Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Tempomat. Nie działa regulacja prędkości

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    więc zacząłem się zastanawiaćczy ja wogóle mam tempomat ? Jak to sprawdzić ?
    skoro masz manetkę od sterowania nim,zapala się kontrolka to musisz mieć tempomat.
    myślę że coś jest niesprawne i stąd te dziwne objawy.

przejrzyj wszystkie czujniki przy pedałach i sprawdź działanie manetki...

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

UDAŁO SIE!! Po długich próbach odpaliłem u siebie tempomat. Wielkie podziękowania dla kolegi Agentzo i andro34. Opisze jak to zdziałałem:

Znalazłem schemat w eLarn do mojej 156 16V. Zacząłem śledzić schemat, okazało się że kostka którą posiadam mimo to że pasuje ma zupełnie inne kolory przewodów. Sprawdziłem czy z ECU wyczodzą kable takie jak na schemacie, okazało się że w miejscach pinów 77,78, 56, 38 (przewody do manetki) nie ma wogóle przewodów. Więc dorobiłem kabel według schematu.. zrobiłem prowizoryczne zasilanie (bezpiecznik 130mA) i podłączyłem manetke. DZIAŁA
    Dodam jeszcze ciekawostke, że na moim schemacie nie ma przełącznika na pedale sprzęgła. Jedyny przełącznik jest na pedale hamulca.

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

witam!!!
    cieszę się że tempomat działa!jednak trochę pracy i pomyślunku wystarczyło żeby osiągnąć zamierzony efekt.

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Dodam jeszcze ciekawostke, że na moim schemacie nie ma przełącznika na pedale sprzęgła. Jedyny przełącznik jest na pedale hamulca.
    ale ty masz ten czujnik przy sprzęgle czy nie?

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Czujnik mam, ale na schemacie go nie ma, troche ciężko się do niego dostać żeby pomierzyć, ale podejrzewam że jeżeli wogóle ma coś wspólnego z tempomatem to poprostu jest on sprzężony z wyłącznikiem na pedale hamulca.
    A tutaj jeszcze jedna fotka z moich zmagań Prowizorka straszna ale jak bedzie więcej czasu to poprowadze przewód z komory pod kierownice.
    http://img193.imageshack.us/i/56790685.jpg/

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

robi wrażenie!!!wielki szacunek dla twojej wiedzy...
    poszedłeś naprawdę ostro!

więc nie udało się wykorzystać oryginalnej wiązki,będziesz ciągnął swoje przewody?

P.S.skoro taki biegły jesteś w elektronice to może potrafiłbyś rozgryźć działanie samopoziomowanie xenonów w AR 147?
    odezwij się na gg

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

na elektronice to sie za bardzo nie znam, ale to z manetką nie ma nic wspólnego z elektroniką..to zwykły zestaw przełączników i udalo mi się rozpracować schemat i podłączyć i tyle;P Pozostaje mi tylko poprowadzić kabel tylko nie bardzo wiem którędy go przepchnąć.
    A co do samopoziomowania to nie bardzo wiem jak to działa kiedyś coś szukałem i nic ciekawego nie znalazlem, chcialem zamontowac ksenony ale dalem sobie spokój (za duzo przeróbek i ogólnie nieopłacalne). Wogóle to do mojej 156 okazało się że do lamp ksenonowych są inne wtyczki i nie znalazlem schematu do tego. A samopoziomowanie to chyba ma jakieś 2 czujniki ale nie wiem gdzie powinny być chyba na wachaczach? Pewnie podłączyć elektrycznie to nie duży problem ale skąd je wziąć i jak i gdzie zamontować? Poszukam moze jakiś schematów jak bede mial chwile

Użytkownik Rowerzysta Avatar KKamil
    Mieszka w
    Helmond, Holandia
    Auto
    156 2.0 JTS SW

Domyślnie

Panowie odświeżę temat co by nie zakładać nowego, chodź w moim przypadku jest to 156
    Ostatnio wymieniałem skrzynie w aucie, i przy okazji wymieniłem pompkę sprzęgła (tą pod pedałem).
    Od tego czasu nie działa mi tempomat - tzn zapala się ikonka po włączeniu na ON ale nie działa + ani -
    Mogłem coś przypadkiem odłączyć?
    Piszecie o jakimś złączu przy pedale sprzęgła, ale ja tam żadnych kostek nie widziałem :|
    Ma ktoś jakieś zdjęcie/schemat tego ?
    Ostatnio edytowane przez KKamil ; 22-03-2014 o 01:56

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nic Ci nie da nasze zdjęcie bo w156 masz pewnie inne. Ale prawie na pewno coś zkaszaniłeś przy pedałach. Tempomat potrzebuje sygnał z hamulca i sprzęgła. Mogą być przy pedałach osobne czujniki a może być jeden ale dwu stykowy.