Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Temat: Ktora Alfe wybrac 147 156 159 - pomoc w wyborze.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar FredzioPL
    Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v Q-Distinctive SW

Domyślnie

Wlasnie przed chwila looknalem na ALfe GT masakra gdyby nie malenstwo ktore mam i fotelik do jady to pewnie bez wahania bym sobie sprawil ale wracajac na ziemie.
    Powiedzcie mi ile mniej wiecej trzeba rzucic na 159?
    Widzialem na allegro takie:
    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12633185

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12631305

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11476391

http://moto.allegro.pl/item101371494...on_polska.html

Przy okazji jak silniki Alfy znosza instalacje gazowe? Wiem ze niektorzy powiedza o profanacji itd ale w sumie nie musze miec diesla moze byc benzynka ale wtedy tylko instalacja gazowa.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Gary Zobacz post
    Fredzio, ja tak wlasnie bym Ci radzil. Piszesz, ze robisz 30 - 35 tys km rocznie i zalezy ci na ekonomii i bezawaryjnosci. 156 SW po lifcie jest piekna i silnik JTD (bez znaczenia ktory) jesli o niego dbasz bedzie niezniszczalny. Ale co z tege, jesli co roku, maksymalnie raz na 1,5 bedziesz ladowal mnostwo kasy w zawieszenie.
    Przejrzyj sobie watki o zawiasie w 156 i zobaczysz, ze wytrzymuje zwykle 30 - 40 tys, a jak kupis nietrafione zamienniki to nawet po 10 moze zaczac skrzypiec. Jak jestes przywyczajony do mondeo, w ktorym pewnie wahaczy nie zmieniales ani razu to gwarantuje, ze Cie sie 156 odechce

159 to pod tym wzgledem zupelnie inna bajka. W tescie Auto Swiatu zrobili nia 100 tys (glownie po polskich drogach) i w zawieszeniu nic nie ruszali. Osytatnio, jak bylem w ASO spotkalem goscia, ktory pierwwszy raz wymienial gorne i dolne wahacze. zapytalem go, jaki ma przebieg. 140 tys :-)
    Tak wiec radze Ci, jak mozesz to lepiej teraz doloz te 10 tys i poszukaj zadbanej 159 (jak nie musi byc szybka moze byc nawet JTD 120 + ewentulanie czip). Pod wzgledem awarynkosci bedzie duzo lepsza, a dodatkowo komfort tez bez porowanania.
    159 ponoć faktycznie ma trwalsze zawieszenie, ale z tymi 30-40tys km to trochę przesadziłeś ! (w 156).
    Moja pierwsza 156 z 2004 ma teraz ok 90tys i ma fabryczne zawieszenie, przeglądy w dość upierdliwym i czepiającym się ASO (+ w zeszłym roku w niezależnym serwisie zawieszeń przy okazji ust geometrii) - i nic do robienia.
    Druga - V6 - z tego samego roku przy ponad 95tys wymagała wymian wahaczy z przodu, tylne były ok ale przy okazji robót też wymienili. Obie do tej pory jeździły na 205/55/16 a pierwsza zimą na jeszcze większych balonach 185/65/15, no i ma lekki ślinik . Poskrzypywania nie traktuję jako wyznacznik zużycia tylko opinię diagnosty na przeglądzie/badaniu techn.
    JTD na pewno szybciej wybijają zawieszenie, stad też moje wątpliwości co do ich pozornej być może oszczędności w eksploatacji ?

A co do bagażników - 159SW już będzie spooro więcej kosztować niż kupujący chce przeznaczyć, do tego na "rozruch" min z 5tys pewnie jak nie więcej , ubezp., opony itd.. Bagażnika ma o ile pamiętam 50-60ltr więcej, miejsca z tyłu wcale nie jakoś bardzo wyczuwalnie więcej, z przodu owszem.
    No i naprawdę dla 3ki 156SW spokojnie wystarcza, my podróżujemy już od 2 lat w 4kę (wcześniej w 3kę) i się mieścimy bez wielkich ograniczeń, choć trzeba czasem pokombinować i pakować pod dach.
    Na dłuższe wyjazdy w razie czego zostaje bagażnik dachowy - rowery, ja jeszcze sprzęt WS pakuję, a to już spore gabaryty i waga, jak ktoś takich gadżetów nie wozi, to box nawet mały i lekki załatwia sprawę (nie stosowałem, ale jest to awaryjne wyjście).
    A 156tki mają b ładne oryginalne bagażniki - belki, nie szumią tak bardzo, no mają swoje wady, ale kilka razy w roku - co za problem ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    159 ponoć faktycznie ma trwalsze zawieszenie, ale z tymi 30-40tys km to trochę przesadziłeś ! (w 156).
    Moja pierwsza 156 z 2004 ma teraz ok 90tys i ma fabryczne zawieszenie, przeglądy w dość upierdliwym i czepiającym się ASO (+ w zeszłym roku w niezależnym serwisie zawieszeń przy okazji ust geometrii) - i nic do robienia.
    Druga - V6 - z tego samego roku przy ponad 95tys wymagała wymian wahaczy z przodu, tylne były ok ale przy okazji robót też wymienili. Obie do tej pory jeździły na 205/55/16 a pierwsza zimą na jeszcze większych balonach 185/65/15, no i ma lekki ślinik . Poskrzypywania nie traktuję jako wyznacznik zużycia tylko opinię diagnosty na przeglądzie/badaniu techn.
    Andrzej, o trwalosci zawieszania w 156 napisalem na podstawie doswiadczen mojego ojca (ma 1,9 JTD z 2001 roku) i opinii osob z forum. W dziale tecnicznym nawet jest osobny watek o przednich wahaczach i wiele osob podaje przebiegi zblizone do tego, ktory ja podalem.
    Moze masz wyjatkowe malo dziurawa okolice, a moze to skrzypienie jednak swiadczy o zuzyciu. Wg mnie w pelni sprawne zawieszenie skrzypiec na pewno nie powinno.

