Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Temat: Szukam opinii o silniku 1.8 MPI 140KM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

w pracy mam "przyjemność" jeździć Chevroletem Orlando 1.8 140km. podejrzewam, ze to ten sam motor, co w 159. Nie sprawdzalem, czy i o ile orlando jest cięższe od alfy, ale to nie jedzie wogole! Cały czas ma się wrażenie, jakby się ciaglo cieżka przyczepę. 1.9 120km w alfie jest bez porównania dynamiczniejsze i szybsze, przynajmniej od tego chevroleta...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Ja sobie chwale 159 1.8 absolutnie nie bede go gazował bo nie po to mam benzyne by ja gazowac bez sęs fakt nie ma jakis osiągow ale ten model z tym silnikiem to nie auto do scigania sie w zupelnosci wystarcza na wszystko młode łebki mogą sobie kupic cos mocniejszego dla szpanu ja tam mam to autko bo szukalem go od dawna i znalazlem co bylo cudem i bardzo sobie chwale. nie lubie przez zime jakis kle kle kle jesli chodzi o diesla pozdro

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Ty sie potrafisz po polsku wyrażać ? co to jest "sęs"?
    A znasz coś takiego, jak znaki interpunkcyjne?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Ty sie potrafisz po polsku wyrażać ? co to jest "sęs"?
    A znasz coś takiego, jak znaki interpunkcyjne?
    Się obudziłeś z połajanką...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 159 SW 1.8 MPI

Domyślnie

Witam,

Ja posiadam 159 z 1.8 MPI.

Bez gazu.

I co mogę powiedzieć po przeczytaniu wątku...

Otóż co dla mnie NAJważniejsze to zerowa awaryjność. Jakby robili diesle w 159 bez turbin, dpf, egr, wtrysków srysków, dwumas ETC to bym brał diesla.
    A że nie robią, to uważam 1.8 MPI za bardzo rozsądną opcję.
    Nie jest to rakieta. Z rakiet - przejechałem się TBi i to jest najdynamiczniejszy silnik w tym aucie (ktoś zna - przy okazji - statystyki bezawaryjności?) - a nie jakieś diesle.

Ludzie też często mylą szarpnięcie w dieslu do ogólnej mocy. A ja uważam, że płynność, zakres używalnych obrotów w benzynach za znacznie przyjemniejszy od chwilowego szarpnięcia w klekocie.

Do tego spalanie benzyny na trasie (krajówki - około 120km/h) poniżej 7l. W mieście poniżej 10l.

Jak mówiłem - jak dla mnie bardzo rozsądny wybór. A przyjemność z jazdy wcale nie mała

Użytkownik Świeżak Avatar Alfa_Luk
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 SW 1.8 2007; Giulia 2.0 280 KM TI Q4 2017

Domyślnie

159 Sw z silnikiem 1,8 MPI i to w dodatku zagazowaną. Samochód demonem prędkości na pewno nie jest i żeby wygrać wyścig z pod świateł są małe szanse, ale za ten fakt obwiniałbym raczej skrzynię biegów a nie sam silnik. Na 1 i 2 biegu samochód kiepsko się zbiera dopiero od 3 zaczyna coś się dziać. Mimo wszystko ja sam jak i osoby, które jechały moim samochodem mówią, że ten silnik jest wystarczający. Zarówno w mieście jak i w trasie. Wszystko zależy kto, co tak naprawdę oczekuje od samochodu. Jeśli jest się "szybkim i wściekłym" to nie ma nawet co się oglądać za tym silnikiem. Natomiast osoby, które jeżdżąc spokojnie i potrafią wykorzystywać to co mają (tak jak np. mój tata) będą zadowolone. W wakacje pożyczyłem rodzicom moją Alfę na wyjazd do Chorwacji i po powrocie mówili, że samochód jechał i jest super.

Ja osobiście wybrałem ten silnik, gdyż bałem się kupić używanego diesla, który przy moim budżecie musiałby mieć przynajmniej 150 000 km, a jako że benzyna pali więcej zdecydowałem się na LPG i w ten oto sposób został mi tylko 1,8 MPI. Jednakże, gdybym teraz miał znowu kupować 159 wybrałbym chyba jednak silnik 2,4 JTDm, ponieważ bliżej mi do tych "szybkich i wściekłych" i brakuje mi czasami mocy, a wiedząc już jak ten samochód świetnie się prowadzi chciałoby się więcej (wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia) I skoro mowa już o prowadzeniu to w zakrętach można nadrobić niedostatki mocy. W trasie można bez problemu wyprzedzać. Na co dzień tak jak już pisałem moc jest wystarczająca i tylko gdy "budzi się zło" czuć niedosyt

