Za to że jest niesamowita ma moc, styl ,niepowtarzalny wygląd i ma to coś co inne samochody nie mają!
Za to że jest niesamowita ma moc, styl ,niepowtarzalny wygląd i ma to coś co inne samochody nie mają!
Na razie nie liczę, tylko dolewam ale na pewno powyżej 1l/1000 km.
I kontroluję co jakiś czas ciśnienie końca sprężania.
Moja na 1000 km do litra. Najmniej wciągnęła 0,4l i zastanawiam się jak to się stało. W notesie notuje przebiegi, żeby co chwila tam nie zaglądać![]()
Witam.
Moja przy ostrej jeździe też zbliża się do litra na tysiąc. Przy spokojnej jeździe do 0,3 litra.
Przebieg 340 tys.
pozdrawiam alfa_fan; ik@r 1063
AR 145 bx - smoczyca(drago);
AR 164 V6 - sokół millennium;
AR 159 jtdm - mała czarna;
AR 164 V6 tb - wściekła(furioso);
AR 166 V6 sportronic - black lady
Kupię wzmacniacz i wiązkę DSP
U mnie zużycie olej głównie zależało od tego na jakim oleju pracował silnik.
a jakiś konkret ANET w tym temacie?
Już się robi Mobil 10w40 powyżej 1l na 1000km,Selenia Alfa Romeo 10w40 około 400ml na 1000 km,Valvoline Maxlife 10w40 to samo co selenia,a teraz Motul Synergie +6100 plus dolałam ceramizera przebieg jak do tej pory 1500 km.od wymiany i stan 100%.
- - - Updated - - -
Plus bardzo dobre ciśnienie oleju zimny powyżej 6atm,na zegarze.
TB po kapitalce potrafi prawie wcale nie brać oleju
- - - Updated - - -
A ściślej od kapitalki zorbiłem jak narazie jakieś 2500 km i stan 100%
Silnik spalinowy musi zużywać olej, pierścienie nigdy nie zbiorą całego oleju z gładzi cylindrów ,odma , uszczelniacze itd.Dlatego silnik zużywa od 0,2 do 1 litra na 1000km.Jeśli stan oleju utrzymuje się między wymianami bez dolewek to trzeba zacząć martwić się o wtryskiwacze benzynowe (słabo rozpylają), benzyna rozrzedza olej.