Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: Spadki wartości

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

na pewno nie zyskasz z tym trzeba się liczyć

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Moim zdaniem te spadki wartości to właśnie jakiś dziwny fetysz, którym niektórzy się podniecają nie wiadomo po co. To oczywiste, że zakup samochodu to nie jest inwestycja, tylko przeciwnie - konsumpcja. Są pewne wyjątki (np. auta kolekcjonerskie, zabytki), ale generalnie zakup auta to zawsze przejadanie pieniędzy. A to zawracanie sobie głowy utratą wartości to chyba dotyczy głównie ludzi nie potrafiących czerpać przyjemności z tego co mają. Dla mnie jest to zupełnie obce.

Osobiście, gdyby mnie było stać, nie kupiłbym nowego auta za 100 tysięcy tylko po to, żeby mieć nowe auto. Przynajmniej dopóki relacja między cenami a zarobkami tak bardzo różni się między tym, co jest np u naszych zachodnich sąsiadów. Wychodzę z założenia że nowe auta to oferta dla firm, a ewentualny zakup samochodu za ok 100 tysięcy przez Kowalskiego zarabiającego 5tys miesięcznie wynika głównie z chęci lansu. Inna sprawa to samochody tańsze, w granicach 30-40tys zł. Tutaj relacja między ceną nowego autka miejskiego a auta 2-3 letniego nie jest już tak duża (mówię o wartościach bezwzględnych). Tylko powiedzcie ile % ludzi wolałoby kupić nowego Fiata Punto zamiast 4-letniej Alfy 159?

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał cinas1980 Zobacz post
    na pewno nie zyskasz z tym trzeba się liczyć
    To wiadomo... pytanie tylko - ile ?

---------- Post dodany o godzinie 08:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:41 ----------

Cytat Napisał Bolsik Zobacz post
    Tylko powiedzcie ile % ludzi wolałoby kupić nowego Fiata Punto zamiast 4-letniej Alfy 159?
    Ja nie... Ale są tacy, którzy podchodzą do sprawy: "jakiekolwiek, byle nowe", bo np. "przejechali się" mocno na jakiejś używce wcześniej, albo: "bo lubię ten zapach- taki salonowy "

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    To wiadomo... pytanie tylko - ile ?

---------- Post dodany o godzinie 08:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:41 ----------

Ja nie... Ale są tacy, którzy podchodzą do sprawy: "jakiekolwiek, byle nowe", bo np. "przejechali się" mocno na jakiejś używce wcześniej, albo: "bo lubię ten zapach- taki salonowy "
    niektore 2-3 letnie tez nadal pachna nowoscia;d
    ja tez bym wolal 3-4 letnia 159 niz nowe bravo czy jakas tam fabie czy cos innego
    w luxemburgu najnizsza placa to 1500 euro
    a nowa laguna w dieslu w wersji Privilège kosztuje 25 tys euro
    a najdrozsza wersja jest za 35 tys euro
    czyli stosunek ceny do zarobkow nie jest taki duzy

to tak jak w Polsce ktos by zarabial 1500 a nowe auto na wypasie mialby za 25 tys

a u nas ktos zarabia 1500 zl a taka lagune moze kupic za 150-200 tys
    i roznica ceny do zarobkow jest masakryczna
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Cool

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    to tak jak w Polsce ktos by zarabial 1500 a nowe auto na wypasie mialby za 25 tys

a u nas ktos zarabia 1500 zl a taka lagune moze kupic za 150-200 tys
    i roznica ceny do zarobkow jest masakryczna
    otóż to jak bym pomnożył swoje zarobki x4 (powiedzmy, że średni kurs euro) to bym już jeździł 159 albo Brerą

a tymczasem wolałem kupić 9-letnią 166 V6 niż 4-letnią Skodę Fabię TDI kombi (brrrr...) - takie mniej więcej były ceny jak kupowałem

inna sprawa, że ciężko czasem sumiennie serwisować 11-już-letnią 166, ale nikt mi nie zabierze tych momentów, kiedy V6 przechodzi od mruczenia do wrzasku, a Alfa składa się pięknie w zakręt tudzież sunie na prostej

pozdr,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Bolsik Zobacz post
    ... Tylko powiedzcie ile % ludzi wolałoby kupić nowego Fiata Punto zamiast 4-letniej Alfy 159?
    No, a później uprawiają druciarstwo na tej bidnej 159, bo sklepy i serwisy nie chcą jakoś dawać rabatów za wiek auta
    Gdy szukałem V6tki na kilka takich się natknąłem - "dbałem, wszystko co trzeba robiłem, na najlepszych częściach" (czytaj - przyciemnił szyby, umył karoserię, wyczyścił skóry, nalał jakiś olej, a tłumik kolega pospawał...)

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No, a później uprawiają druciarstwo na tej bidnej 159, bo sklepy i serwisy nie chcą jakoś dawać rabatów za wiek auta
    Gdy szukałem V6tki na kilka takich się natknąłem - "dbałem, wszystko co trzeba robiłem, na najlepszych częściach" (czytaj - przyciemnił szyby, umył karoserię, wyczyścił skóry, nalał jakiś olej, a tłumik kolega pospawał...)
    hehe, niestety u nas wiele jest takich aut, niekoniecznie tylko tych z wyższej półki...

Mimo, że nie wszystko od razu wymieniam na nówkę oryginał, to druciarstwa nie odstawiam

Najgorsze co może się trafić, to wyższej klasy samochód naprawiany przez kogoś, kto nie ma o tym pojęcia... doprowadzenie takiego "grzebanego" sprzętu do serii to czasem droga przez mękę...

pozdr,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Panowie, nowe auto to super sprawa. Z paru względów: wiadomo, że nikt nim nie jezdził, wiadomo, że istnieje większa szansa, że sie nie zepsuje niż jakby był używką, lakier ma OK. Owszem, wartość błyskawicznie spada (nie tylko AR, wszystkich po wyjeździe z salonu) ale jeśli ktoś ma wolne (podkreślam: wolne) 100 tysięcy, dlaczegóż nie miałby kupić nowego?
    Auto (jesli nie jest taksówką) zawsze jest pasywem w budżecie. Ale życie to nie tylko same aktywa. Czasem trzeba po prostu mieć fun, dobrze się bawić i cieszyć jak dziecko.
    Prawda?
    Natomiast, jak Kowalski ma trzy kredyty i jeszcze dokłada czwarty, żeby lansować się na parkingu przed Nowakiem, bo ma nową furę, to ja współczuję.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    Citroen C4

Domyślnie

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    po spadku wartosci a nadal jest mlode i na gwarancji tylko jesli jest firmowe to w te 3 lata ma ponad 100 tys
    Tylko problem w tym, że takie trudno dostać. Bo kto rozsądny takie auto będzie sprzedawał?

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Pigweed Zobacz post
    Tylko problem w tym, że takie trudno dostać. Bo kto rozsądny takie auto będzie sprzedawał?
    ktos kto ma kase kupil nowe auto pojezdzil 2-3 lata i chce kupic nowe
    firmy tez tak robia ale takie auta maja duze przebiegi itd

kiedys czytalem ze jest gosciu ktory kiedys pracowal w fabryce chrysler albo chevrolet nie pamietam i od 40 lat czy ilus co roku kupuje nowego chrylera/chevroleta
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P