I jak? Były jakieś problemy? Jeśli tak to z czym? No i jaki przyrost? Bo zastanawiałem się nad wsadzeniem takiego silnika jak Ty masz i zmiany w oprogramowaniu, bez zmian mechanicznych, podobno 170-180ps z Twojego silnika jest jak najbardziej realne bez zmian w mechanice. Prawda to?
A jak widzisz SWAPa? Wykonalne? Jak jest z zawieszeniem silnika? Albo z wiązką? Czego mogę potrzebować do zrobienia SWAPa?
Coś muszę z autem zrobić, albo tuning tego co mam albo swap, i basta!
EDIT:
Tam gdzieś wyżej przewija się temat założenia turbo, zalania go olejem i kręcenia rozrusznikiem w celu wywołania smarowania ale bez zapalania. Ale czy nie jest to czasem głupi pomysł? Bo na tak małych obrotach pompa oleju to raczej słabawo pompuje. Oświećcie mnie jeśli się mylę.
Ostatnio widziałem wypowiedź inżyniera z TUV który mówił że przy temperaturach poniżej zera olej ma tak dużą gęstość że dobre smarowanie silnika jest dopiero przy 2000rpm (na zimnym oczywiście), zalecał ruszenie na góra 15sek po odpalaniu, bo jak się autko zostawi odpalone a w tym czasie odśnieża się auto to smarowanie jest zbyt słabe. Czuje i słyszę to złe smarowanie jak przy -15st po nocy pierwszy raz ruszam autem.
EDIT2:
I jeszcze ciekawostka związana z tematem olei. Jak w waszych 156 w mroźne dni po nocy biegi ciężko Wam wchodzą, a w miarę jazdy jest coraz lepiej, czyli gdy po godzinie jazdy biegi wchodzą jednym palcem to macie zły olej do skrzyni wlany, zbyt gęsty, u mnie tak było, poprzedni właściciel coś grzebał przy skrzyni i wlał zły olej. Jak wiadomo echem złego oleju bywają usterki mechaniczne...