Strona 4 z 33 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 328

Temat: Nasze Alfy kontra zima

ViP Alfa i Omega Avatar rdk_
    Mieszka w
    [ Płock ]
    Auto
    AR 159 [2.4 JTDm 20v]

Domyślnie

Cytat Napisał a7198 Zobacz post
    stukający zawór oparów benzyny (może mylę nazwę)

No wlasnie u mnie tez cos "cyka" (i niewiem co) odrazu jak odpale.. Niewiem czy to jakies lozysko z osprzetu czy co.. Jak silnik pochodzi ok 1 min juz jest ok. panewki to to chyba nie sa Olej zawsze dobry w odpowiednim czasie. I stukanie sie nie nasila Z dodawaniem gazu , nawet na cieplym. Musze popatrzec , nasluchac i "wyklepac"

Pzdr
    Anonima Lombarda Fabbrica Automobili

Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
    Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
    Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Moja pali bez problemu, po dzisiejszym mrozie -13. W tamtym roku wymieniłem aku bo padł. Natomiast silnik jakąś minute po odpaleniu wydaje nieprzyjemne odgłosy... Zalatuje mi to wariatorem choć sam nie wiem, do tego jakies metaliczne dźwieki niegroźne. Po 2min już wszystko wraca do normy, a na rozgrzanym silniczku delikatnie tylko słychać cykanie zaworow
    Oczywiście ręczny kaput, ale to dlatego, że nie mam gumek na końcach linki.

Co do płynu do spryskiwaczy. Tamten sezon kupowałem tanie specyfiki i przy -4 już marzło. Teraz kupiłem płyn Autoland, bodajże i jestem mile zaskoczony. -14 działa przód i tył, jadąc 100km/h też działają, nic nie marznie. Kosztował ok.17zł.

a7198
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radooo Zobacz post
    No wlasnie u mnie tez cos "cyka" (i niewiem co) odrazu jak odpale.. Niewiem czy to jakies lozysko z osprzetu czy co.. Jak silnik pochodzi ok 1 min juz jest ok. panewki to to chyba nie sa Olej zawsze dobry w odpowiednim czasie. I stukanie sie nie nasila Z dodawaniem gazu , nawet na cieplym. Musze popatrzec , nasluchac i "wyklepac"

Pzdr
    To co ja opisałem to domena samochodów z silnikiem v6. NA początku się wystraszyłem tego metalicznego pogłosu. W serwise powiedzieli, ze ten typ tak ma i wymniana tego zaworu nie ma sensu, bo nowy i tak będzie "klepał" po jakimś czasie. Jest to irytujące, bo słychac to czasami "jak się uaktywni" wewnątrz samochodu. To co Ty opisujesz to prawdopodobie wariator. Jak w TSie miałem takie coś do wymiany, to odpalała Alfa , jakby miała silnik diesla albo nieszczelny układ wydechowy. Z czasem się to nasila. Trzeba wymienić - tak mi się wydaje. Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

U mnie wszystko w porządku, tylko ręczny zamarzł

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    prawie Żywiec;)
    Auto
    D4D,HDI,Ecotec

Domyślnie

No właśnie ręczny u mnie też skapitulował.W poniedziałek wjazd robią nowe linki i nowy płyn hamulcowy.

WUJ LEDI
    Gość

Domyślnie

U mnie bez problemowo, a -12 daje i zapala super

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

A ja swoją wczoraj zabrałem na wycieczkę do Nowej Rudy i z powrotem. Na dystansie ok 800km zużyłem 10l płynu do spryskiwaczy Temperatura momentami sięgała -16 stopni i jedynie do czego mogę się przyczepić to do temperatury silnika bo mimo nowego termostatu wskazówka w trasie cały czas lekko wychylona ponad kreskę między 90 a 50 stopni, po za tym rewelacja!

ps: muszę dziś zafundować jej porządne mycie bo biedaczka cała z soli
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

ViP Alfa i Omega Avatar rdk_
    Mieszka w
    [ Płock ]
    Auto
    AR 159 [2.4 JTDm 20v]

Domyślnie

Cytat Napisał a7198 Zobacz post
    To co ja opisałem to domena samochodów z silnikiem v6. NA początku się wystraszyłem tego metalicznego pogłosu. W serwise powiedzieli, ze ten typ tak ma i wymniana tego zaworu nie ma sensu, bo nowy i tak będzie "klepał" po jakimś czasie. Jest to irytujące, bo słychac to czasami "jak się uaktywni" wewnątrz samochodu. To co Ty opisujesz to prawdopodobie wariator. Jak w TSie miałem takie coś do wymiany, to odpalała Alfa , jakby miała silnik diesla albo nieszczelny układ wydechowy. Z czasem się to nasila. Trzeba wymienić - tak mi się wydaje. Pozdrawiam
    Tak, domyslam sie. No na wariator to raczej to chyba nie wyglada. Choc moze sie myle, jest to takie kilku sek. cykanie jak juz wspomnialem.

Pzdr
    Anonima Lombarda Fabbrica Automobili

Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
    Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
    Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....

Ana
    Gość

Domyślnie

A u mnie dzisiaj lipa, rano -16 Alficzka odpaliła normalnie, chwile się zagrzała na postoju i po przejechaniu ok1 km zgasła, po chwili odpaliła ale kontrolka od silnika już się nie zgasiła i info, że złe ciśnienie oleju i tak odpalała i gasła.
    I niestety dzisiaj przejechałam się swoim autkiem na holu do warsztatu, ponoć czujnik ciśnienia doładowania zamarzł

Мoδεrдтor Romeo Avatar Jagiel
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Ford Mondeo, VW Paserstti, Lancia Kappa

Domyślnie

Przy -15°C odpaliła bezproblemowo