Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Przydatnośc i przyjazność Alf 156

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie

jeśli handlarz to pewnie on coś grzebał żeby szybciej sprzedać auto no ale nie przyzna ci się do tego,musiał byś mieć jakiś dowód że auto zanim trafiło w jego ręce miało taki przebieg a nie inny...może gdybyś skontaktował się z ludźmi którzy mieli te autko przed handlarzem może oni posiadają jakiś dowód może umowę sprzedaży i tam powinno byc napisane ile miało przebiegu jak byś miał taki dowód to wtedy koleś będzie miał gorąco;D

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Teraz ja:
    AR 156 1.9jtd, no ale to widać...
    Przyjechała z Włoch, ale nie do mnie lecz do poprzedniego właściciela, który serwisował ją w Polsce od momentu zakupu. W moich rękach jest od września 2009 roku, zrobiliśmy sobie z żoną(wtedy jeszcze nie) prezent przedślubny, któy później czekał na nas pod kościołem i zawiózł na salę. Zresztą ona wozi wszystko i po każdej drodze...
    Stan licznika przed zakupem 180tkm, teraz 222400tkm. Co zrobiliśmy:
    211tkm wymiana przegubów (wew plus zew) prawe i lewe koło no i oleje co 10tkm.
    W ubiegłą zimę wymiana aku i poskładanie rozrusznika, który chodził razem z silnikiem i szlag go trafił. Poprawy wizualnej wyglądu chyba nie ma co wymieniać. Więc z reperacji to tylko tyle, a no i jeszcze może fakt załapania przez moją żonę jakiegoś wielkiego dołu i przednia prawa felga do prostowania. Alfik nie pokonuje dziennie wielu kilometrów, do pracy 32 w obie strony, ale od czasu do czasu trafiają się dłuższe trasy.
    Mechanikę robimy u starego dobrego pana Marka, który nie zdziera, zawsze wepcha przed kolejkę i jest naprawdę dokładny i sumienny.
    Ostatnio edytowane przez tomek_murawski ; 06-02-2011 o 09:49

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

1.czy dojeżdżasz Alfą wyłącznie do pracy, do domu, a może po drobne zakupy?
    - Sprawy osobiste, rodzina, zakupy.
    2.wykorzystujesz samochód również służbowo, jeśli tak to jak intensywnie i do czego?
    - Nie
    3.ile km dziennie pokonujesz Alfą i po jakich drogach?
    - 600-1000 km w skali miesiąca. Chociaż ostatnio bliżej mi do tych 650 km. Śmigam po głównych wiec asfalty gładkie. Wyboje bądź dziury tylko na drogach miedzy wioskami.
    4.ile czasu najdłużej jeździłeś/łaś bezawaryjnie?
    W ciągu 2,5 rocznej eksploatacji alfy 156 padł mi silniczek krokowy. Samochodem można było się poruszać ale obroty max 1500
    5.ile miesięcznie wydajesz na benzynę i przy jakim silniku? (można pisać gaz)
    - Około 300-350zł 1.8 ts
    6.czy Auto naprawiasz sam/a czy oddajesz do mechanika
    - Tam gdzie prosty dostęp to sam. Resztę robi zaprzyjaźniony mechanik.
    7.jakie największe usterki Ci się zdarzyły i dlaczego?
    - Silniczek krokowy padł śmiercią naturalną po 12 latach.
    8.czy planujesz sprzedać Alfę, jeśli tak to dlaczego?
    - Aktualnie nie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar JTD
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105 KM 2000r Opel Astra SW 1.9 CDTI 101 KM 2007r.

- nieraz praca , zakupy , sprawy osobiste , wakacje itp.
    2.wykorzystujesz samochód również służbowo, jeśli tak to jak intensywnie i do czego?
    - nie
    3.ile km dziennie pokonujesz Alfą i po jakich drogach?
    - w skali roku okolo 12 tys , cykl mieszany ale wiekszosc miasto
    4.ile czasu najdłużej jeździłeś/łaś bezawaryjnie?
    -alfe mam od 2009 kupilem od 2 wlasciciela 1 wlasciciel Belgia , 2 Polak no i ja byla z przebiegiem 250 tys teraz mam 280 tys , jak ja kupilem byla strasznie zapuszczona , po wymianie pierdolkow : termostat , klocki , linki od recznego , lozysko , ogranicznik drzwi , rozrzad , plyny, koncowki drazkow stabilizatora i gum itp. mycie tapicerki , wymiana emblematow , klapy tylnej bo byl spojler, po naprawach jezdze nia bezawaryjnie do dzisiaj facet mnie zapewnial ze na silnik moze dac gwarancje no i mial racje
    - nie licze tego
    6.czy Auto naprawiasz sam/a czy oddajesz do mechanika
    - co idze sam a tak to do mechanika
    7.jakie największe usterki Ci się zdarzyły i dlaczego?
    - nagle prawy migacz mi przestal swiecic , elektro mechanik naprawil
    8.czy planujesz sprzedać Alfę, jeśli tak to dlaczego?
    - narazie nie , ale jak juz to kupie nowsza

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Dafi, Marcino czyli Alfy Wam się spisują, to świetnie. Nawet z awaryjnością nie tak źle. W którym miejscu dafi jest ten rezystor dmuchawy jak możesz opisać? ja u siebie wymieniałem rezystor wiatraka chłodnicy bo był przegnity.

