Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Temat: W jaki sposób rozmawiacie z innymi o Alfach

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Ja też stwierdziłem że nie ma po co gadać. Ludzie którzy na Nas Alfistów najeżdżają są zazdrośni, że mamy nie przeciętne wozy które nie zlewają się z otoczeniem i jesteśmy zdecydowani na każde następne auto- bo wiadomo, że to będzie Alfa. A konflikty powstają z ludźmi którym wydaje się że są pasjonatami motoryzacji, albo wydaje im się, że sie znają.

Ale to dobrze- Alfa to elitarny samochód. A już szczytem jest jak wielki fan niemieckich aut twierdzi, że niemcy są bogami- nie mówią tego wprost, ale to widać po nich i jak się mówi że pierwszy diesel z wtryskiem bezpośrednim to FIAT Croma 1.9Di to mówią że nie , bo to Audi 100 2.5 TDI było pierwsze. Jak się mówi że Croma wtrysk miała w 1985 roku, to przez chwilę jest cisza. Ale i tak idą w zaparte, jakby mieli w ogóle inny kalendarz- beton to beton- nikt takiego nie przekona. I taki lud kupił "bezawaryjność" silników TDI. Zresztą wielu jest takich, że jak podważy się tezę superboskości niemieckiego auta to reagują nie inaczej niż rodzina radia maryja na zlocie w Częstochowie.

Nie ma po co tracić czasu na pleplanie- lepiej jednego przewieźć, żeby naprawde stwierdził że Alfa to nietuzinkowe auto niż kłócić się z całą masą-(po niem. Volks)
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

adasco
    Gość

Domyślnie

wiesz, ostatnio slyszalem, ze bezposredni wymyslili japonce....

Miedziak
    Gość

Domyślnie

Wiadomo włoskie jedzenie jest pierwszorzędne; tu chodzi o dobry smak :wink:

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

adas mylisz sie to makarony pierwsi wymyslili i wprowadzili do seri bezposredni wtrysk

adasco
    Gość

Domyślnie

Piotrus, JA wiem, kto wymyslil bezposredni. Ale spytaj "fana" motoryzacji na forum VW czy Hondy....
    Ja nawet wiem, jakie auto mialo taki wtrysk jako pierwsze :roll:
    O co mnie posadzasz?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

sorki adas przeoczylem ironie. :roll:

adasco
    Gość

Domyślnie

blur
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich

Podoba mi się ten temat, a już niektóre argumenty są poprostu extra . Jako użytkownik nie alfy, będę pewnie trochę bardziej obiektywny niż Wy. Otóż moim zdaniem auta niemieckie i japońskie przy alfach wyglądają jak ... kupa . Lubie mojego mondziaka, ale przy alfach - szczególnie tych nowszych - to on wygląda mało ciekawie.

Co do awaryjności alf, to mój sąsiad ma 145 ... i już z 7 lat nią jeździ. Facet to kiler totalny i widzę nic w niej nie robi. W tym roku latem udało mu się w końcu zerwać pasek rozrządu ... pozatym tylko uruchamia i jedzie. Acha ... ostatnio lakier poprawiał na parkingu bo gdzieś lekko przydzwonił.

Czytam Wasz wątek dlatego bo chce na wiosnę sprzedać ibizę i kupić żonie 147 lub 156 ... w dieslu wolę .

Co do do grupy VW to się nie wypowiadam, bo siły do tych ludzi nie ma. Zresztą sam kiedyś miałem tylko japońce, później tylko grupa VW, a teraz fordy, alfy ... czyli ewoluuje

pozdrawiam wszystkich.

Olowek
    Gość

Domyślnie

Ja ostatnio tzn. wczoraj zabralem swojego sasiada, kolega ma 24 lata. Jakiez było moje zdziwienie gdy wsiadł do środka i powiedział: można sie zakochac. Z niedowierzaniem zapytalem: w czym? Oczywiscie odpowiedz byla jedna(zeby niektórzy nie pomysleli :wink: ): w Alfie
    Oczywiscie wtedy go odpowiednio przewiozłem, na 2-ce do 100km/h, to sie troche zdziwił, ze tak szybko.
    Takze kolo mnie mile zaskoczył. Jak wychodził to był tak fajnie zadowolony :!:

krzyś14.02
    Gość

Domyślnie

wypowiedz Adama jest w pełni wyczerpująca używam podobnych odpowiedzi zależnie od rozmówcy.