Może to pomoże...
Panowie,
z jakiego rocznika szukać pompy abs, aby była "pozmianowa" jak pisze ASO?
Odkąd wymieniłem czujnik na pedale hamulca (jakieś pół roku) nie zapalił mi się ten błąd. Wczesniej pojawial się co kilka tyg.
elgritone a miałeś błąd C1131?
Odświeżam temat, bo u mnie pojawił się ten sam problem tylko co prawda w Mito, ale objawy identyczne Wjeżdżając na podwórko po powrocie z pracy i ruszając na śniegu pod górkę komputer pokładowy pokładowy zaczął piszczeć i wywalać po kolei błędy ABS, ASR, Hill Holder, VDC i Bóg wie jeszcze co... Okazało się, że zablokował się tłoczek w tylnym hamulcu, klocki zapieczone i jedno koło praktycznie się nie obracało. Kilka godzin się męczyłem żeby tłoczek wkręcić w garażu gdzie było -15. Ale błędy oczywiście znikły. Swoją drogą, co może być przyczyną takiej blokady tłoczka? Jakiegoś syfu nie było widać, rdzy ani grama, powinien ładnie pracować.
Koledzy wczoraj wyświetlił mi się komunikat że HH nie działa i zapaliła kontrolka trójkąta. Po około 15 sekundach komunikat i kontrolka zgasły. Dziś pojechałem na górkę i HH działa tzn trzyma na hamulcu pod górkę. Jeżeli HH był by uszkodzony to kontrolka i komunikat wyświetlałyby się cały czas?
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Pewnie ci ten błąd zgasł bo operowałeś pedałem sprzęgła podczas jazdy. Jeżeli znów ci się zapali komunikat Hill Holder podnieś nogą lekko pedał sprzęgła do góry. Jeżeli po tej czynności zgaśnie to zaczyna ci padać czujnik położenia sprzęgła. Jak tak miałem.przez jakiś czas pomagało podciągnięcie pedału sprzęgła nogą za każdym razem jak się zapalił ale przyszedł moment że musiałem go wymienić i teraz jest spokój.
Witam,
u mnie pół roku temu pojawiał się błąd c1131 stuknąłem w pompę ABS i przeszło ale ostatnio znowu się pojawia. Czyściłem czujniki przy hamulcu i sprzęgła kontakt sprayem ale w sumie nie pomogło na długo. Czy tylko pompa do wymiany czy tam można coś naprawić? Gdzieś czytałem, że tam można coś naprawić w sterowniku...Ktoś ma jakiś pomysł? Czy do różnego silnika była inna czy ta sama pompa?
Kupiłem czujnik na podmianę ale mam problem z demontażem starego. W którą stronę trzeba obrócić, żeby zaznaczony na czerwono element trafił w lukę i przeszedł przez otwór w którym czujnik jest zamontowany?