u mnie od wczoraj też nie działa niestety, jutro sprawdzę
u mnie od wczoraj też nie działa niestety, jutro sprawdzę
jestem kolejnym bez ogrzewania lusterek i szyby. Ktoś juz sobie poradził z tym problemem?
Auto klima to klima manualna, a w alfie 156 nigdy nie bylo klimy manualnej, mimo ze sterowana pokrętłem to jakbyś nie zauważył ma automatyczną elektroniczną regulację utrzymywania temperatury, a nie tylko zimo - ciepło - więc to już klimatronik.
---------- Post dodany o godzinie 00:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:32 ----------
Odpal sobie człowieku eLearn i zobacz jak wygląda sterowanie ogrzewaniem szyby. Sterownik od tego jest gdzieś z prawej strony pod fotelem pasażera lub pod deską rozdzielczą - rysunki nie są zbyt dokładne więc nie jestem w stanie tego precyzyjnie określić. Takie trudne ??
A jesli pod fotelem masz syf to radzę zaopatrzyć się w odkurzacz.
Poniżej schemat oraz rozmieszczenie elementów z eLearn, może naprowadzi to niektórych na usterkę, a innym doda trochę pokory.
![]()
Ostatnio edytowane przez iNTELL ; 09-11-2010 o 00:43
Absolutnie klimatronik to to nie jest i gadaj sobie co chcesz, a wracajac do bezpiecznika, to drogi użytkowniku Alfki bezpiecznikó szukamy w konsoli, a nie pod siedzeniem, no chyba, że to 166-więc jest jeszcze bagażnik, więc nie zasypuj nas zdjęciami których sam jeszcze nie rozumiesz... My tu gadu gadu, a problem dalej nie rozwiązany. Wpadł już ktoś na jakiś konkretny trop?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja_automatyczna - przeczytaj sobie dobrze Ci to zrobi.
Jest to climatronic jednostrefowy z utrzymywaniem temperatury wewnętrznej (funkcja auto), kontrolą temperatury zewnętrznej (na lewym lusterku masz wypustkę - to termometr od climatronica oraz pokazywania temp. na liczniku) oraz nagrzewnica wyposażona jest w szereg czujników odpowiedzialnych za utrzymywanie stałej temperatury w samochodzie zadanej przez użytkownika.
Zwykła klimatyzacja to po prostu zwykły mieszacz powietrza zimnego i ciepłego, moduł kompresora klimatyzacju schładza zimne powietrze, a następnie ustawiasz sobie bardziej zimno i bardziej ciepło - nie masz w tym wypadku możliwości ustawienia temperatury.
A pokaż mi jasno i wyraźnie gdzie napisałem, że bezpiecznik znajduje się pod fotelem ?? Napisałem, że pod fotelem bądź pod deską rozdzielczą (a nie że na 100% pod fotelem !!!) znajduje się moduł M40 !! a nie bezpiecznik !! Moduł ten odpowiedzialny jest za załączenie przekaźnika do podgrzewania lusterek i tylnej szyby.
Problem nie rozwiązany ??
Jeśli słyszysz cykanie przekaźnika to na pewno przycisk od podgrzewania szyb w climatroniku masz sprawny, co więcej, sprawny masz moduł M40 oraz nie ma problemów z połączeniem climatronica modułem M40 (jesli by były nie zaświeciła by Ci się w ogóle dioda od podgrzewanej tylnej szyby).
Jedziemy dalej, sprawdź bezpiecznik F11, który znajduje się w prawym dolnym rogu skrzynki z bezpiecznikami (widać do na zdjęciu z rysunkiem auta), tylko nie sprawdzaj tylko tego czy jest sprawny, ale czy pojawia się na nim napięcie !!
Jeśli jest sprawny i jest napięcie jedziemy dalej - namierzasz przekaźnik R3, który to cyka Ci jak włączasz podgrzewanie (na zdjęciu z samochodem masz opisane miejsce gdzie on się znajduje) i sprawdzasz czy dochodzi do niego napięcie wychodzące z bezpiecznika F11, oraz czy po włączeniu podgrzewania na wyjściu tego przekaźnika pojawia się napięcie. Jeśli się pojawia to znaczy, że problem jest gdzieś dalej w instalacji elektrycznej (kablach złączkach), należy przy tym sprawdzić też masę, ale jeśli byłby to problem masy to przynajmniej jedna rzecz (lusterko bądź szyba) by się podgrzewały.
Ostatnio edytowane przez iNTELL ; 09-11-2010 o 12:04
No to u mnie racej chyba gdzieś problem na kablach, złączkach bo już nie mam do tego siły, wszystko do tego momentu działa, ma napięcie - sprawdzone też miernikami![]()
właśnie wróciłem z 3h posiedzenia nad wymianą panelu z nawiewami. Dziękuję Bartkowi I Marcinowi za pomoc. Winą oczywiście był uszkodzony panel (w zasadzie oba przyciski, które na nic nie reagowały), w tej chwili wszystko już działa. Pozdrawiam![]()
Koledzy po powrocie z garażu i przejrzeniu wszystkich przekaźników okazalo się że przekaźniki są OK a podgrzewanie szyby i lusterek dalej nie działa czego jeszcze mogę sie czepić pomocy bo coraz zimniej a podgrzewania jak nie bylo tak nie ma Pozdro
patrz post wyżej, u mnie pomogła wymiana panelu ogrzewania