Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Temat: Różnice w budowie silników TS 8V i NORD

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

dzieki za odpowiedzi teraz wiem ze swap TS-a do Fiata Kupe jest mozliwy-swoja droga jednostka Lamprediego to straszny niewypal pomimo tego ze silnik ten odnosil najwieksze sukcesy w historii motoryzacji
    Ostatnio edytowane przez Marian ; 17-12-2010 o 23:29

Zoppoter
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marian Zobacz post
    (...)jednostka Lamprediego to straszny niewypal pomimo tego ze silnik ten odnosil najwieksze sukcesy w historii motoryzacji
    I w sporcie wyczynowym. Bardzo intrygująca teza, że silnik, który ma tyle sukcesów na koncie to "straszny niewypał". No ale to już temat na inną rozmowę...

A czy przełożenie silnika Alfy do Fiata Coupe jest możliwe bez kombinacji to nie wiem. One maja identyczne wymiary wewnętrzne, podawane w danych technicznych, ale czy mocowania i wymiary zewnętrzne też, to już niech mądrzejsi ode mnie potwierdzą
    Ostatnio edytowane przez Zoppoter ; 25-12-2010 o 15:34

Mieszka w
    KPR
    Auto

Domyślnie

hehe tak jest-jestem zarejestrowany na forum fiata coupe i na porzadku dziennym ludzie szukaja wału,pomp olejowych:-D cyklicznie co miesiac sa 3,4 ogloszenia pt:'' szukam nominału'':-D

A teraz z innej beczki-jezdzilem codziennie 164 do pracy 100km-auto pod koniec kadencji mialo problemy z cisnieniem oleju-bylo zerowe na zimnym na goracym jeszcze gorzej-ale mialo olej ponad stan i nie bylo problemow z nim.Zaloze sie ze z takim cisnineniem oleju silnik we Fiacie juz dawno by sie zatarl a wal by sie nadawal pod popielniczke przed sklep...
    Ostatnio edytowane przez Marian ; 26-12-2010 o 15:52

Zoppoter
    Gość

Domyślnie

hehe tak jest-jestem zarejestrowany na forum fiata coupe i na porzadku dziennym ludzie szukaja wału,pomp olejowych:-D cyklicznie co miesiac sa 3,4 ogloszenia pt:'' szukam nominału'':-D
    Tu też nie brakuje postów świadczących o przeprowadzanych poważnych naprawach a nawet remontach kapitalnych... To nie jest kwestia konstrukcji silnika (tu chyba akurat mówimy o porównywalnych motorach), tylko tego, jaki on ma przebieg, jak był w czasie tego przebiegu traktowany, i co się z nim robi aktualnie. Znałem kiedyś taksówkarza, który Fiatem 125 P robił 400 tysięcy km bez remontu, podczas gdy inne takie auta wymagały remontu po 100 - 150 tysiącach. Z kolei posiadacze aut aspirujących do miana "sportowych" lubią wyciskać wszystko co się, da, robić tuningi, które skracają żywotność motoru itp.

Zaloze sie ze z takim cisnineniem oleju silnik we Fiacie juz dawno by sie zatarl a wal by sie nadawal pod popielniczke przed sklep...
    Masz to sprawdzone, czy po prostu z góry stwierdzasz to jako pewnik? Nikt nie może Ci zabronić nielubienia Fiatów, ale ta Twoja niechęć do nich jakoś stoi w sprzeczności właśnie do faktu, że masz Fiata i to raczej nie z półki tych d...wozów na codziennych dojazdów i zakupów...

Mieszka w
    KPR
    Auto

Domyślnie

Ja jakos nie narzekam narazie na jednostke Lamprediego a Fiat bedzie za kilka/kilkanascie lat swietnym klasykiem dlatego go posiadam.Ale wiem,ze napewno wpakuje do niego albo Busso albo TS 8V bo szkoda zachodu z 16VT(szukanie nominalu,pompy ktora juz Fiat nie produkuje)
    Wszystko zalezy od tego jak dbasz tak masz...

Przepraszam za odbiegniecie od tematu
    Ostatnio edytowane przez Marian ; 26-12-2010 o 21:27

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Tak w ogóle to źle zatytułowałem wątek. Niech któryś z modów zmieni go na "Różnice pomiędzy TS 8V i Nord"

Zoppoter
    Gość

Domyślnie

(...)Fiat bedzie za kilka/kilkanascie lat swietnym klasykiem (...) napewno wpakuje do niego albo Busso albo TS 8V
    Zaprzeczenie samo w sobie. Klasykiem może być tylko samochód oryginalny.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Czyli 2.0 TS z 75, 155 i 164 to zasadniczo ten sam silnik? A jak duże różnice są w sterowaniu dla tych modeli (chodzi mi zwłaszcza o rozgraniczenie 143/148KM)? Ciekawi mnie to
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Czyli 2.0 TS z 75, 155 i 164 to zasadniczo ten sam silnik?
    Tak, różnią się pewnie osprzętem i sterownikiem z racji różnych mocy ale słupek powinien być taki sam.
    Dlatego właśnie dałem zły tytuł bo mnie interesuje podobieństwo bloku TS'a z Nordem ze starszych Alf bo np. prawdopodobnie panewki są takie same a ciężko być pewnym bo jedna strona podaje je tylko dla TSów, druga tylko dla Nordów a jeszcze inny katalog (z którego wszystko co do tej pory szukałem się zgadzało) mówi że panewki w Nordach i TSach są identyczne.

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie pompy oleju. Czasami z nudów szukam różności do Alfy i zaciekawił mnie fakt że nigdzie nie ma pompy oleju do 8-zaworówek, czyżby była niezniszczalna??