Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Temat: [156] Nie działa podgrzewanie lusterek i tylnej szyby

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Revol84
    Mieszka w
    Trzebiatów/Lublin
    Auto
    AR 156 1.8 T.Spark 1998rSprzedana. , Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003r.Alfa 166 2.4JTD

Domyślnie

u mnie od wczoraj też nie działa niestety, jutro sprawdzę

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

jestem kolejnym bez ogrzewania lusterek i szyby. Ktoś juz sobie poradził z tym problemem?

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał iNTELL Zobacz post
    Ehh, ludzie, jak czytam co po niektórzy tu piszą nie mając pojęcia o tym jak w tym aucie zrealizowane jest podgrzewanie szyby i lusterek to aż mi się nóż w kieszeni otwiera
    Mimo tego, że już co nieco dzisiaj wypiłem spróbuje troszkę rozjaśnić temat.

Elementem wykonawczym załączającym napięcie na ogrzewanie lusterek oraz tylnej szyby jest przekaźnik R3, przed którym znajduje się 30Amperowy bezpiecznik F11.
    Przekaźnik ten załączany jest za pośrednictwem modułu M40, znajduje się on gdzieś po stronie pasażera pod deską rozdzielczą lub pod fotelem pasażera (z rysunku jednoznacznie to nie wynika). Dopiero z modułem M40 jest połączony sterownik climatronica M70, który daje informacje o załączeniu podgrzewania.

Krotko mówiąc cała sprawa wygląda tak. Moduł climatronica daje informacje modułowi M40 o tym, że ma załączyć podrzewanie szyb. Moduł M40 powinien pin nr. 9 zewrzeć do masy co powinno zaowocować załaczeniem się przekaźnika F11, a przekaźnik po załączeniu podaje napięcie na podgrzewanie szyby i lusterek. Gdzieś tam powyżej wyczytałem, że komuś cyka przekaźnik, dlatego zapewne uszkodzony jest bezpiecznik F11. To tyle odemnie. Jak coś - pytać, odpiszę jutro - na trzeźwo
    Sorki, ale za co tu dziękować-1.9jtd z 98-99 roku i climatronic...? Intell, auto klima to nie climatronic!!!
    A jedyne co pod fotelem pasażera możęmy spotkać, tosyf i nawiew na nóżki...
    Ostatnio edytowane przez tomek_murawski ; 09-11-2010 o 00:31

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Sorki, ale za co tu dziękować-1.9jtd z 98-99 roku i climatronic...? Intell, auto klima to nie climatronic!!!
    Auto klima to klima manualna, a w alfie 156 nigdy nie bylo klimy manualnej, mimo ze sterowana pokrętłem to jakbyś nie zauważył ma automatyczną elektroniczną regulację utrzymywania temperatury, a nie tylko zimo - ciepło - więc to już klimatronik.

---------- Post dodany o godzinie 00:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:32 ----------

A jedyne co pod fotelem pasażera możęmy spotkać, tosyf i nawiew na nóżki...
    Odpal sobie człowieku eLearn i zobacz jak wygląda sterowanie ogrzewaniem szyby. Sterownik od tego jest gdzieś z prawej strony pod fotelem pasażera lub pod deską rozdzielczą - rysunki nie są zbyt dokładne więc nie jestem w stanie tego precyzyjnie określić. Takie trudne ??

A jesli pod fotelem masz syf to radzę zaopatrzyć się w odkurzacz.

Poniżej schemat oraz rozmieszczenie elementów z eLearn, może naprowadzi to niektórych na usterkę, a innym doda trochę pokory.

Ostatnio edytowane przez iNTELL ; 09-11-2010 o 00:43

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Absolutnie klimatronik to to nie jest i gadaj sobie co chcesz, a wracajac do bezpiecznika, to drogi użytkowniku Alfki bezpiecznikó szukamy w konsoli, a nie pod siedzeniem, no chyba, że to 166-więc jest jeszcze bagażnik, więc nie zasypuj nas zdjęciami których sam jeszcze nie rozumiesz... My tu gadu gadu, a problem dalej nie rozwiązany. Wpadł już ktoś na jakiś konkretny trop?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie

Absolutnie klimatronik to to nie jest i gadaj sobie co chcesz, a wracajac do bezpiecznika, to drogi użytkowniku Alfki bezpiecznikó szukamy w konsoli, a nie pod siedzeniem, no chyba, że to 166-więc jest jeszcze bagażnik, więc nie zasypuj nas zdjęciami których sam jeszcze nie rozumiesz... My tu gadu gadu, a problem dalej nie rozwiązany. Wpadł już ktoś na jakiś konkretny trop?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja_automatyczna - przeczytaj sobie dobrze Ci to zrobi.

