Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Temat: Czy halogen od alfy 156 pasuje do 159?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

może różnica w cenie wynikała z jakiś zbyt wielkich stanów magazynowych gdzieś u dostawców albo innych powodów? ja nie kupowałem tego halogena w ASO, tylko w internecie, nie był też w opakowaniu Ricambi, ale był to halogen produkcji Trust, czyli taki sam producent co ten który miałem oryginalnie założony w 159. z resztą ja kupiłem swojego jako niby do 159, dopiero przy montażu zorientowałem się że się różni, ale że pasuje w miarę zamiennie. jak już po fakcie rozpoznałem temat, to do 159 najlepsza oferta w 2011r jaką znalazłem to było ok 250zł/szt, a te Trusty które ja kupiłem były po 50zł/szt.

nie zależy mi szczególnie żeby Cię przekonywać, każdy zrobi jak chce, tu w wątku ma różne opinie i sam zadecyduje. nie zgodzę się jednak co do jakiegoś mitycznego wypychania ramki halogena - ten który ja miałem (od FIata Cromy?) pod ramką miałdokładnie tak samo wystające szkło jak ori ze 159 (na pierwszym zdjęciu z posta #12 to widać), ten ze 159 ma tylko jakby nadlane wypełnienie ramki dodatkowo. Może te od 156 są jednak trochę inne jeśli chodzdi o profil szkła niż te które ja zakładałem? tego nie wiem na 100%, bazuje tylko na tym co pisali inni forumowicze.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie

Ponieważ pojawiają się sprzeczne informacje odnośnie halogenów do alfy 159, a mam to szczęście że posiadam zarówno ori halogen do 159 i ori do 156 ...
    Poniżej kilka zdjęć - strona lewa 159, prawa 156

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1081.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	73.1 KB
ID:	235720Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1079.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	111.1 KB
ID:	235721Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1082.jpg
Rozmiar:	93.8 KB
ID:	235722Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1083.jpg
Wyświetleń:	44
Rozmiar:	77.9 KB
ID:	235723Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1074.jpg
Wyświetleń:	40
Rozmiar:	106.9 KB
ID:	235724Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1075.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	97.8 KB
ID:	235725

Jak widać obudowy zarówno halogenu do 159 jak i 156 są identyczne - te same wymiary, ten sam kształt. Różne jest jedynie szkło - tzn. szkło do 159 ma dodatkową "wypukłość" która wchodzi do otworu w ramce. Szkło ze 156 tej "wypukłości" nie posiada, więc halogen znajduje się idealnie za ramką. Nie występuje żadne wypychanie ramki przez halogen. Osoba, która nie dokona dokładnych oględzin i nie wie o "wypukłości" nie stwierdzi czy halogen jest ori 159 czy nie.

Dodatkowo pragnę zauważyć, ze opisy, numery na jednym i drugim halogenie są identyczne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Dodatkowa informacja dotycząca odbłyśnika halogenu przy 156 - występowały 2 rodzaje - ryflowane oraz gładkie.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Dodatkowa informacja dotycząca odbłyśnika halogenu przy 156 - występowały 2 rodzaje - ryflowane oraz gładkie.
    Pisałem o tym. Gładkie są przed FL.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał MISSIEKS Zobacz post
    Ponieważ pojawiają się sprzeczne informacje odnośnie halogenów do alfy 159, a mam to szczęście że posiadam zarówno ori halogen do 159 i ori do 156 ...
    Poniżej kilka zdjęć - strona lewa 159, prawa 156

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1081.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	73.1 KB
ID:	235720Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1079.jpg
Rozmiar:	111.1 KB
ID:	235721Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1082.jpg
Rozmiar:	93.8 KB
ID:	235722Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1083.jpg
Wyświetleń:	44
Rozmiar:	77.9 KB
ID:	235723Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1074.jpg
Wyświetleń:	40
Rozmiar:	106.9 KB
ID:	235724Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1075.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	97.8 KB
ID:	235725

Jak widać obudowy zarówno halogenu do 159 jak i 156 są identyczne - te same wymiary, ten sam kształt. Różne jest jedynie szkło - tzn. szkło do 159 ma dodatkową "wypukłość" która wchodzi do otworu w ramce. Szkło ze 156 tej "wypukłości" nie posiada, więc halogen znajduje się idealnie za ramką. Nie występuje żadne wypychanie ramki przez halogen. Osoba, która nie dokona dokładnych oględzin i nie wie o "wypukłości" nie stwierdzi czy halogen jest ori 159 czy nie.

