mariuszoles, to u Ciebie jest faktycznie trochę co innego. W przypadku błędu gniazda stacyjki w najgorszym przypadku może auto nieodpalić wcale. Takie przypadki też odnotowali w ASO.
mariuszoles, to u Ciebie jest faktycznie trochę co innego. W przypadku błędu gniazda stacyjki w najgorszym przypadku może auto nieodpalić wcale. Takie przypadki też odnotowali w ASO.
Born to be wild.
no to dupa dziś pojawił mi się ten komunikat, zacznę najpierw od podwiniętych wysoko dywaników, potem czujnik na pedale później centralka a jak nie pomoże to nie wiem już :/
---------- Post added at 23:03 ---------- Previous post was at 22:56 ----------
i na dodatek nie słychać blokady kierownicy przy wkładaniu kluczyka więc to raczej centralka.gdzie można taką kupić albo jak to wyleczyć??
Tego się nie da wyleczyć. Można to kupić w ASO za 800-900 zł. Widziałem, że na allegro są po 150-200 zł, ale nie jestem pewien czy to się będzie dało spiąć. Centralka jest podpięta w sieć CAN. Można byłoby teoretycznie kupić taką, założyć i spróbować zrobić osiowanie proxy, ale nie jestem pewien czy to załatwi sprawę. Poza tym możesz jeszcze mieć problem ze stacyjką. U mnie też kierownica nie zawsze się blokuje, a na examinerze wykazało że to nie centralka blokowania kierownicy jest uszkodzona, a pamięć eeprom w stacyjce.
jest tak jak mariuszoles pisze, centralka w ASO to koszt około 900zł. U mnie padła jakiś czas temu, na examinerze nie ma żadnych błędów jedyny objaw to brak blokowania kierownicy po wyjęciu klucza i wspomniana w temacie wątku informacja na wyświetlaczy między zegarami. Mi brak blokady w ogóle nie przeszkadza więc nie kupowałem nowej centralki. Podejrzewam, że te z allegro nie będą działać prawidłowo...ale jak chcesz to sprawdź sam i daj znać![]()
Born to be wild.
dlaczego myślisz że nie będą działać prawidłowo ??
Bo wydaje mi się, że tu nie wystarczy procedura proxy alignment tylko serwis musiałby tę nową centralkę blokowania koerownicy przeprogramować pod sieć CAN Twojego auta. A ASO nie pójdzie na to by robić coś na używanej części z allegro. Zaznaczam jednak, że jest to moje przypuszczenie; nie jestem tego pewien.
Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
mariuszoles - to jak w końcu zakończyła się Twoja historia, prześledziłem cały temat i czy ten nowy kluczyk załatwił Ci sprawę, czy dalej z tym walczysz?
Odświeżam pytanie... jakieś dobre wieści? Ktoś poradził sobie z tym problemem?
Ja sobie z problemem nie poradziłem, ponieważ nie uśmiechało mi się płacić ponad 1k zł za wymianę części. Zostawiłem sprawę i tak sobie jeżdżę. Problem sprowadza się do tego, że po wsadzeniu kluczyka do stacyjki nie zawsze załączają się kontrolki. Wystarczy wcisnąć przycisk start/stop a potem jeszcze raz ten sam przycisk, by zapalić auto. Wtedy wyświetla się w rogu ekranu ta ikonka kierownicy i kluczyka. W moim przypadku, aby to się przestało wyświetlać muszę po prostu raz włączyć i wyłączyć zapłon. Tyle...
a u mnie "samo się naprawiło"pewnego dnia czyli w wakacje jak były takie upały komunikat znikł i do dzisiaj sie nie pojawił
![]()