Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Temat: Co wybrac? 1.9 jtd czy 2.4 jtd? "156"

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    hehe - to pozdrawiam kolegę wyżej, który potrafi wycis z 2.4jtd 5 litrów tak jak z 1.9jtd... toż to nie możliwe panie no chyba że jazda mega emeryt...

Najlepiej niech kolega, który szuka takiego auta sie wypowie, miedzy jakimi silnikami sie rozdląda. 105,110,115 - 1.9, czy 136 - 2.4? lub jeszcze inny?

Ja szukają auta dla siebie też testowałem różne 1.9 i 2.4 no i powiem, że 2.4 gorzej łykała zakręty z wiekszymi predkosciami, nawet chciała uciekac nosem, za to przy 1.9 tego efektu nie ma. Może to wina masy, w sumie 2.4 jest troche cieższy...
    A gdzie napisalem ze potrafie wysicnac z 2.4jtd 5l ? - czytaj ze zrozumieniem...

1.9JTD przy moim stylu jazdy spalila niewiele mniej niz 2.4JTD gdyz ta pierwsza musialem dosyc mocno cisnac zeby uzyskac efekt jaki ma sie w 2.4JTD przy gazie wcisnietym do polowy...

Jesli masz tak jak piszesz 1.9JTD dynamiczne z potencjalem i palace 5l na 100km to gratuluje.

Dynamika i kultura pracy silnika 2.4JTD jest o niebo lepsza niz w 1.9JTD co wynika z czystego porownania parametrow silnikow oraz ich konstrukcji (5 garow brzmi duzo kultyralniej).

Nie rozumiem tez tej czesci twojej wypowiedzi w ktorej piszesz ze 2.4 gorzej dawala rade na zakretach przy duzych predkosciach, roznica jaka odczuwales mogla byc spowodowana gorszym stanem zawieszenia a nie wynikajaca z roznicy silnikow i mas. Nieznacznie wieksza masa alfy z silnikiem 2.4 powinna raczej kozystnie wplynac na pokonywanie zakretow - przynajmniej tak mi sie wydaje.

Reasumujac jeszcze raz polecam silniki 2.4JTD bo moim zdaniem maja bardz odobry stosunek spalania do kultury i mocy.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

MaxiBB

Misiu , hmmm nie wiem ale czytając twą wypowiedz to tak się zastanawiam jak mozesz mówić ze jest nie znaczna róznica spalania jak cisniesz 1,9 do takiego momentu jak 2,4 ?
    Jak ktoś chce cisnąć to niech kupi sobie benzynę itd. Diesel nie jest po to tworzny aby to się scigało ? to ma być oszczędne , praktyczne i ma chlasnąć sporo km.
    Ceny częsci napewno są o wiele większe niz do 1,9 .
    A mówiąc ze 1,9 zamula to hmm , coś mi się wydaje ze nie jeżdziłeś tym .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slipknot
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW 2.4 jtd 150KM

Domyślnie

Przed zakupem też miałem taki problem i wybrałem 2.4 jtd 150 kucy. Części nie są wiele droższe niż do 1.9jtd. Chyba,że wtryski, świece itp. itd. bo trzeba jedną sztukę więcej. 1.9 nie ma żadnego polotu do 2.4 a zużycie paliwa w różnicy 0.5l-1l na 100km to nie powala na kolana.Jak ktoś chce tanio jeździć to niech sobie kupi seicento 900 i zagazuje.

SIMON
    Gość

Domyślnie

To teraz najbardziej zainteresowany tematem napisze ze juz sam nie wie co lepsze co prawda wlasciwie robie krotkie trasy raczej po miescie ale korki zadko sie zdazaja na tych odcinkach. z jednej strony 1.9 by starczyl palil by mniej ale z drogiej jesli ma mulic a 2.4 ma palic troche wiecej ale bedzie lepsze przyspieszenie hm. a na autko chce wydac ok 12 tys. tz na zakup. wiem ze szalu nie ma ale zdecydowanie bedzie alfa tylko ktora heh. aha a wie ktos jak wyglada OC przy pojemnosci 2.4 z 60 % znizki? tak mniej wiecej

