Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: Szykuje się na odbiór MiTo, na co zwrócić uwagę?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jamrozw
    Mieszka w
    Czechowice-Dziedzice, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Spider 916

Domyślnie

jeszcze sam nie wiem cos sie stało tylnemu zawieszeniu dowiem sie jutro jak mnie obejza

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał jamrozw Zobacz post
    a mnie sie udało własnie dzisiaj 2 x zarzucic tyleczkiem niestety jest to wina jakiejs awarii tylnego zawieszenia
    mi tam tył często ucieka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Kontola trakcji miga tylko przy "mieleniu" kołami. Tzn wtedy gdy to "mielenie" jest ograniczane. Przy ESP (czyli przyhamowywaniu kół) u mnie nic nie miga.
    Pierwsze się zgadza, drugie raczej to Q2.

---------- Post dodany o godzinie 20:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:28 ----------

a mnie sie udało własnie dzisiaj 2 x zarzucic tyleczkiem niestety jest to wina jakiejs awarii tylnego zawieszenia
    Także MiTo się przytrafiło już 2x jak wjeżdzałem w prostopadłą na pełnej szybkości.
    To nie jest awaria zawieszenia, tylko zła charakterystyka ESP.

Niestety w trybie Dynamic u mnie kontrola trakcji nie działa.

EuroNCAP też wskazało, że Mito w trybie Dynamic nie ma ochrony ESP.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jamrozw
    Mieszka w
    Czechowice-Dziedzice, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Spider 916

Domyślnie

sprawa sie ma tak zakręt na którym miałem przygody pokonuje mitem kilka razy dziennie także wiem jak mogę w niego wchodzić i z jaka prędkością a przeważnie używam nomalu nie dynamicu do normalnej jazdy jak dotychczas nie zdarzało mi się żeby mi tył uciekał ale ostatnio tył mojego samochodu ma tendencje do uciekania

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Pierwsze się zgadza, drugie raczej to Q2.
    Jak hamuje koła tylne to nie Q2 tylko ESP.
    Q2 hamuje jedno z przednich kół gdy to traci przyczepność i tym samym pozwala kręcić sie drugiemu pomimo dyfra i to działa tylko w D. Sprawdzało mi się to też w zimę przy wyjeżdżaniu z zasp itp gdy jedno koło buksowało.
    ESP dla odmiany może hamować każde z kół gdy soft biorąc pod uwagę dane z czujnika "zarzucania" który jest na tunelu środkowym stwierdzi że auto bardziej się kręci niż jedzie.

Niestety w trybie Dynamic u mnie kontrola trakcji nie działa.
    EuroNCAP też wskazało, że Mito w trybie Dynamic nie ma ochrony ESP.
    Mito nie przeszło testu ale ESP działa - popróbuj na oblodzonym parkingu ostre skręty choć przy małych prędkościach na bardzo śliskim i tak nie widać różnicy-i tak hamuje poszczególne koła. Ale na jednym z łuków którymi czasem jeżdżę przy ostrzejszej jeździe N jakby blokuje auto chwytając mi tylne(a może i przednie) lewe koło choć jeszcze czuję że nie trzeba. W D przejeżdżam gładko ale już na granicy moich odczuć.
    Trybu A jeszcze tam nie przetestowałem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

buksowanie to ASR
    ESP działa na nadsterowność czyli zarzucanie tyłem
    Q2 na podsterowność, czyli wyjeżdżanie przodem

---------- Post dodany o godzinie 13:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:19 ----------

sprawa sie ma tak zakręt na którym miałem przygody pokonuje mitem kilka razy dziennie także wiem jak mogę w niego wchodzić i z jaka prędkością a przeważnie używam nomalu nie dynamicu do normalnej jazdy jak dotychczas nie zdarzało mi się żeby mi tył uciekał ale ostatnio tył mojego samochodu ma tendencje do uciekania
    powodem może być także złe ciśnienie w oponach: zbyt małe z przodu lub zbyt duże z tyłu

