Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Temat: Chwila prawdy

Użytkownik Romeo Avatar Weronika
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał checik Zobacz post
    Czy ktos kto jezdzi alfa 156 z silnikiem 1.8 moglby sie wypowiedziec jak wyglada sprawa ze spalaniem?
    Jak koledzy piszą wszystko zależy od stylu jazdy. Jadąc spokojnie w trasie poniżej 10 litrów schodzisz bez problemu, po mieście u mnie jest około 11. Ale jak już ją trochę pociśniesz to jest i 15 spokojnie Ale jeśli jednak chcesz mieć trochę frajdy z jazdy kup 2.0 - ja bym teraz jednak wzięła większy silnik, bo różnice w spalaniu są niewielkie, ale jednak moc jest większa. Cokolwiek nie wybierzesz - zabawę masz murowaną
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 2000 była i długo służyła
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2010 jest i ................

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

mi sie raz udalo na 30 litrach zrobic 520 km
    a ogolnie to na calym baku 700-800 zrobie
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Miszek74
    Gość

Domyślnie

ja na pełnym też ostatnio zrobiłem 700 ale większość po mieście

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie

wychodzi na to że dobrze jest kupić większy silnik np 2.0 starać się jeździć ekonomicznie a w razie zachcianki bądź potrzeby będzie czym przycisnąć ;-)właściwie to taka prawda jak ja mojego przycisnę to wciągnie prawie tyle co większy motor bo temu większemu łatwiej przyjdzie bujnąć tą samą budę i w takim wypadku różnica w spalaniu nikła a i tak 2.0 będzie się np lepiej zbierać niż moje mocno pognane 1.6;D

Miszek74
    Gość

Domyślnie

ja błędnie oceniłem że 1,6 spali mniej niż 1,8 i teraz bez zastanowienia zamieniłbym na 2,0 bo spalanie niewiele większe a mocy już znacznie

checik
    Gość

Domyślnie

hmm po waszych wypowiedziach zaczynam brac pod uwage silnik 2.0 w takim razie czy ktos moglby powiedziec jak tutaj wyglada sprawa ze spalaniem?wiadomo ze kazdy ma lzejsza badz ciezsza noge na pedale gazu ale mowie tu o jakiejsc sredniej.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał checik Zobacz post
    hmm po waszych wypowiedziach zaczynam brac pod uwage silnik 2.0 w takim razie czy ktos moglby powiedziec jak tutaj wyglada sprawa ze spalaniem?wiadomo ze kazdy ma lzejsza badz ciezsza noge na pedale gazu ale mowie tu o jakiejsc sredniej.
    I bardzo dobrze że zaczynasz taki brać pod uwagę, do tej budy to odpowiedni silnik, o odpowiedniej mocy przy rozsądnych wydatkach na paliwo. Zależy gdzie częściej spędzasz czas, w mieście w korkach lub na mało zatłoczonych przedmieściach, czy tez non stop w trasie miedzy miastami. Z moich obserwacji wynika że musisz się przygotować na spalanie rzędu od 8-12L na 100km, zależy od techniki jazdy i tego jak bardzo będziesz się Alfą na początku "CIESZYŁ" a ta uciecha może spalić jak dasz po garach. Nie ma się co przejmować ja mam skrzynię Selespeed co w teorii powinno gwarantować to wyższe spalanie, lecz nie koniecznie, włączyć na sekwencyjną i unikać automatu i spala jak normalna manualna. Jeśli zamierzasz jeździć kulturalnie powiedzmy 80km/h to spali ci poniżej 10L na bank, jeżeli dasz jej poszaleć od 12-15L łyknie ale masz za to niezapomniane emocje co CI gwarantuje przy 155KM, uwierz tu już poczujesz przyjemne wciskanie w fotel. Rada taka że jak nie będziesz szalał od świateł do świateł w pełnym zakresie obrotów to nie spali ci więcej niż motor 1.6 a jak będziesz musiał wyprzedzić np TIRA (o zgrozo na naszych kiepskich drogach) to wtedy poczujesz że te 155 kucy to był dobry wybór.