Motofan rezystor dmuchawy od nawiewu wewnątrz, jest on za dmuchawą pod schowkiem po stronie pasażera.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Tak w skrócie.
    Dane autka w opisie.
    -autko mam od kilku miesięcy
    -nie jezdze AR do pracy,ani na zakupy
    -miesieczne przebiegi od 0-200km powaga
    -od razu po kupnie zainwestowałem 3000zł (lubie mieć wszystko nowe)
    -AR głównie podróżuje moja córeczka (roczek ) razem z żonką bo 2-u osobowy,służbowy fiat seicento sie do tego nie nadaje.
    -nie planuje sprzedać, bedzie do końca
    -w miere możliwości naprawiam sam (mechanika potrzebuje do rozrządu i jak trzeba podnieść auto)
    aaa i zapomniałbym,diagnostyka to sympatyczny Pan z Wrocławia.Forumowicz.
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 06-02-2011 o 20:00

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

To ja mieszkam na zadupiu bo ode mnie z miasta nie ma nikogo kto by się znał na Alfach, masz szczęście że masz diagnostę forumowicza

---------- Post dodany o godzinie 11:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:53 ----------

a czy ten Pan z Wrocławia to nie Bubu ?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

głównie do pracy ok 60km dziennie, zdarzają sie dłuższe trasy, czasem służy jako ciężarówka, raz wiozłem nia ponad 300kg kleju do glazury...

2. wykorzystujesz samochód również służbowo, jeśli tak to jak intensywnie i do czego?

tylko dojazdy do pracy

3. ile km dziennie pokonujesz Alfą i po jakich drogach?

ok 60km po drogach średniej i miernej jakości

4. ile czasu najdłużej jeździłeś/łaś bezawaryjnie?

3 lata bo tak długo ja mam, obecnie szykuje się do remontu przedniego zawieszenia bo diabli wiedza ile ono już przejechało a zaczęło coś się w nim telepać

400 - 500 zl na ropkę to tak oficjalnie

6. czy Auto naprawiasz sam/a czy oddajesz do mechanika

tyle ile mogę czyli naprawy bieżące, wymiany oleju filtrów i klocków sam, grubsze rzeczy jak to zawieszenie to mechanik bo nie mam odpowiedniego sprzętu - to będzie pierwsza wizyta Belli u mechanika odkąd ją mam

7. jakie największe usterki Ci się zdarzyły i dlaczego?

spalona żarówka:-) nigdy mnie nie zawiodła, nigdy nie stanęła, aaa i kiedyś mi airbagi świeciły ale zalutowałem kostki, usunąłem błąd i spokój.:-)

8. czy planujesz sprzedać Alfę, jeśli tak to dlaczego?

przez myśl mi nie przeszło:-)

luj666
    Gość

Domyślnie Witam...

Witam wszystkich.Jak tylko zobaczyłem ten post to od razu przypadł mi do gustu także brawa dla założyciela...

czy dojeżdżasz Alfą wyłącznie do pracy, do domu, a może po drobne zakupy?
    Alfina jeżdzi wszędzie do pracy do szkoły z dzieckiem do sklepu do znajomych nie szczędze jej w jeżdzie...
    wykorzystujesz samochód również służbowo, jeśli tak to jak intensywnie i do czego?
    Słuzbowo to jedynie jak poproszą żeby do innego oddziału jechać na jekieś szkolenie a opłaca sie bo dobrą kasę za paliwko zwracają a najbliższy oddział ok 90km...Także mozna polecieć...
    ile km dziennie pokonujesz Alfą i po jakich drogach?

takie minimum to ok 40 do 50 km dziennie a drogi są tu niezłe...
    ile czasu najdłużej jeżdziłeś/łaś bezawaryjnie?
    Kupiłem ją w marcu zeszłego roku i miała przejechane niecałe 140kkm, na dzień dobry wymiana przewodu hamulcowego tylnie lewe koło łożysko lewe razem z tą cześcia co łaczy wahacz górny i dolny i do zeszłego tyg. nic tyle że przegląd mi się skończył i powymieniałem wszyskie wahacze przód (bo pukały) łaczniki stabilizatora tylne wahacze poprzeczne te bliżej kierowcy bo pływała i jeden był krzywy nie wiem dlaczego ręczny linki bo nie było od zakupu i opony... Moim zdanie silniki to mają super niezawodne a dziwne no nie...
    ile miesięcznie wydajesz na bezyne i przy jakim silniku?(można pisać gaz)
    Miesięcznie to przeliczając na nasze ok 1300zł.(ok 300 funtów w zasadzie to różnie),
    silnik 2,0 TS Selespeed...
    jakie największe usterki ci się zdarzyły i dlaczego?
    Żadne poważne jedynie raz przekażnik się spalił od wentylatora i kontrolka lock zaraz po zapupie auta na drugi dzień się zapaliła wymiana czyjnika na nowy plus przedmuchanie stacyjki i wsio...
    czy planujesz sprzedać Alfę, jeśli tak to dlaczego?
    po takich wymianach to jeszcze rok będę jedził minimum no chyba że znajdzie się kupiec i da mi za nią tyle ile będę chciał a na pewno nie mało, ale jak bym miał zmieniać to napewno Alfa ale nie wiem jaki model wiem tylko że silnik musi mieć min 3,0 v6 a najlepiej 3,2 ale ile to kosztuuuuuje hohoho a jak się uda to niunie do Polski możeprzełoże lub części...

Także tak sprawa wygląda...
    Pozdrawiam...

A tak na marginesie to najbardziej lubie objezdzać swoją Alfinką beemki te dwulitrówki a one gonia ale tylko do 160km/h i odpuszczają a mi sie wtedy 4 załącza koczam tego selespeeda...
    A to tak małymi literami

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Luj666 no to pogratulować, nasze 156 to piękne auta. Ciesze się że post przypadł do gustu. Z wypowiedzi użytkowników można wiele się dowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia