Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Temat: Przydatnośc i przyjazność Alf 156

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Lightbulb Przydatnośc i przyjazność Alf 156

Postanowiłem założyć temat aby każdy mógł napisać,

[do czego i w jakim stopniu wykorzystuje swoją Alfę 156 ]

Wypowiedzi mają pomóc w ocenie przydatności tych modeli w życiu codziennym, oraz określić, czy Auta te nadają się do cięższej pracy czy tylko i wyłącznie do wożonka.

Ocena wypowiedzi ma pomóc w ukształtowaniu opinii o tym czy 156-tki dają sobie radę w intensywnej eksploatacji nie psując się, czy też psują się bardzo często, proporcjonalnie do nasilonej używalności. Wypowiedzi mają mieć charakter sondażowy i poglądowy.

Najbardziej interesuje mnie:

1. czy dojeżdżasz Alfą wyłącznie do pracy, do domu, a może po drobne zakupy?
    2. wykorzystujesz samochód również służbowo, jeśli tak to jak intensywnie i do czego?
    3. ile km dziennie pokonujesz Alfą i po jakich drogach?
    4. ile czasu najdłużej jeździłeś/łaś bezawaryjnie?
    5. ile miesięcznie wydajesz na benzynę i przy jakim silniku? (można pisać gaz)
    6. czy Auto naprawiasz sam/a czy oddajesz do mechanika
    7. jakie największe usterki Ci się zdarzyły i dlaczego?
    8. czy planujesz sprzedać Alfę, jeśli tak to dlaczego?

Za wszystkie odpowiedzi będę wdzięczny. Jeśli powtórzyłem temat to przepraszam i można wykasować.

Zaczynając od siebie
    -jeżdzę Alfą do pracy, domu, w plener, zakupy, czasami na drobne fuszki, nic intensywnego,
    -nie wykorzystuję samochodu służbowo tam gdzie pracuję,
    -dziennie robię 4km w jedną stronę na dojazd do pracy,
    -w grudniu ubiegłego roku wydałem ok 400zł na benzynę żeby zrobić raptem 400km, teraz w styczniu wyszło 330zł. Za 100 przejechanych km płacę 100zł, tyle mi pali,
    -staram się naprawiać sam jeśli jest możliwość, no prócz rozrządu ale i z tym chce się przełamać,
    -największe usterki, wysokie spalanie, falowanie,
    -nie planuję sprzedać, chyba że będzie się bardzo i często sypać
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

matrix156
    Gość

Domyślnie

roczne użytkowanie Alfy Romeo 19 jtd.
    12 kwietnia2008 zakup Alfy w Holandii AR 1,9 JTD rok produkcji 1999 przebieg 105 tys. km w raz pełna książką serwisowa cena z opłatami 14 500 zł
    Co by było taniej przyjechałem na tablicach kolegi
    Przy stanie licznika 148 tyś nalanie benzyny do pełna werwa 98 świetnie załatwia wtryski
    koszt regeneracji wraz z czyszczeniem układu paliwowego 1800 zł BOSH Poznań 150 tyś nowe opony koszt 1300 zł
    167 tyś wymiana górnych wahaczy TRW wraz z robocizną 670 zł naprawa pan MIECIO
    177 tyś wymiana sprzęgła po locie w powietrzu 5 metrów oberwało się słoneczko alfa zdecydowanie nie lata przy czym jak stwierdził Pan MIECIO tarcza jeszcze ok. i wszystko oryginalne koszt 1000zł bez koła dwumasoweo
    13 marca 2009 stan licznika 198 tyś kasacja alfy szkoda całkowita ;(
    Cały czas alfa była zalewana olejem mobil 10 w 40 wymiana co 10tys trzymała od wymiany do wymiany 2 razy wymieniane były komplety klocków tarcz nie wymieniałem nigdy nie zapaliła się marchewka i auto nie stanęło i dzielnie znosiła polskie drogi.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

A czemu do JTD zalana verva98?

ogólnie pochwalić za wytrwałą Alfę, ale to diesel, są wytrzymałe
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz/ Słupsk
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.

