Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Temat: Koła i opony

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Masz 3 zaślepki.Z przodu większe w kształcie owalu montowane na kołki z klinem a z tyłu tylko z prawej stronu mniejsza.Z lewej strony chociaż jest miejsce zaślepka nie występuje.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Dzięki wielkie. I jak je się zdejmuje? Pytam, bo chcę na następny raz być przygotowany jak pojadę zmieniać na zimowe żeby mi nie stękali
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Śrubokrętem wyciągasz klin z kołka i gotowe.Oczywiście trzeba uważać ,żeby tych skrzydełek od klina nie ułamać ,ale kołki są ogólnie dostępne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Jenks Zobacz post
    Masz 3 zaślepki.Z przodu większe w kształcie owalu montowane na kołki z klinem a z tyłu tylko z prawej stronu mniejsza.Z lewej strony chociaż jest miejsce zaślepka nie występuje.
    Chyba w phev jest -tak przynajmniej w aso mi powiedzieli
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Dzisiaj przełożyłem koła kupione w Pabianicach.Zakładam pierwsze na przód i coś trze,okazało się że to osłona tarczy hamulcowej.Na szczęście wystarczy kombinerkami na dole tej blachy wygiąć narożnik i jest ok.Później okazało się ,że jedna opona została założone w złym kierunku i trza było do wulkanizatora jechać coby obrócił opone na feldze.Co do działania systemu monitorowania ciś to mając na przodzie opony 17 cali po przejechaniu 20km system nie zareagował,natomiast po założeniu 4 kół to po 2 km wykrył.Ustrojstwo do bani.

Auto

Domyślnie

czekaj, masz system pośredni, widocznie po zmianie akurat przednich kół nie zauważył jakimś cudem różnicy w prędkościach poza tolerancję - np poza jakiś współczynnik trochę przypadkowy na którym był system zresetowany (ciśnienie/zużycie opon itp). zmieniłeś drugi komplet, i mimo ze pewnie jest bliższy przednim, to współczynnik na tyle się zmienił (wg tego z resetu poprzedniego), że akurat wykrył. Może gdzies blisko granicy byłeś i tak akurat wyszło. może dlatego że przednie miałeś rozgrzane jazdą, a tylne nie i stąd ciut inne wypadkowe obwody/ciśnienia? Albo u wulkanizatora nabijaliście na końcu tylne lub wszystkie?
    Nie widzisz zamętu jaki sam wprowadzasz, a czepiasz się systemu który pewnie zgłuptaczyłeś. A co powinieneś był zrobić? Po zmianie choćby samych przednich kół, jak i potem zaraz po założeniu tylnych nowych wykonać reset systemu monitoringu - jest to logiczne chyba? Wiesz jak się to robi? Jakby co jest w instrukcji.
    Tak samo resetować powinno się po każdym dopompowaniu kół - wtedy jest moment na zzerowanie jako dobry punkt odniesienia dla systemu pośredniego. Cóż, to nie system z czujnikami ciśnienia od którego możnaby oczekiwać pełnej automatyki - tu bazą jest reset/punkt odniesienia a tylko różnice długotrwałe w prędkości obrotowej poszczególnych kół podpowiadają systemowi ze coś jest nie tak na jednym kole.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 22-10-2024 o 21:14
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Nie ,nie wprowadzam zamętu.Koła zmieniałem sam a ten system pośredni jest do dupy.Nie potrafi wykryć przebitego koła no chyba ,że pomalutku schodzi powietrze na długim odcinku drogi.Wracając do meritum-mam z przodu dwa koła o mniejszej średnicy to powinien wykryć ubytek ciśnienia w dwóch przednich kołach,skoro tego nie wykrył jest do dupy i tyle w temacie.Oczywiście wiem,że trzeba go zresetować ,ale celowo tego nie zrobiłem żeby sprawdzić jego działanie.

Auto

Domyślnie

Podtrzymuję że wprowadzasz zamęt do systemu i chyba spodziwasz się za dużo od pośredniego systemu.
    Co do rzekomo innej średnicy przednich - jest inna faktycznie na tyle aby można się spodziewać że system powinien to wykryć? Ktoś pisał że średnica praktycznie idento, rozumiem że chodzi o te właśnie zestawy.
    Może być też tak, że system bardziej porównuje (większa waga w jakiś formułach czy mniejsza tolerancja) daną oś którą można się spodziewać że bardziej podobnie się zużywa - po to, aby np po jakiś paru tys km jeśli ktoś nie resetuje nie było systuacji, że wszystko OK a system pokazuje coś nie tak z którymś kołem?
    System pośredni ma swoje słabości i tyle, natomiast weź dla testu zresetuj system pojeździj aby się nauczył/zapisał a potem spuść np 0.5bar z jednego koła i zobacz czy wykryje/kiedy - bo z tym w 99% mamy problem - łapie się jednego kapcia i to system ma wykryć zanim Ty wyczujesz w jeździe.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Ja zdążyłem już złapać gwoździa w jednej letniej oponie i system to wykrył. Sam nie zauważyłem, dopiero po kontrolce sprawdziłem, że rzeczywiście jedna opona ma nieco mniej powietrza.
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Cytat Napisał lukech Zobacz post
    Ja zdążyłem już złapać gwoździa w jednej letniej oponie i system to wykrył. Sam nie zauważyłem, dopiero po kontrolce sprawdziłem, że rzeczywiście jedna opona ma nieco mniej powietrza.
    Tobie wykrył bo jak wcześniej pisałeś gwóźdź został i powoli schodziło,mi na odcinku 10km zeszło do laczka i nic nie wykrył.