Dodatkowo pragnę zauważyć, ze opisy, numery na jednym i drugim halogenie są identyczne.
    Masz rację i ja to potwierdzam ponieważ sam zakładałem do swojej od 156 i pasują OK Są dokładnie za ramką ale nie wypychają jej ramka zatrzaskuje się normalnie.
    Dodam że nowe z ASO do 156 zakupiłem za 30zł (tak się udało) nowe oczywiście a za oryginalny do 159 chciano aż 240zł !!! Odpowiedź jest chyba jasna co się wybiera
    Pozdr

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Masz rację i ja to potwierdzam ponieważ sam zakładałem do swojej od 156 i pasują OK Są dokładnie za ramką ale nie wypychają jej ramka zatrzaskuje się normalnie.
    Dodam że nowe z ASO do 156 zakupiłem za 30zł (tak się udało) nowe oczywiście a za oryginalny do 159 chciano aż 240zł !!! Odpowiedź jest chyba jasna co się wybiera
    Pozdr
    Po pierwsze podejdź do 159 z dedykowanym halogenem i zobacz, jak ma pasować. Potem usuń swoje wywody, którymi mieszasz ludziom w głowie! Po drugie przeczytaj mój post o cenach, wejdź chociażby na allegro i zobacz, że kolejny raz piszesz swoją teorię niezgodną z prawdą.

Kiedy ludzie na tym forum zaczną pisać, jak jest a nie jak im pasuje...?!
    Potem wchodzi ktoś nowy i musi przekopać naście postów, które nie mają wiele wspólnego z prawdą.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał MISSIEKS Zobacz post
    Nie występuje żadne wypychanie ramki przez halogen. Osoba, która nie dokona dokładnych oględzin i nie wie o "wypukłości" nie stwierdzi czy halogen jest ori 159 czy nie.
    W dwóch zdaniach zaprzeczasz sobie sam... To przetłoczenie w szkle jest po to, żeby ramka od 159 siadła idealnie. Załóż halogen od 159 i ten od 156. Wtedy obejrzyj dokładnie a zobaczysz, że opiera się ona na szkle halogenu do 156 i są naprężenia. Pomijam już kwestię estetyki bo to widać dopiero z bliska.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 01-10-2017 o 21:32

Auto

Domyślnie

Belfer, widać tylko Ty w całym wątku masz odmienną opinię i rościsz sobie prawo do monopolu na rację, że użycie innych jest strasznym grzechem i w ogóle bez sensu i nie pasuje. Wyluzuj. Trochę się wizualnie różnią, nikt tego nie neguje, ale pasuą, nic się nie wypycha, a mi nawet bardziej wizualnie podoba sie halogen bez wypełnienia ramki.
    Każdy napisał co uważa, są w wątku różne za i przeciw, ktoś będzie wymieniał, przeczyta wątek, zobaczy jakie są oferty i sam zdecyduje.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Belfer, widać tylko Ty w całym wątku masz odmienną opinię i rościsz sobie prawo do monopolu na rację, że użycie innych jest strasznym grzechem i w ogóle bez sensu i nie pasuje. Wyluzuj. Trochę się wizualnie różnią, nikt tego nie neguje, ale pasuą, nic się nie wypycha, a mi nawet bardziej wizualnie podoba sie halogen bez wypełnienia ramki.
    Każdy napisał co uważa, są w wątku różne za i przeciw, ktoś będzie wymieniał, przeczyta wątek, zobaczy jakie są oferty i sam zdecyduje.
    Przychylam się.
    Może kolega wyżej zamontował halogen który miał być rzekomo od 156 a był od czegoś innego i dlatego mu tą ramkę wypycha.
    Ja ze swoimi jeżdżę ponad 3 lata i nic mi nie wypchało i nie wypadło.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Po pierwsze podejdź do 159 z dedykowanym halogenem i zobacz, jak ma pasować. Potem usuń swoje wywody, którymi mieszasz ludziom w głowie! Po drugie przeczytaj mój post o cenach, wejdź chociażby na allegro i zobacz, że kolejny raz piszesz swoją teorię niezgodną z prawdą.