Domyślnie

Użytkuję od listopad 2009r.
    Sprowadzona z Holandii stan licznika 175000
    175000 - wymieniony rozrząd, oleje, filtry.
    185000 - wymieniony olej i filtr
    A jeżdżę do pracy, na urlopy etc.
    No teraz mam problem z szybą boczną bo chyba linka się zerwała ale to sobie zrobię jak będzie cieplej
    A wszystkie wymiany robione u www.pablogarage.pl
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

to Świetna wiadomość że Alfka się spisuje. Masz kolego szczęście że masz taki serwis. Na pomorzu nie ma, same autoryzowane złodziejskie i partackie.

pozdrawiam
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Alfę sprowadziłem na początku Maja 2009r. z Niemiec.
    - dojeżdżam Alfą głównie do pracy i do domu, w okresie letnim wszędzie gdzie się da w tym wakacje
    - samochód nie jest wykorzystywany służbowo
    - dziennie 20km po naszych załatanych drogach
    - bezawaryjnie jeździłem rok
    - miesięcznie wydaję 300zł, spalanie zima 9l-11l /100km, lato 9l/100km max oczywiście po mieście
    - auto oddaje do mojego kolegi z młodych lat, który jest mechanikiem i zawsze zrobi dobrze każde autko, drobne pierdoły robię samemu
    - największa usterka po roku eksploatacji jak pisałem powyżej, przewodzik podciśnieniowy pękł na łączeniu i trzepało silnikiem przy gaszeniu, brak mocy (nie działała zmienna geometria turbiny) oraz kontrolka check engine. Wymiana wężyka 5 minut i wszystko gra, gorzej było ze zlokalizowaniem usterki...
    - sprzedam alfę za dwa trzy lata, jak 159 będzie już w cenie dla mnie akceptowalnej
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Ja swoją bellę kupiłem w styczniu 2010 roku z przebiegiem już 205 kkm.
    - alfą jeżdżę do pracy, na zakupy, mecze itp.
    - służbowo wykorzystuję ją sporadyczne
    - bezawaryjnie jeździłem do grudnia, wtedy padł mi rezystor dmuchawy
    - na paliwo nie wiem ile wydaję, nie liczę tego, ale sporo, bo dość dużo jeżdżę (od czasu kupna przejechałem 30 kkm).
    - nie było poważnych awarii, profilaktycznie wymieniłem zawieszenie z przodu z racji niezbyt dobrych dróg po których jeżdżę
    - alfę sprzedam za kilka lat, jak stanieją 159
    Ogólnie samochód raczej niezawodny, z praktycznością różnie z racji małego otworu bagażnika w sedanie, ale i tak ją kocham
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Dafi, Marcino czyli Alfy Wam się spisują, to świetnie. Nawet z awaryjnością nie tak źle. W którym miejscu dafi jest ten rezystor dmuchawy jak możesz opisać? ja u siebie wymieniałem rezystor wiatraka chłodnicy bo był przegnity.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mirasek
    Mieszka w
    GRUDZIĄDZ
    Auto
    Alfa Romeo 156sw 2,4 jtd 140KM 2001 r.kolor Verde

Domyślnie

ja swoją 156 kupiłem roczek temu wozi mnie codziennie do pracy i wszędzie gdzie się da na początku wymiana rozrządu ,oleju ,i potem oczywiscie wymiana kpl zawieszenia z przodu i teraz bezproblemowo ...odpukac .

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    -w grudniu ubiegłego roku wydałem ok 400zł na benzynę żeby zrobić raptem 400km, teraz w styczniu wyszło 330zł. Za 100 przejechanych km płacę 100zł, tyle mi pali,
    czy ty czasem wrzucasz choćby IV i masz obroty poniżej 3500 ?
    20L/100 ? to nie jest normalny wynik raczej

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia