Masz 3 zaślepki.Z przodu większe w kształcie owalu montowane na kołki z klinem a z tyłu tylko z prawej stronu mniejsza.Z lewej strony chociaż jest miejsce zaślepka nie występuje.
Masz 3 zaślepki.Z przodu większe w kształcie owalu montowane na kołki z klinem a z tyłu tylko z prawej stronu mniejsza.Z lewej strony chociaż jest miejsce zaślepka nie występuje.
Dzięki wielkie. I jak je się zdejmuje? Pytam, bo chcę na następny raz być przygotowany jak pojadę zmieniać na zimowe żeby mi nie stękali![]()
Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006
Śrubokrętem wyciągasz klin z kołka i gotowe.Oczywiście trzeba uważać ,żeby tych skrzydełek od klina nie ułamać ,ale kołki są ogólnie dostępne.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dzisiaj przełożyłem koła kupione w Pabianicach.Zakładam pierwsze na przód i coś trze,okazało się że to osłona tarczy hamulcowej.Na szczęście wystarczy kombinerkami na dole tej blachy wygiąć narożnik i jest ok.Później okazało się ,że jedna opona została założone w złym kierunku i trza było do wulkanizatora jechać coby obrócił opone na feldze.Co do działania systemu monitorowania ciś to mając na przodzie opony 17 cali po przejechaniu 20km system nie zareagował,natomiast po założeniu 4 kół to po 2 km wykrył.Ustrojstwo do bani.
czekaj, masz system pośredni, widocznie po zmianie akurat przednich kół nie zauważył jakimś cudem różnicy w prędkościach poza tolerancję - np poza jakiś współczynnik trochę przypadkowy na którym był system zresetowany (ciśnienie/zużycie opon itp). zmieniłeś drugi komplet, i mimo ze pewnie jest bliższy przednim, to współczynnik na tyle się zmienił (wg tego z resetu poprzedniego), że akurat wykrył. Może gdzies blisko granicy byłeś i tak akurat wyszło. może dlatego że przednie miałeś rozgrzane jazdą, a tylne nie i stąd ciut inne wypadkowe obwody/ciśnienia? Albo u wulkanizatora nabijaliście na końcu tylne lub wszystkie?
Nie widzisz zamętu jaki sam wprowadzasz, a czepiasz się systemu który pewnie zgłuptaczyłeś. A co powinieneś był zrobić? Po zmianie choćby samych przednich kół, jak i potem zaraz po założeniu tylnych nowych wykonać reset systemu monitoringu - jest to logiczne chyba? Wiesz jak się to robi? Jakby co jest w instrukcji.
Tak samo resetować powinno się po każdym dopompowaniu kół - wtedy jest moment na zzerowanie jako dobry punkt odniesienia dla systemu pośredniego. Cóż, to nie system z czujnikami ciśnienia od którego możnaby oczekiwać pełnej automatyki - tu bazą jest reset/punkt odniesienia a tylko różnice długotrwałe w prędkości obrotowej poszczególnych kół podpowiadają systemowi ze coś jest nie tak na jednym kole.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 22-10-2024 o 21:14
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Nie ,nie wprowadzam zamętu.Koła zmieniałem sam a ten system pośredni jest do dupy.Nie potrafi wykryć przebitego koła no chyba ,że pomalutku schodzi powietrze na długim odcinku drogi.Wracając do meritum-mam z przodu dwa koła o mniejszej średnicy to powinien wykryć ubytek ciśnienia w dwóch przednich kołach,skoro tego nie wykrył jest do dupy i tyle w temacie.Oczywiście wiem,że trzeba go zresetować ,ale celowo tego nie zrobiłem żeby sprawdzić jego działanie.
Podtrzymuję że wprowadzasz zamęt do systemu i chyba spodziwasz się za dużo od pośredniego systemu.
Co do rzekomo innej średnicy przednich - jest inna faktycznie na tyle aby można się spodziewać że system powinien to wykryć? Ktoś pisał że średnica praktycznie idento, rozumiem że chodzi o te właśnie zestawy.
Może być też tak, że system bardziej porównuje (większa waga w jakiś formułach czy mniejsza tolerancja) daną oś którą można się spodziewać że bardziej podobnie się zużywa - po to, aby np po jakiś paru tys km jeśli ktoś nie resetuje nie było systuacji, że wszystko OK a system pokazuje coś nie tak z którymś kołem?
System pośredni ma swoje słabości i tyle, natomiast weź dla testu zresetuj system pojeździj aby się nauczył/zapisał a potem spuść np 0.5bar z jednego koła i zobacz czy wykryje/kiedy - bo z tym w 99% mamy problem - łapie się jednego kapcia i to system ma wykryć zanim Ty wyczujesz w jeździe.
Ja zdążyłem już złapać gwoździa w jednej letniej oponie i system to wykrył. Sam nie zauważyłem, dopiero po kontrolce sprawdziłem, że rzeczywiście jedna opona ma nieco mniej powietrza.
Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006