Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Temat: Jaki silnik wybrać 1.9 JTD czy 2.0 JTS ?? :-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar treboR L
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    no i znowu sie zaczyna.... niestety niektórzy nigdy sie nie nauczą.
    W porównaniu do Ciebie jestem nowym forumowiczem i nie mam możliwości prześledzić wszystkich wątków z ostatnich 3 lat (choć bym nawet chciał). Zapewne tak ma wielu bywalców tego forum. Dlatego musisz się oswoić z faktem, że co kilka-kilkanaście miesięcy niektóre tematy będą wracały jak bumerang.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Moim zdaniem powinieneś zdecydować po co ci ta GT, a potem jeszcze porównać je jeżdżąc obiema - ważne są subiektywne odczucia (i ewentualne emocje).

Pewnie wiekszość z wypowiadających się dotąd nie ma fakycznych doswiadczeń z jazdy obiema wersjami, o które pytasz.

Mnie JTS nie przekonał, i gdybym nie kupił V6 to szukałbym JTD, jeśli poza Polską - to wersji z końca produkcji o mocy 170 KM i 330 Nm, z Q2.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Cytat Napisał treboR L Zobacz post
    W porównaniu do Ciebie jestem nowym forumowiczem i nie mam możliwości prześledzić wszystkich wątków z ostatnich 3 lat (choć bym nawet chciał). Zapewne tak ma wielu bywalców tego forum. Dlatego musisz się oswoić z faktem, że co kilka-kilkanaście miesięcy niektóre tematy będą wracały jak bumerang.

to przesledz przynajmniej ten od poczatku...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Generalnie Panowie GT to jest Gt i właściwie nawet w Dieslu wychodzić nie powinno, ba wolnossące busso to też jednak za mało bez wątpienia brakuje jej trochę koni. Oczywiście dla uściślenia: tylko dlatego że to GT, więc konkurent choćby mazdy RX 8 z Wanklem, czy też TT, czyli tyyypoowo sportowy charakter. Jest jedno ALE. Gdyby GT kupowali ludzie , którym miałaby sprawiać tylko i wyłącznie sportową frajdę z jazdy - sprzedano by pewnie z 500 szt. Dlatego baardzoo dobrym rozwiązaniem jest 150 konny jtd, który ( nie oszukujmy się) zapewnia dobre osiągi, wcale nie jest zawalidrogą czy traktorem. Nowoczesny mjet, który jest wypośrodkowaniem pomiędzy spalaniem a osiągami. Na pewno będziesz zadowolony z dynamiki. Jeśli chodzi o JTS to ja bym sceptycznie podchodził ALE tylko z tego względu że być może jakiś kretyn go źle użytkował a inny idiota naprawiał i z tego względu może Ci później sprawiać jakieś problemy, choć oczywiście nie musi. O zasadności wypuszczania auta takiego jakim jest GT z silnikiem 1,8 TS się nie wypowiadam, gdyż takiej nie widzę. Także podsumowując, najcudowniej byłoby mieć V6 Busso , jednak Diesel na pewno nie jest złym rozwiązanie jak go tu malują. Pozdrawiam.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał hagi Zobacz post
    Generalnie Panowie GT to jest Gt i właściwie nawet w Dieslu wychodzić nie powinno
    kolejny ...

weź jeszcze zawołaj tych co to twierdzą , że alfa w ogóle nie powinna występować z dieslem... ( toż to super sportowe wozy i gdzie tam do nich diesle )
    dołóż jeszcze tych , którzy twierdzą że alfy już nie ma , że alfa to to samo co opel i inne takie

ech...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

No, w wersji 105KM to JTD nie powinien do alfy trafic, ale wersje JTD 1,9 16v i 2,4 20v to zupełnie inna bajka - jeździ się nimi tak samo jak benzyniakami. Jak ktoś jeszcze zaszczepi porządnego wirusa to przyjemność z jazdy gwarantowana.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