Cytat Napisał Fredzio
    Przy okazji jak silniki Alfy znosza instalacje gazowe?
    stare nie przepadaly za gazem a ze 159 z instalacja jeszcze sie nie spotkalem. jak zalezy Ci na ekonomii nastawilbym sie na diesla, bo to poki co wydaje sie pewniejsze rozwiazanie

MacIntosh
    Gość

Domyślnie

no chyba ze ci pójdzie filtr cząstek stałych, wtedy zapomnij o ekonomii) Tak naprawdę diesle są droższe w eksploatacji, chyba, ze bardzo, bardzo duzo jezdzisz. Tak powyżej 40 tys rocznie. Mniej to się nie opłaca. Kazdy przegląd, kazda naprawa, kazda wymiana czegokolwiek jest znacznie droższa niż w benzynie. No i na wejsciu już placisz za auto wiecej. Oszczędnosci na stacji benzynowej tego nie pokryją.
    No i masz klekota który kopci, klekocze i smrodzi szczególnie zimą

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Zauważ tylko FredzioPL, że dwie pierwsze oferty to ceny NETTO - więc poniżej 40 tys się nie mieszczą. A w trzeciej jest napisane, że uszkodzony - na zdjęciach widać, że poduszka wystrzeliła a poza tym coś z tym przednim zderzakiem jest nie tak. Brak też zaślepki na hak w przednim zderzaku więc był holowany - raczej bym wykluczył.

Sam w styczniu kupowałem swoją 159 1.9 JTDm 8V i próbowałem się zmieścić w 40tys. Kupić się udało - dałem 36 tys. Była sprowadzona więc 2tys. opłat + 2 tys. ubezpieczenia. No a potem... lekkie naprawy na chwilę obecną zamknąłem się w 44tys. Ale nie żałuję - samochód jest super, wygląd powala. A żona też dodatkowe koszty z bólem bo z bólem, ale przeżyła.

Nie mniej jednak szukałbym zdecydowanie 159 - pod względem bezawaryjności w teście DEKRA znalazła się na 6. miejscu:
    http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...zagrazajace=&=

Cytat Napisał MacIntosh Zobacz post
    no chyba ze ci pójdzie filtr cząstek stałych, wtedy zapomnij o ekonomii)
    Może jeszcze do tego dojść koło dwumasowe, turbina, za które zapłacisz jak za zboże, ale nie ma co zakładać że tak będzie.

Na prawdę autko godne polecenia.
    Ostatnio edytowane przez maciek13 ; 27-04-2010 o 10:13

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Do benzynowego JTSa nie zamontujesz instalacji gazowej, tzn jak się uprzesz się da, ale z bardzo niedobrym skutkiem- wtrysk bezpośredni.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto

Domyślnie

A powiedzcie jak jest ze sprowadzeniem samochodu z Włoch, Niemiec czy Francji - ogolnie z krajow UE.
    Mam kilka ofert od kumpla ktory jezdzi i ceny wahaja sie w granicy 8 - 8.5 tys euro brutto, czyli odliczenie vatu. Ale ile za takie cudenko trzeba bedzie uiscic oplat w Polsce?
    Orientuje sie ktos, bede wdzieczny za oswiecenie.

Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał FredzioPL Zobacz post
    A powiedzcie jak jest ze sprowadzeniem samochodu z Włoch, Niemiec czy Francji - ogolnie z krajow UE.
    Mam kilka ofert od kumpla ktory jezdzi i ceny wahaja sie w granicy 8 - 8.5 tys euro brutto, czyli odliczenie vatu. Ale ile za takie cudenko trzeba bedzie uiscic oplat w Polsce?
    Orientuje sie ktos, bede wdzieczny za oswiecenie.
    Pozdrawiam

1. W urzędzie celnym akcyza - 3,1 % dla samochodów o pojemności silnika do 2000 cm3 oraz 18,6 % dla samochodów o pojemności silnika większej niż 2000 cm3.
    2. w urzędzie skarbowym - ja płaciłem 160 zł - jakieś oświadczenie, że nie nie muszę płacić VAT
    3. opłata recyklingowa - chyba dalej obowiązuje - 500zł.
    4. rejestracja

chyba tyle

Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto

Domyślnie lekko odgrzewane :)

Witajcie ponownie

Dlugo mnie nie bylo ale wreszcie mobe wybierac konkretny egzemplarz Alfy 159 sedan diesel - preferuje jednak 120km 8V ze wzgledu na podobno mniejsza awaryjnosc

Co sadzicie o tym ogloszeniu http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C17452745

Jestem obecnie w Sosnowcu do poniedzialku i moge podjechac looknac, moze znacie jakie info o tym albo wiecie gdzie w okolicy jest cos wartego ogladania?

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Nie wierzę w takie promocje cenowe...
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars