Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: [155] Ciśnienie oleju

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

no wiesz ja jezdzilem swoja 2 lata i tez nie bylo problemu z ta kontrolka ale jak zmienilem silnik to wtedy sie wszystko zaczelo i zaden czujnik nie pomaga raz jest o raz nie
    a silniczek ma 80 tys przebiegu oleju nie bierze pojemnosc 2.0 ts
    spalanie w granicach 8 do 10l /100

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    Cytat Napisał SYSUNIAdq
    cisnieniem oleju chyba kazdy ma problemy w 155
    Ja nie mam tego problemu . dla mnie to najważniejsza kontrolka silnika
    Tak samo nie mam z nią problemu. Silnik ma przejechane 200.000 km , na ciepłym przy jałowych stoi na 4 barach , czasem milimetr wyżej , na wysokich dochodzi prawie do 6. I tak mam po wymianie oleju , ja zalałem 10w40 . Przypuszczam , że poprzedni właściciel lał 15w40 , ponieważ przed wymianą ciśnienie trzymało się delikatnie wyżej. Jak trzyma ciśnienie w waszych wozach ??

P.S. Jak dla mnie to też najważniejszy wskaźnik. Gdyby go nie było zamontowałbym dodatkowy , który leży u mnie na półce. Raz już się przejechałem na czymś takim , odtąd w każdym aucie w którym jeżdżę mam taki wskaźnik. Z bardzo prostej przyczyny. Ta czerwona kontroleczka podpięta jest po pierwsze do czujnika , który zwiera masę przy dość niskim ciśnieniu , po drugie czasem potrafi się ten czujnik zepsuć i wtedy się nie zapala. Po trzecie kabelek może się urwać , spaść na jakąś metalową część i też nie będzie się świecić . Po czwarte najnormalniej w świecie może się przepalić żaróweczka. Pomijając na końcu wszystkie te możliwości to obserwacja ciśnienia mówi nam dużo o silniku i gdy zaczyna spadać to wiemy od razu , że jest coś nie tak. Z lampką nie mamy takiego luksusu.

pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

a powiedzcie mi...
    gdybym chcial zamontowac wskaznik cisnienia oleju w mojej 145 1,4ts rocznik 2000...
    moge to zrobic sam :?: jest to skomplikowany zabieg :?: czy lepiej dac do fachowca auto :?: i ile cos takiego moze kosztowac :?:
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gonzo
    a powiedzcie mi...
    gdybym chcial zamontowac wskaznik cisnienia oleju w mojej 145 1,4ts rocznik 2000...
    moge to zrobic sam :?: jest to skomplikowany zabieg :?: czy lepiej dac do fachowca auto :?: i ile cos takiego moze kosztowac :?:
    Jeżeli w jakimś innym modelu jeździł ten sam silnik i miał fabrycznie wskaźnik to wystarczy kupić aktuator ( czujnik oleju w postaci bańki jak to się widzę przyjęło) i liczniki z tego samochodu. Jeśli nie to trzeba wydać około 100 pln i zakupić tiuningowy zegar ciśnienia . W zestawie jest już ten aktuator i wkręca się go w miejsce standardowego czujnika ciśnienia (tego od czerwonej kontrolki) albo zastępując go albo tworząc w tym miejscu trójnik. Ja zawsze wkręcałem zamiast , ale rozsądniej byłoby zrobić trójnik. W sumie jak się na to popatrzyć to nie jest to wygórowana cena za posiadanie imho jednego z ważniejszych monitorów pracy silnika

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD 20V

Domyślnie

Pany mam kłopocik....Albo kłopot...duzy ...Od tygodnia jestem posiadaczem kolejnej Alfetki 155 TS 1.8 8V ...Dzis jechałem do pracy powoli oczszczedzam autko bo go jeszcze nie znam. Zatrzymałem sie na swiatłach i oczom ukazał mi sie paskudy widok.Czerwona lampka na desce rozdzielcej od oleju mruga pali sie tak jak by styku nie było jak na wolczych obrotach oczywiscie jak tylko leciutk depne pedał gazu nawet na 950 lub 1.100 obr gasnie i jest wszystko dobrze.Mam na wskaznikach wskażnik cisnienia oleju jak zimny pokazuje 4 a jak nagrzany to 1/4 i troszke wiecej. Co to bedzie czujnik cisnienia oleju czy panewki raczej dają znac.Dodam ze olej jescze nie zmieniony od zakupu .Auto stało nie jezdzone jakies 3 miesiące ma w tej chwili 200 tys nalatane>stan oleju w silniku jest tzn troszke wiecej niz połowa. Jakies porady ...Czujnik czy panewki ?

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

nie panikuj jak baba, 8v może jeździć bez oleju i nic mu się nie stanie

wymień czujnik (koszt 10 zł) zakreślony na czerwono za filtrem oleju, jak się nie poprawi to pomiar ciśnienia oleju manometrem u mechanika i zmiana oleju na motul 4100 15w50

Jak CI się jeździ w porównaniu z 156 2.4?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Po pierwsze wymień olej
    po drugie sprawdz ciśnienie oleju na manometrze

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD 20V

Domyślnie

Dzięki za odp.Teraz jest zimno wiec do puki sie mocno nie nagrzeje jest wsio ok ale mryga tak jak by styku nie miał.Badz co bądz tematu nie oleje wylko sprawdze.Jak mi sie jezdzi 155 ..Jestem pod wrażeniem ze sie tak fajnie prowadzi tylko skrzynia mogła by byc dłuższa.Sam komfort jak na ten rok i owe czasy bardzo dobry zawias komfortowy silnik cichy nie ma zbytnio jakiegos huku w kabinie zalezy tez jak szybko jezdzisz zresztą co ja tu piernicze sami jezdzicie to wiedzie ze jest kozak fura. Poza tym jednak moja 156 to model po liftowy i 10 lat miedzy tymi autami w jakosci widac i w komforcie Ale nie żałuje zakupu autko zadbane itp Wiem juz ze do konca zycia bede jezdził Bellą.A jak Juz ja ogarne zrobie fotki i sie pochwale ...jest czarna jak Noc