Ostatnio sprawdzałem termostat tzn przejechałem ok 10km i rurka górna zimna to chyba znak, że termostat działa?
Ostatnio sprawdzałem termostat tzn przejechałem ok 10km i rurka górna zimna to chyba znak, że termostat działa?
Zapewne tak![]()
tak na marginesie to nie wiem gdzie kupujecie ale ja za termostat dałem 100zł wernet, a do una 1.7td płaciłem 160 za jakiś zamiennik nie wiadomo jakiej firmy
Do nowszych jtd termostaty są droższe (ok. 250zł mowa o BEHR do 1.9 115KM). Vernet ma ponoć nieodpowiednią temp. otwarcia. Jak ktoś chce już wsadzić oddzielny wkład to chyba lepszy będzie z Tico o temp. otwarcia 82-83st., ale nie wiem jak z jego średnicą.
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 05-12-2010 o 18:18
nieodpowiednią to znaczy jaką?? temperatura podana na termostacie to jest temperatura całkowitego otwarcia, czyli początek jest niżej o jakieś 5*
no to dużo za mało 82 stopnie, oryginalny ma 88stopni, dlatego lanos idealnie pasujeRóbcie jak chcecie, ja zrobiłem tak, działa i tym się podzieliłem aby ktoś mógł skorzystać
![]()
Dla druciarzy:zajomy posiadacz Alfy który również lubi takie klimaty zastosował tańsze rozwiązanie.Więc polecam "oszczędnym".Otóż nie trzeba się udawać do sklepu i wydawać cieżko zarobioną kasę,wystarczą dwie listewki długości ok 20cm i śruby m6 z nakrętkami.wiercimy otwory na koncaw listewek i nakładamy jedną pod drugą nad wąż i skręcamy śrubami.Mamy pełną i płynną regulacje przepływu.Znajomy to chwalił.Sam to widziałem.Polecam
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
http://www.forum.alfaholicy.org/show...82&postcount=9
Zależy czy ten lanos to początek otwarcia czy całkowite.. w Tico akurat początkową podałem. Co by nie wsadził to i tak taki zabieg jest dość ryzykowny, więc warto się zastanowić czy aby warto.
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 05-12-2010 o 23:06
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
U mnie pod kompem właśnie tak jest, że się otwiera ok 78-82*, a na zegarku pokazuje troszkę ponad 60*. Na kompie mam przeważnie tem od 72-80* i tak się utrzymuję, w korku dochodzi czasem do 90*.