dzieki za odpowiedziteraz wiem ze swap TS-a do Fiata Kupe jest mozliwy-swoja droga jednostka Lamprediego to straszny niewypal
pomimo tego ze silnik ten odnosil najwieksze sukcesy w historii motoryzacji
I w sporcie wyczynowym. Bardzo intrygująca teza, że silnik, który ma tyle sukcesów na koncie to "straszny niewypał". No ale to już temat na inną rozmowę...
A czy przełożenie silnika Alfy do Fiata Coupe jest możliwe bez kombinacji to nie wiem. One maja identyczne wymiary wewnętrzne, podawane w danych technicznych, ale czy mocowania i wymiary zewnętrzne też, to już niech mądrzejsi ode mnie potwierdzą
Ostatnio edytowane przez Zoppoter ; 25-12-2010 o 15:34
hehe tak jest-jestem zarejestrowany na forum fiata coupe i na porzadku dziennym ludzie szukaja wału,pomp olejowych:-D cyklicznie co miesiac sa 3,4 ogloszenia pt:'' szukam nominału'':-D
A teraz z innej beczki-jezdzilem codziennie 164 do pracy 100km-auto pod koniec kadencji mialo problemy z cisnieniem oleju-bylo zerowe na zimnym na goracym jeszcze gorzej-ale mialo olej ponad stan i nie bylo problemow z nim.Zaloze sie ze z takim cisnineniem oleju silnik we Fiacie juz dawno by sie zatarl a wal by sie nadawal pod popielniczke przed sklep...
Tu też nie brakuje postów świadczących o przeprowadzanych poważnych naprawach a nawet remontach kapitalnych... To nie jest kwestia konstrukcji silnika (tu chyba akurat mówimy o porównywalnych motorach), tylko tego, jaki on ma przebieg, jak był w czasie tego przebiegu traktowany, i co się z nim robi aktualnie. Znałem kiedyś taksówkarza, który Fiatem 125 P robił 400 tysięcy km bez remontu, podczas gdy inne takie auta wymagały remontu po 100 - 150 tysiącach. Z kolei posiadacze aut aspirujących do miana "sportowych" lubią wyciskać wszystko co się, da, robić tuningi, które skracają żywotność motoru itp.
Masz to sprawdzone, czy po prostu z góry stwierdzasz to jako pewnik? Nikt nie może Ci zabronić nielubienia Fiatów, ale ta Twoja niechęć do nich jakoś stoi w sprzeczności właśnie do faktu, że masz Fiata i to raczej nie z półki tych d...wozów na codziennych dojazdów i zakupów...
Ja jakos nie narzekam narazie na jednostke Lamprediego a Fiat bedzie za kilka/kilkanascie lat swietnym klasykiem dlatego go posiadam.Ale wiem,ze napewno wpakuje do niego albo Busso albo TS 8V bo szkoda zachodu z 16VT(szukanie nominalu,pompy ktora juz Fiat nie produkuje)
Wszystko zalezy od tego jak dbasz tak masz...
Przepraszam za odbiegniecie od tematu
Tak w ogóle to źle zatytułowałem wątek. Niech któryś z modów zmieni go na "Różnice pomiędzy TS 8V i Nord"
Czyli 2.0 TS z 75, 155 i 164 to zasadniczo ten sam silnik? A jak duże różnice są w sterowaniu dla tych modeli (chodzi mi zwłaszcza o rozgraniczenie 143/148KM)? Ciekawi mnie to![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Tak, różnią się pewnie osprzętem i sterownikiem z racji różnych mocy ale słupek powinien być taki sam.
Dlatego właśnie dałem zły tytuł bo mnie interesuje podobieństwo bloku TS'a z Nordem ze starszych Alf bo np. prawdopodobnie panewki są takie same a ciężko być pewnym bo jedna strona podaje je tylko dla TSów, druga tylko dla Nordów a jeszcze inny katalog (z którego wszystko co do tej pory szukałem się zgadzało) mówi że panewki w Nordach i TSach są identyczne.
Mam pytanie odnośnie pompy oleju. Czasami z nudów szukam różności do Alfyi zaciekawił mnie fakt że nigdzie nie ma pompy oleju do 8-zaworówek, czyżby była niezniszczalna??