"What We Do In Life, Echoes In Eternity"
Masz zaslepiony EGR?
Mnie spotykało to kilka razy zimą 2010/11. Czyszczenie odmy niewiele pomagało. Odkąd wywaliłem zaślepkę EGR mam spokój.
P.S. u mnie turbina jest w porządku, nie trzeba było jej regenerować - nie przepuszcza oleju i chodzi jak należy więc nie zawsze uszczelniacze puszczają.
odma fabryczna, nic nie przerabiane, spróbuj ją wywalić i zobacz efekty u mnie od tej pory spokój z odmą.
mam takie pytanko. Bo zaworek od odmy w jtd 8v jest pod pokrywa zaworów tak?? mozna w jakis sposob bez zdejmowania pokrywy stwierdzic czy zaworek odmy dziala jak nalezy czy potrzebne jest jego czyszczenie???
Alfa 145 1.4 TS
Alfa 146 1.4 TS
Alfa 147 1.9 JTD http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tinictive.html
Jesteś mistrzem. U mnie silnik idzie jak torpeda a mechanik zobaczył zaolejone gumy odmy i turbiny i odrazu stwierdził że silnik jest zajechany i ma przedmuchy. Oni wszyscy zamiast zacząć od najprostrzych i podstawowych rzeczy, to odrazu kapitalkę silnika by ci zrobili , wymianę turbiny, do tego najlepiej jeszcze nowe wtryski i pompę.. A po wszystkim oddają ci auto które nadal boryka się z tymi samymi problemami i mówią że lepiej juz nie będzie bo to juz jest stare auto a oni zrobili wszystko co mogli..
- - - Updated - - -
Jesteś mistrzem. U mnie silnik idzie jak torpeda a mechanik zobaczył zaolejone gumy odmy i turbiny i odrazu stwierdził że silnik jest zajechany i ma przedmuchy. Oni wszyscy zamiast zacząć od najprostrzych i podstawowych rzeczy, to odrazu kapitalkę silnika by ci zrobili , wymianę turbiny, do tego najlepiej jeszcze nowe wtryski i pompę.. A po wszystkim oddają ci auto które nadal boryka się z tymi samymi problemami i mówią że lepiej juz nie będzie bo to juz jest stare auto a oni zrobili wszystko co mogli..
Moja 156 1.9 dymi na czarno.Przewody odmy mocno zaolejone były.na misce olejowej widac slady oleju tak jakby jakis uszczeliacz nie trzymał.pare kropelek po nocnym postoju zostawalo na ziemi,postanowilem dzis w pierwszej kolejnosci wypiać wszystkie węze od ukladu dolotowego,odme,intercooler,rure turbo,filtr powietrza-od turbiny po kolektor ssący wyjałem wszystko.na pierwszy rzut oka widzę,ze olej splywajacy na miske olejową to olej z wyjscia odpowietrzenia skrzyni korbowej(być moze nie trzymała obejma).w intercoolerze slady oleju i cały zabity brudem.Wyczysciłem go,wypłukałem to samo zrobiłem z węzami i separatorem odmy.jutro poskrecam wszystko w całość,wloze nowy filtr powietrza i mam nadzieje ,ze to załatwi sprawe dymienia na czarno. PS. wszystkie rury całe i nie poparciałe.turbina od str ic wewnatrz sucha-zadnych sladow oleju,wirnik bez zadnych luzów.
Ostatnio edytowane przez gcredhot18 ; 27-03-2017 o 20:36