wrażliwe na przegrzanie, więc lepiej nie ryzykować trasy na kołach. Zresztą raz już miałem sytuację, że wywaliło kontrolkę od temperatury, tryb awaryjny i zjazd do najbliższej stacji żeby płyn uzupełnić. Jak mam pecha to już wtedy głowica dostała po dupie.

Póki co pozostaje mi czekać na termin, diagnozę i naprawę. Odezwę się pewnie jakoś za miesiąc z informacją zwrotną już po kolejnym serwisie.
    Ostatnio edytowane przez ozi ; 12-02-2025 o 18:23

Użytkownik Świeżak Avatar OTTO1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

A ja czytałem yt jak wypowiadał się serwisant pracujący w fiacie od ponad 20 lat żeby wystrzegać się lania Castrolubdo tych silników, mówił że albo Selenia albo Motul.
    Ale też nie sądzę by Castrol narobił Ci tyle szkód, sam Multiair jeszcze bym uwierzył ale z tym płynem to nie uwierzę ze z powodu oleju.
    Życzę powodzenia, oby skończyło się na dużym strachu i niskich kosztach.
    I czekam na info

- - - Updated - - -

A ja czytałem a komentarzach na YT pod jakimś filmem, wypowiadał się mechanik który od ponad 20 lat pracuje w Fiacie, żeby broń Boże nie lać Castrola do tych silników, tylko Selenia lub Motul.
    Ale też uważam że Castrol auta ci nie uszkodził, zwłaszcza że to coś z płynem się dzieje, jeszcze gdyby to był potwierdzony tylko Multiair, no to może, może....
    Tak czy siak życzę Ci powodzenia, aby skończyło się na dużym strachu i małych kosztach.
    No i czekam na info

- - - Updated - - -

A ja czytałem a komentarzach na YT pod jakimś filmem, wypowiadał się mechanik który od ponad 20 lat pracuje w Fiacie, żeby broń Boże nie lać Castrola do tych silników, tylko Selenia lub Motul.
    Ale też uważam że Castrol auta ci nie uszkodził, zwłaszcza że to coś z płynem się dzieje, jeszcze gdyby to był potwierdzony tylko Multiair, no to może, może....
    Tak czy siak życzę Ci powodzenia, aby skończyło się na dużym strachu i małych kosztach.

Użytkownik Świeżak Avatar OTTO1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

No i czekam na info.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce Q4 280 KM 2017, Stelvio Quadrifoglio Q4 520 KM 2024

Domyślnie

Mała aktualizacja, uszczelka głowicy główną przyczyną wycieku. Normlanie namawiali by mnie na wymianę silnika, ale z racji tego, że MA został niedawno wymieniony na nowy to nie ma to sensu.

Jak ktoś oglądał Squid Games to wyobrażam sobie taką dużą szklaną świnię z napisem "naprawa Alfy", do której wpada kasa i cyferki zaczynają się kręcić zwiększając sumę...

Moja dobra rada dla każdego kto przeczyta ten wątek, jeżeli choć trochę ubywa płynu w zbiorniku po stronie pasażera, nie dopuścić do przegrzania i jak najszybciej na diagnozę. Mi teraz wychodzi bokiem na grubo