ja akurat uwielbiam dżwięk mojego dieselka jak się szybko wkręca na obroty. nie wiem czy u wszystkich tak jest ale mój silniczek pięknie mruczy jak mu depnąć.muzyka dla ucha, średnie spalanie w jeździe mieszanej (do 10KM) 6L/100km co tu chcieć więcej? chce to deptam i lata jak szalona, nie chce to jeżdżę jak dziadek do kościoła. nie uważam ażeby diesel w gt był porażką. spójrzmy na pięknego lexusa is220, który ma lekko sportowy charakter. również posiada silnik diesla 2.2 D4D Diesel Common Rail 177 KM. czasy, gdy sportowe auta miały tylko i wyłącznie benzynę pod maską odeszły w zapomnienie i patrząc jak chodzi 1.9Jtd 16V w gt mam nadzieje, że już nie wrócą.
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    kolejny ...
    Bocian, czytasz cały post czy tylko początek??

Poza tym , przedstawiłem zdanie podchodząc chyba najbardziej merytorycznie do tematu i problemu o jaki pytał kolega, a nie jak Wy, licytuje się czy diesel czy benzyna. Uważam że Diesel w alfie jest OK, sam ma w 156 starego klekota, którego z kolei Wy uważacie za nie trafiony silnik w Alfie i jestem bardzo zadowolony, ba ts pewnie w 156 bym nie kupił.
    Poza tym, wystarczy czytać całe posty, żeby cokolwiek zrozumieć.
    Ostatnio edytowane przez hagi ; 16-07-2011 o 09:16

kirchu
    Gość

Domyślnie

Alfa GT nie jest w zamyśle samochodem sportowym skrót GT ( Grand Turismo) mówi o turystyce, a do tego alfa Gt nadaje się z pewnością.Duży bagażnik uzupełnia wszystko co jest potrzebne w turystyce dla dwojga.
    A może paliwożerne 3,2 litra jest pomyłką ?.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie, no, nie no… nie wiem… Jakoś nie takoś

Heh, a co z innymi gran turismo, jak np.: Bentley Continental GT czy innymi Maserati GranTurismo, czy może jakieś jeszcze inne???

A TI … w sumie nie wiem - międzynarodowa turystyka, turystyczne może, ale jednak rajdy…

Czteroosobowe, wygodne, tak żeby każdy się cieszył równo mocą?

Możliwe, że w przypadku GT nadużyto wręcz nazwy, biorąc pod uwagę osiągi JTSa i JTD.

Ale kto wie – nie pierwszy to raz tkwiłabym we własnym matriksie

W GT JTS jest inny (poprawiony) soft niż w 156 JTS – niby nic, ale diabeł tkwi w szczegółach dostrojenia silnika. Osobiście sprawdzałam w ASO – posiadam najnowszy dla skrzyni manualnej. Soft można aktualizować w ASO z marszu, za jedyne 230 PLN, pod warunkiem, że istnieje nowsza wersja. Ja nie mogę, bo nie ma na co aktualizować. Znaczy się ma co dostrajać

Moja aktualnie 10,0 pali, przy średniej prędkości 33. Też zawsze tankuję do pełna – pompa lubi mieć do pełna A ponieważ moja prędkość średnia oscyluje w mieście latem w granicach 33-35 – może być. Najwięcej bestyja pali w korkach – zdecydowanie. Ale spalania sprawnego disla nie pobije, takie założenie

GT JTS jest jak kot jest taki moment, że pokazuje pazury, pod warunkiem, że się płynnie wkręca Disel z założenia pazura nie pokaże, bo i po co?

Tak czy owak obydwa JTD i JTS – to dupowowzy, jak kiedyś określił discrimen. Dla miłośników większych wrażeń – zabawy nie będzie, ani w jednym, ani w drugim. Ot normalne do jeżdżenia w budzie coupe.

Czyli, co kto lubi