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slipknot
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW 2.4 jtd 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał SIMON Zobacz post
    To teraz najbardziej zainteresowany tematem napisze ze juz sam nie wie co lepsze co prawda wlasciwie robie krotkie trasy raczej po miescie ale korki zadko sie zdazaja na tych odcinkach. z jednej strony 1.9 by starczyl palil by mniej ale z drogiej jesli ma mulic a 2.4 ma palic troche wiecej ale bedzie lepsze przyspieszenie hm. a na autko chce wydac ok 12 tys. tz na zakup. wiem ze szalu nie ma ale zdecydowanie bedzie alfa tylko ktora heh. aha a wie ktos jak wyglada OC przy pojemnosci 2.4 z 60 % znizki? tak mniej wiecej

chłopie jak na krótkie trasy to weź 1.9, a jak lubisz sobie depnąć to 2.4 ja miesiąc temu też miałem taki dylemat do pracy mam 6 km prawie bez korków ale i tak wziąłem 2.4 bo taki chciałem.Wejdź na stronę rankomat.pl tam sobie wyliczysz.

SIMON
    Gość

Domyślnie

no tak szczeze to chyba jestem za tym 2.4 ale musze sie jeszcze zastanowic nad tym

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    MaxiBB

Misiu , hmmm nie wiem ale czytając twą wypowiedz to tak się zastanawiam jak mozesz mówić ze jest nie znaczna róznica spalania jak cisniesz 1,9 do takiego momentu jak 2,4 ?
    Jak ktoś chce cisnąć to niech kupi sobie benzynę itd. Diesel nie jest po to tworzny aby to się scigało ? to ma być oszczędne , praktyczne i ma chlasnąć sporo km.
    Ceny częsci napewno są o wiele większe niz do 1,9 .
    A mówiąc ze 1,9 zamula to hmm , coś mi się wydaje ze nie jeżdziłeś tym .
    To ci sie zle wydaje, jezdzilem wieloma 1.9JTD.

Nierozumiesz mojej wypowiedzi - wiadome ze jesli bede cisnal do konca to 2.4 spali wiecej, chodzilo o to ze 2.4 nie trzeba tak mocno deptac zeby jechal dynamicznie jak 1.9.

Gdzie jest napisane ze sie scigalem ? masakra - nie wiem czy ja tak niejasno pisze czy cus, dynamika nie jest potrzebna tylko do scigania.

Przejedz sie czyms mocniejszym np. zdrowym 2.4JTD i mnie zrozumiesz.

Brac 2.4JTD

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Kup 2,4 ciśnij i zapierdzielaj na mandaty hahhahahaha

nie no spoko zdrowe 2,4jtd to hmmm było jak to jeździ na normalnej ropie i ma do 5 lat potem konie spierdzielają strasznie , a no i oczywiście pogadamy jak coś się konkretnego schrzani w 2,4 oj bajeczka

a teraz , pewnie mnie zjedzą ale :
    - 1,9 jest naprawdę tani itd . i będzie tańszy w przypadku nawet głupiego wymieniania oleju itd.
    kolejna sprawa do 1,9 jtd da się wiele rzeczy zaadoptować z innych silników , niestety w 2,4 juz jest problem

Pamiętaj ze w mieście nie pociśniesz , wszędzie korek itd. na drodze po za miastem co chwilę fotoradar , albo tajniacy ,bądź taki dziuroland ze wywalisz zawieszenie szybciej bądź coś pogniesz .

wiem ze moc potrzeba jest do wyprzedzania ale hmm jak paliwko będzie tak szybko szło w górę to literek to już wielka różnica ( dwa browary ) aaaa pewnie jest większa
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 03-05-2010 o 23:04

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

przestańcie już zachwalać 1.9 bo to nie ma sensu.. 2.4 zawsze będzie lepszy pod kazdym względem i nie ma co sie tu rozwodzić.. a utrzymanie oba silników jest tanie bo to są te same stare jednostki..

1.9 to traktor któremu brak dynamiki bo już przeciez 2.4 też nie ma jej jakos specjalnie widocznej.. ale przy wyprzedzniu jego moment miło zaskakuje można z 5tki spokojnie przycisnąć i wyprzedzić.. no i ma 6 biegów

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

alfista w 156 jest 5 biegów w silnikach 136 i 140 ps. W 150 ps juz chyba była 6 biegowa skrzynia.

---------- Post dodany o godzinie 09:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:39 ----------

genaralnie do miasta to nie ma co diesle kupować. Całe zabawa drozej ci wyjdzie niz przy benzynie.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html