checik
    Gość

Domyślnie

mhm dzieki wielkie za odpowiedz a wie ktos moze jak wyglada sprawa z czesciami?rzeczywiscie sa takie drogie w porownaniu do innych samochodow?I co jesli chodzi o gaz?praktykuje sie go w ogole w alfach?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Jeżeli chodzi o gaz do Alfy, to ja uważam że to pospolita profanacja (to moje prywatne zdanie) w TS-ach raczej się nie poleca gazu, choć jeżeli instalacja dobra i sprawnie zainstalowana będzie spełniać swoją funkcję dobrze. Znów się pojawia pytanie na czym Ci zależy najbardziej. Jeśli osiągi i nie banalny wygląd nadwozia, który przyciąga wzrok na ulicy i zainteresowanie, to Alfa! Jeśli oszczędność i tanie części to Punto 1 serii będzie doskonałe, mały silnik, części dostępne na pstryk, i do tego tanie jak barszcz. Tym nie zaszpanujesz, ale dojedziesz wszędzie. Plus taki że też można w gaz przerobić i jeszcze taniej wyjdzie. Wszytko zależy od oczekiwań właściciela i kasy jaką dysponuje. W Alfie rozrząd zamknie się w przedziale 700 zł bez robocizny, największym wydatkiem może stać się zawieszenie, jest ono doskonałe ,pięknie pokonuje zakręty, ale za przyjemności się płaci. Znajdziesz zadbany i dobrze serwisowany egzemplarz, pojeździsz długo i bezstresowo, kupisz z okazji, możesz się nieźle przejechać, ale do serwisu i zostawisz kupę forsy, bo to nie jest VW że każdy mechanik to naprawi. Do tego trzeba już mieć pojęcie i trochę wiedzy. Także dużo masz do przemyślenia, forum poczytaj popatrz co i jak, jeżeli cię zainteresuje jakiś konkretny model, zwróć się do jakiegoś kolegi Alfoholika z twojej okolicy by pomógł Ci w wyborze, przyjechał obejrzeć ocenić itd. Albo od kogoś z forum szukaj jakiejś zadbanej. Dumaj i myśl nad tym do czego potrzebujesz auta.

pawelcali
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie

Z mojego doświadczenia a może ze stylu jazdy wynika ze im większy silnik tym mniej pali ( mowie o przedziale 1.6 -- 2.0 -- dla tych którzy mieli by się czepiać ) a na trasie to na 1000000 % --- miałem kilkanaście aut wszystkie na gazie ( nigdy nie miałem diesla -- i raczej nie będę miał )
    ALFA jest pierwszym autem którym jeżdżę na benzynie ponieważ nie da się założyć gazu -- pamiętaj kolego jak coś - 2.0 JTS nie ma instalacji do tego silnika (za rozsądne pieniadze - podobno jest we włoszech ale jeszcze chyba nie do konca działa -- mało ważne w sumie jak bedzie cie interesowało to sobie poszukasz info )
    Moje cacko kreci się średnio koło 10l po mieście , ale potrafi spokojnie połknąć i 12l . Nie udało mi się jeszcze po trasie jechać wolno ( ekonomicznie ) ale poniżej 8l da sie zejść . Ogólnie jak będziesz wciskał tyle ci wypije . 2.0 JTS jest podobno bardziej ekonomiczny od 2.0 TS o jakis litr na 100km , ale mało mnie to w sumie obchodzi jak bym chciał jezdzic ekonomicznie to kupiłbym sobie cieniasa z gazem
    Nie mam zamiaru obrażać ludzi jeżdżących 1.6 . Ale spróbuj jechać np 150km/h silnikiem 1.6 a 2.0 , nawet gdyby spaliły tyle samo to w 2.0 masz zapas mocy i komfort wyprzedzania ale to tylko moje zdanie niech wypowiedzą sie inni koledzy . Styl jazdy zmienia się w zależności od auta i jego mocy , wiem to po sobie .
    Pozdro dla wszystkich
    Ostatnio edytowane przez pawelcali ; 01-03-2011 o 19:59