Kiedy ludzie na tym forum zaczną pisać, jak jest a nie jak im pasuje...?!
    Potem wchodzi ktoś nowy i musi przekopać naście postów, które nie mają wiele wspólnego z prawdą.

- - - Updated - - -

W dwóch zdaniach zaprzeczasz sobie sam... To przetłoczenie w szkle jest po to, żeby ramka od 159 siadła idealnie. Załóż halogen od 159 i ten od 156. Wtedy obejrzyj dokładnie a zobaczysz, że opiera się ona na szkle halogenu do 156 i są naprężenia. Pomijam już kwestię estetyki bo to widać dopiero z bliska.
    Kolego proszę nie obrażaj mnie. Jeśli to tobie nie pasuje ten halogen, to kup sobie oryginał i po sprawie.
    Co do ceny jaka ja zapłaciłem to moja sprawa i myślę że koledzy którzy zakupili tez po takiej i jeżdżą z takimi halogenami wcale nie płaczą z tego że tanio zakupili ten halogen.
    Powodzonka dla Ciebie

PS
    I ja nie sieję zamętu a piszę to co jest rzeczywistością i tyle

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Mnie cały czas zastanawia, jaki macie cel w tym, żeby innym w głowach mieszać? To niestety typowe i coraz częstsze, że na tym forum dyskutuje się z faktami...
    Montujesz coś, co nie do końca pasuje i nie jest dedykowane do 159 to napisz o tym wyraźnie i święto. Każdy zdecyduje czy chce zaoszczędzić i mieć półśrodki albo zapłacić nieco więcej i mieć tak, jak być powinno.
    Ja nie jestem w stanie nikomu zakazać montażu innego halogenu i nie było to moim celem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Przychylam się.
    Może kolega wyżej zamontował halogen który miał być rzekomo od 156 a był od czegoś innego i dlatego mu tą ramkę wypycha.
    Ja ze swoimi jeżdżę ponad 3 lata i nic mi nie wypchało i nie wypadło.

- - - Updated - - -

Kolego proszę nie obrażaj mnie. Jeśli to tobie nie pasuje ten halogen, to kup sobie oryginał i po sprawie.
    Co do ceny jaka ja zapłaciłem to moja sprawa i myślę że koledzy którzy zakupili tez po takiej i jeżdżą z takimi halogenami wcale nie płaczą z tego że tanio zakupili ten halogen.
    Powodzonka dla Ciebie

PS
    I ja nie sieję zamętu a piszę to co jest rzeczywistością i tyle
    Pokaż mi w którym miejscu Cię obraziłem?! Czy zwrócenie uwagi, że kilku z Was mija się z prawdą to obraza majestatu? Siejesz zamęt i jeszcze nazywasz to rzeczywistością...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 02-10-2017 o 08:35

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Mnie cały czas zastanawia, jaki macie cel w tym, żeby innym w głowach mieszać? To niestety typowe i coraz częstsze, że na tym forum dyskutuje się z faktami...
    Montujesz coś, co nie do końca pasuje i nie jest dedykowane do 159 to napisz o tym wyraźnie i święto. Każdy zdecyduje czy chce zaoszczędzić i mieć półśrodki albo zapłacić nieco więcej i mieć tak, jak być powinno.
    Ja nie jestem w stanie nikomu zakazać montażu innego halogenu i nie było to moim celem.
    .
    Na forum GIuli, jako moderator,pewnie byś takich co piszą w kółko to samo (jak min Ty tu) ukrucał...
    Chyba nie czytałeś moich postów, przecież wszędzie pisałem czym się różnią halogeny, wrzucałem fotki porównawcze oba koło siebie, natomiast potwierdzałem ja (i inni) że można założyć. Każdy decyduje sam. Natomiast to Ty pisałeś że ten od AR156 ramkę wypycha i że w ogóle sknerstwo i druciarstwo. A przecież forum właśnie polega na tym żeby szukać niestandardowych rozwiązań z takich czy innych powodów, pogdybać, porozważać różne warianty itp - nie walcz z tym, tu każdy (również Ty) ma jakieś racje i fajnie jest że możemy powymieniać się opiniami i doświadczeniami - na pewno inni z tego skorzystają.