Jest to climatronic jednostrefowy z utrzymywaniem temperatury wewnętrznej (funkcja auto), kontrolą temperatury zewnętrznej (na lewym lusterku masz wypustkę - to termometr od climatronica oraz pokazywania temp. na liczniku) oraz nagrzewnica wyposażona jest w szereg czujników odpowiedzialnych za utrzymywanie stałej temperatury w samochodzie zadanej przez użytkownika.

Zwykła klimatyzacja to po prostu zwykły mieszacz powietrza zimnego i ciepłego, moduł kompresora klimatyzacju schładza zimne powietrze, a następnie ustawiasz sobie bardziej zimno i bardziej ciepło - nie masz w tym wypadku możliwości ustawienia temperatury.

A pokaż mi jasno i wyraźnie gdzie napisałem, że bezpiecznik znajduje się pod fotelem ?? Napisałem, że pod fotelem bądź pod deską rozdzielczą (a nie że na 100% pod fotelem !!!) znajduje się moduł M40 !! a nie bezpiecznik !! Moduł ten odpowiedzialny jest za załączenie przekaźnika do podgrzewania lusterek i tylnej szyby.

Problem nie rozwiązany ??
    Jeśli słyszysz cykanie przekaźnika to na pewno przycisk od podgrzewania szyb w climatroniku masz sprawny, co więcej, sprawny masz moduł M40 oraz nie ma problemów z połączeniem climatronica modułem M40 (jesli by były nie zaświeciła by Ci się w ogóle dioda od podgrzewanej tylnej szyby).

Jedziemy dalej, sprawdź bezpiecznik F11, który znajduje się w prawym dolnym rogu skrzynki z bezpiecznikami (widać do na zdjęciu z rysunkiem auta), tylko nie sprawdzaj tylko tego czy jest sprawny, ale czy pojawia się na nim napięcie !!
    Jeśli jest sprawny i jest napięcie jedziemy dalej - namierzasz przekaźnik R3, który to cyka Ci jak włączasz podgrzewanie (na zdjęciu z samochodem masz opisane miejsce gdzie on się znajduje) i sprawdzasz czy dochodzi do niego napięcie wychodzące z bezpiecznika F11, oraz czy po włączeniu podgrzewania na wyjściu tego przekaźnika pojawia się napięcie. Jeśli się pojawia to znaczy, że problem jest gdzieś dalej w instalacji elektrycznej (kablach złączkach), należy przy tym sprawdzić też masę, ale jeśli byłby to problem masy to przynajmniej jedna rzecz (lusterko bądź szyba) by się podgrzewały.
    Ostatnio edytowane przez iNTELL ; 09-11-2010 o 12:04

Użytkownik Rowerzysta Avatar gontek
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

No to u mnie racej chyba gdzieś problem na kablach, złączkach bo już nie mam do tego siły, wszystko do tego momentu działa, ma napięcie - sprawdzone też miernikami

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 105KM 1998r

Domyślnie

właśnie wróciłem z 3h posiedzenia nad wymianą panelu z nawiewami. Dziękuję Bartkowi I Marcinowi za pomoc. Winą oczywiście był uszkodzony panel (w zasadzie oba przyciski, które na nic nie reagowały), w tej chwili wszystko już działa. Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Revol84
    Mieszka w
    Trzebiatów/Lublin
    Auto
    AR 156 1.8 T.Spark 1998rSprzedana. , Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003r.Alfa 166 2.4JTD

Domyślnie

Koledzy po powrocie z garażu i przejrzeniu wszystkich przekaźników okazalo się że przekaźniki są OK a podgrzewanie szyby i lusterek dalej nie działa czego jeszcze mogę sie czepić pomocy bo coraz zimniej a podgrzewania jak nie bylo tak nie ma Pozdro

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 105KM 1998r

Domyślnie

patrz post wyżej, u mnie pomogła wymiana panelu ogrzewania