No to super teraz tylko smigać i radochy z jazdy![]()
No to super teraz tylko smigać i radochy z jazdy![]()
Alfa i jej ochroniarz
problem powróciłwymieniłem czujnik wczoraj i myslałem że wszystko juz ok ale dziś rano jadąc do pracy znowu pojawia się to charakterystyczne cyknięcie i auto gażnie jak dodam mu gazu - na minimalnych obrotach jedzie ale co to za jazda
wróciłem do odmu i innym autem musiałem poleciec do pracy
czyli zakładam że nie jest to czujnik położenia wału bo 2 wadliwy to chyba nieprawdopodobne jest.
co jeszcze sprawdzic i gdzie szukac przyczyny ???
na kompie wyskakuje jakiś błąd wtryskiwacza chyba P0205 czy jakis tak. wczesniej też był ten błąd a po wymianie za pierwszym razem juz się nie pojawiał. myslę że jest on powiązany z tym gaśnięciem silnika i cykaniem czy szybszym dodaniu gazu.
musze bellę do końca lipca zrobic na cacy bo na wakacje bedę nią wiózł moje kobitkii muszę miec pewność co do auta !!!
wymieniony na boscha za 130 zeta - jutro test do pracy![]()
No to powodzenia aby już było okNapisał norbiwolow
Witam mam ten sam problemauto miało bardzo podobne objawy jak wasze
przerywało i gasło swieciła sie przytym kontrolka wtrysku auto po kilku próbach odpalało lecz nie teraz wracałem do domu wieczorem przyspieszyłem auto zgasło świeci sie kontrolka wtrysku auto nie odpala auto przed awaria zaczęło troszkę gorzej odpalać i przy zbyt krótkim kręceniu rozrusznikiem auto odpaliło ale pracowało nierówno
byłem u cudotwórcy mechanika stwierdził ze na 100% pompa albo wtryski koszt 3tys złoty
![]()
A co "powiedzial" komputer, bo jak paliła się kontrolka to błąd był widziany przez ECU i łatwo go zdiagnozować - to włąsnie daje 100%pewności. Spytaj cudotwórcy na co stawia (bez podlączenia do komputera) własne jajka na pompę czy wtryski - ciekawe czy przyjmie zakład :mrgreen:
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
wiem ze komp powie wszystko tylko najbliższy jest 30-40 oddalony od auta :/ słyszałem ze ten czujnik można wymontować i sprawdzić ale coś dokładniej ??
Czasy kowali którzy naprawiali auta młotkiem i śrubokrętem dawno minęły
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
u mnie zapalała się czerwona kontrolka silnika - ta przy kontrolce oleju i aku - jak się zapaliła to auto gasło - jak zaklekotało bez kontrolki to auto dalej jechało
po wymianie niby jest lepiej ale czasem cos zaklekocze w ten charakterystyczny dzwięk ale auto jedzie dalej - zobaczymy za tydzień jak przejadę 500 km
co do błędów na kompie to mi pokazywał jakiś błąd w obwodzie wtryskiwacza P005 czy jakoś tak czasem na jednym cylindrze a czasem na kilku - co to może byc ?????????
boje się że to może być wina wtrysków albo pompy wysokiego ciśnienia![]()
Witam!
Nie chce zakładać nowego tematu pt.: "Gaśnie JTD" - dlatego pytam tutaj.
Problem z JTD który jest tu opisany pojawił się teraz u mnie
Pytanie do Was, którzy mieli to samo. Udało się Wam naprawić tę usterke?
Co dokładnie było u Was? Bo przestudiowałem ten temat i wiem o czujniku położenia wału, przepływce, filtr paliwa odpada bo nie dawno go wymieniłem no i rura dolotowa do kolektora też nie ma pęknięć. Nie chce kupować tych części jeśli się okaże że to nie to.
Może już znacie powód więc proszę o jakieś wskazówki
Pozdrawiam
Alfa Romeo 156
2,4 JTD - 136 KM
1999 rok
COSMO BLUE MET