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

buksowanie to ASR
    ESP działa na nadsterowność czyli zarzucanie tyłem
    Q2 na podsterowność, czyli wyjeżdżanie przodem
    eQ2 jest imitacją blokady mechanizmu róznicowego. Wiadomo że w normalnym aucie jak jedno koło się ślizga(szybko kręci) to drugie stoi w miejscu więc nici z przenoszenia mocy na asfalt. Gdy to samo gdy dzieje się na łuku wtedy auto zwalnia. Gdy kręcące się "luzem" koło zahamujemy wówczas drugie "ciągnie" i celem układu jest pomoc w dynamicznej jeździe. Co prawda to półśrodek w porównaniu z układem mechanicznym bo tam to co "odjęte" z jednego koła jest "dodawane" na drugie. Tu część mocy zamieniamy w ciepło. Ale faktycznie jakby pokrywa się to z częścią ASR. W D jest chyba inny próg jego zadziałania.
    A celem ESP(VDC) jest przecież zapewnienie stabilności niezależnie nad czy pod sterowności. Tyle teorii bo działanie jednego i drugiego jakby sie nakłada, eQ2 hamując przednie wewnętrzne koło koryguje wyjeżdżanie na zewnątrz łuku i pomaga utrzymać stabilność. A w instrukcji pisze że lampka miga gdy system VDC działa ja tego nie zauważyłem poza działaniem ASR.
    A tu mały opis trybów z brytyjskiej strony:
    VDC is "Vehicle Dynamic Control" "for enhanced stability". [Electronic stability system]
    ASR is the "Anti-Slip Regulation System" which "provides traction control by adjusting the brakes and ECU". [Traction control]

Dynamic Mode - "Fun and sporty"
    Less intrusive VDC and ASR, electronic Q2 activation
    Sportier steering tuning
    Standard breaking control coordinated with ABS
    Greater control of lateral acceleration
    Oversteer correction: slight pressure through the steering wheel encourages drivers to steer in the correct direction
    Faster engine response

Normal Mode - "Agility in the city"
    Standard VDC and ASR settings
    Normal steering tuning
    Standard breaking control coordinated with ABS
    Standard control of lateral acceleration
    Oversteer correction: slight pressure through the steering wheel encourages drivers to steer in the correct direction
    Standard engine response

All Weather Mode - "To minimise the skid in adverse conditions"
    More intrusive VDC, less intrusive ASR
    Normal steering tuning
    Greater breaking control coordinated with ABS
    Standard control of lateral acceleration
    Standard engine response
    Ostatnio edytowane przez metan ; 13-10-2010 o 16:08

shazan
    Gość

Domyślnie właśnie kojarze Twój samochodzik...chyba

Cytat Napisał bogas Zobacz post
    Hej.
    Odebrałem w ubiegłą środę, na liczniku mam już 520km.
    To autko jest niesamowite, świetne fotele w pakiecie Sport1. Gdybym się nie zdecydował na turbo, plułbym sobie w brodę.
    Cieszę się jak dziecko, mimo, że staram się 4,5krpm na razie nie przekraczać.
    To auto daje tyle frajdy. Co najlepsze - zrobiłem pół tysiąca km i nie udało mi się zamigać kontrolą trakcji.
    Jest jak przyklejone do drogi.
    Mam nadzieję, że będzie Funia dobrze służyć, a serwis będzie widziała tylko na okresowych przeglądach.
    To moja pierwsza Alfa... I już wiem, że nie ostatnia!

20km. ;]
    Jeśli masz szprychowe felgi to chyba widziałem go w sobotę (8.10.2010)w ganinexie w Katowicach na podnośniku przygotowywali dla klienta samochodzi... nawet się mu bliżej przyglądałem...chyba że się mylę hehe

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Q2 jest imitacją blokady mechanizmu róznicowego.
    Q2 to pełnoprawna blokada mechanizmu różnicowego, na dodatek samoblokująca, czyli 2w1. To co opisujesz to ASR, dawniej TCS (to nie to samo co TC) i znany jest w motoryzacji od dawna. A brak przenoszenia momentu wynika ze zbyt małego oporu na kole buksującym, a nie jego zbyt dużej prędkości ("zbyt szybkiego kręcenia się").

PS. Lubię Google
    Wyszukiwania podobne do alfa q2
    q2 czyli alfa ze szperą
    q2 alfa złomreo
    samochody alfa romeo
    samochody alfa złomreo
    "złomreo"
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 13-10-2010 o 14:34

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Zle napisałem już poprawione- od samego początku chodzi mi oczywiście o eQ2. Ale wg AR jest jakaś różnica w stosunku do ASR bo eQ2 załącza się tylko w trybie D. Samo eQ2 tylko częściowo działa jak ASR bo w przypadku poślizgu obu kół nie zamyka przepustnicy. W teorii oczywiście bo skoro ASR jest cały czas właczony to zadziała i tak chyba że w D inny jest próg tego zadziałania lub inny zakres prędkości. ---------- Post dodany o godzinie 17:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:59 ----------

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    A brak przenoszenia momentu wynika ze zbyt małego oporu na kole buksującym, a nie jego zbyt dużej prędkości ("zbyt szybkiego kręcenia się").
    Niby tak bo siła napędowa szuka najmniejszego oporu ale wynikiem jest różnica prędkości obu kół. Pisałem obrazowo.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 13-10-2010 o 16:23