Co obsługi silnika, regulacji zaworów i LPG to według mnie i moich ustaleń:
    1. Według zamierzeń konstruktorów miał być to silnik prosty i tani w eksploatacji.
    2. Z tym silnikiem w Alfie jest tak, że jak pojedziesz do aso GM to powiedzą Ci: "Może to jest nasz silnik, ale Fiat mógł pozmieniać podzespoły i nie możemy Panu pomóc. Lepiej będzie, gdy pojedzie Pan do Fiata". Jadąc do aso Fiata: " 1,8 MPI? no to.... yyyy..." i nie wiesz człowieku, czy zostać, czy uciekać zanim Ci czegoś nie popsują.
    2. Regulacji nie trzeba robić co ileś tam km, tylko gdy jest taka potrzeba (silnik nie równo pracuje itp). Wielu pisze o konieczności regulacji w szczególności przy instalacji gazowej, ale nikt nie pisze konkretnie jak ta regulacja ma wyglądać - że tak powiem - w liczbach.
    3. Silnik dobrze radzi sobie z LPG.
    4. Różnica między jazdą na benzynie i LPG jest mało wyczuwalna. Ktoś kto będzie jechał takim samochodem i nie będzie wiedział kiedy jedzie na benzynie a kiedy na gazie prawdopodobnie nie odczuje różnicy.

Uważam, że nie ma co skreślać silnika tylko dlatego, że jest słaby. Każdy musi przejechać się różnymi wersjami silnikowymi i odpowiedzieć sobie na pytanie czego oczekuje od samochodu i na co go stać. Gdybym miał się kierować tylko i wyłącznie mocą i emocjami to wybrałbym 3,2 V6.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał ruphus Zobacz post
    Ludzie też często mylą szarpnięcie w dieslu do ogólnej mocy. A ja uważam, że płynność, zakres używalnych obrotów w benzynach za znacznie przyjemniejszy od chwilowego szarpnięcia w klekocie.
    Kolega chyba nie jeździł alfowym klekotem. Że o "klekocie" po remapie nie wspomnę.
    Otóż co dla mnie NAJważniejsze to zerowa awaryjność. Jakby robili diesle w 159 bez turbin, dpf, egr, wtrysków srysków, dwumas ETC to bym brał diesla.
    A że nie robią, to uważam 1.8 MPI za bardzo rozsądną opcję.
    I w tym tkwi sedno - im mniej bajerów, tym mniejsze prawdopodobieństwo usterki. Ale coś za coś.

Natomiast, moim zdaniem, Alfa_Luk w powyższym poście ujął temat perfekcyjnie
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Robalgis
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW 1.9 16v JTD 2006, Fiat 126p 1988, Ducati Monster 695 2007, AR 145 1.4 TS 1998 (2005-2010)

Domyślnie

Na wstępie zaznaczę, iż nie jestem fanem diesla. Nigdy nie polubię (mimo że mam). Ale takich rzeczy to nie mogę czytać. Alfę nie kupuje się dlatego, iż szuka się najmniej awaryjnego samochodu. Tu chodzi o emocje jakie wzbudza, wygląd i chyba najważniejsze o precyzję prowadzenia - radość z jazdy. Rozpędziłeś się, chciałbyś Alfę w dieslu bez turbo??? No coś Ty? Chyba nigdy nie jeździłeć dieslem bez turbo - to nie jeździ. Tak złośliwie napiszę, że jeśli chciałbyś najprostszego diesla bez turbo, to żeby maksymalnie uprościć samochód, wymień wielowahaczowe zawieszenie na te jakąś belkę skrętną, wywal klimatyzację (może przysporzyć problemów), zamontuj szyby na korbkę (silnik w drzwiach też może się zepsuć), samochód bez wspomagania nigdy nie będzie miał problemów z pompą itp, itd, opony 13 cali są zdecydowanie tańsze od 16 i 17.
    Nie można się moim zdaniem cieszyć, że coś nie ma mocy, ale jest proste (dotyczy Alfy). W przypadku Dacii bym tego oczekiwał.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Robalgis ; 14-12-2013 o 15:15

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kościan
    Auto
    Target ---> Alfa Romeo 159

Domyślnie

Kotlet odgrzany.

Chyba na każdym 4um są zwolennicy diesla i byny. Ja jestem tym drugim. Nie trawię klekotów, czarnego dymu, siadających wtrysków, dpr, egr. etc. Zawsze z kumplami mamy podobne segmenty samochodu tyle że oni zawsze turbodoładowane diesle a ja wolnossące benzyny. Przy piwku zawsze omawiamy co się zjeb@*# przy dieslu. Heheh. Bez urazy.

Wiem że JTD to udana jednostka. Jak się powycina kilka rzeczy.

Ale jak już tak porównujecie tą taczkę:

1,8MPI 140KM --> 10,2s 0-100km/h

z

1,9JTD 150KM --> 9,4s 0-100km/h

to mówicie że różnica 0,8s tak wgniata w fotel?

Ja miałem same duże benzyny więc chciałem jedną taką cywilną na spokojny wypad rodzinny nad morze.

Cytat Napisał Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo z silnikiem wysokoprężnym wygląda jak Mona Lisa z doklejonym czarnym wąsem!!!

Pozdrawiam benzynoholików i ropoholików.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

W 159 nie ma dymu, jest dpf.

Natomiast na pewno 1.8 jest szybszy od 1.9 8V. Ten ostatni moze jedynie SPRAWIAC WRAZENIE SZYBSZEGO poprzez 'kop' turbo i nieliniowe rozwijanie mocy/momentu.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor