Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: Za duże spalanie 2.4 JTD 150 PS

daber1988156
    Gość

Domyślnie

no ja kolego też rzadko doprowadzam do załączenia turbiny ale dla mnie wynik 8l jest jak najbardziej zadawalający zwłaszcza że to nie wynik spalania z kompa który przekłamuje tylko tankowanie pod korek, 100 km i znowu tankowanie pod korek, także to moim zdaniem jest najbardziej wiarygodna metoda sprawdzenia spalania....Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał TIO_2007 Zobacz post
    No to jestem spokojnieszym kierowcą,2000RPM i zmiana biegu ,....
    Nie wykorzystywanie pełnego zakresu obrotów silnika prowadzi do zapiczenia kierownic zmiennej geometrii. Niestety oszczedna jazda nijak się ma do tego co jest "zdrowe" dla silnika,czyli utrzymywanie obrotów pomiędzy obrotami maksymalnego momentu obrotowego, a obrotami mocy maksymalnej - to co się zaoszczedzi na paliwie potem się wyda na remonty...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Skoncentrowałbym się na 2 tematach :
    - wyciek paliwn
    - nieprawidłowy skład mieszanki

Paliwo ma charakterystyczny zapach więc po otworzeniu pokrywy silnika na pracującym silniku zazwyczaj czuć paliwo. Pozostaje tylko kwestia znalezienia źródła wycieku.

Wycieki najczęściej występują :
    - filtr paliwa –wyciek spod uszczelki filtra, wyciek spod korka spustowego wody (odspodu filtra)
    - przewody powrotne paliwa z wtrysków do pompy
    - wyciek z samej pompy od strony koła napędowego
    - możliwy jest też wyciek spod zaworu ciśnienia paliwa na listwie lub z samej listwy (skręcane połączenia metalowych przewodów paliwowych) ale takie usterki występująbardzo rzadko.

Kopcenie które opisałeś możeświadczyć o nieprawidłowym składzie mieszanki.

Uszkodzony przepływomierz zaniża wartość pobieranego powietrza. Uszkodzenie przepływomierza powoduje zazwyczaj zmniejszenie zużycia paliwa. W momencie odpięcia przepływomierza ECU przyjmuje wartości średnie dla ilości pobieranego powietrza i temperatury – nie minimalne! Efekt jest taki, że silnik bardzo dobrze pracuje przy niższych obrotach natomiast zdycha przy wyższych.
    Nigdy nie spotkałem się z sytuacjąby przepływomierz zawyżał wskazania. Jedyna opcja która przychodzi mi do głowy to zamontowanie w aucie nieodpowiedniego typu przepływomierza ale to jest do sprawdzenia. Możesz mi przesłać nr VIN auta i numer przepływki ( nr z palca , nie z obudowy!).

Najczęściej zakłócenie składu mieszanki powoduje banalna nieszczelność w dolocie. Trzeba dokładnie sprawdzić rury turbo-inrercooler, intercooler-kolektor isam intercooler pod kątem pęknięć i nieszczelności.
    Kolejny temat to wtryski – próba przelewowa którą przeprowadziłeś daje pewien pogląd na ich stan i równomierność zużycia ale nie jest precyzyjna. Możliwe, ze podobciążeniem wtryski jednaj leją. Najprościej jest podstawić wtryski z silnika który jest OK i porównać pracę. Oczywiście ideałem jest sprawdzenie wtrysków w specjalistycznej firmie.

Na skład mieszanki może też mieć wpływ uszkodzony układ EGR. Jeśli jest uszkodzony spaliny są tłoczone do kolektora ssącego zmniejszając ilość tlenu (a o niego w sumie chodzi).

Spotkałem się też znieprofesjonalnie regenerowaną turbiną w której zastosowano wał i koło o mniejszej średnicy. Turbina była wtedy mniej wydajna i auto nie miało mocy na niskich obrotach. Aby auto jechało konieczne było ciśnięcie gazu co przekładało się na wyższe zużycie paliwa.

Kolejna sprawa która przychodzi mi dogłowy to „czip tjuning” czyli grzebanie w mapach wtrysku przez jakiegoś matoła bez pojęcia. Podobny efekt daje montowanie niepewnego pochodzenia power boxów z Allegro pasujących do kilkutypów silników.
    Jak coś jest do wszystkiego to znaczyże jest do niczego.
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 22-01-2012 o 12:18

daber1988156
    Gość

Domyślnie

Wiec tak jak napisałem , paliwa zużywał za dużo ze wzgledu na zepsuty kompresor klimy który został juz naprawiony i jest wszystko ok , natomiast jesli chodzi i ten nały dymek to tu sie z kolega zgodze , gdyż problem polegał na zawalonym nagarem i kolektorem i zaworem EGR które zostały wyczyszczone i mały czarny dymek przy odpalaniu zniknoł .... także wszystkie problemu które opisałem w tym poscie zażegnałem podczas sierpniowego urlopu i do dziś dzień żaden z problemów nie powrucił

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Co do spalania to teiras powiedział oczywistą oczywistość.Ja u siebie do 5,0-5,5 zejdę jadąc nie więcej jak 100km/h ale tylko dlatego że jest wirus i spalanie się nieco zmniejsza.Do tego miasto między 8 a 9l jak się normalnie jeździ i poniżej tego nikt nie zejdzie w 2.4jtd.Jak juz dociskasz powyżej 180km/h to licz się że poniżej 9l nie zejdziesz a średnia w trasie 120km/h jadąc mam 6l do 6,5l ,nie wyliczę dokładniej bo nie mam komputera tylko z tego co jeżdżę trasy DE-PL.

daber1988156
    Gość

Domyślnie

No i kolega powiedział najprawdziwsza prawdę

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

No ja wykorzystuje pełny zakres obrotów zwłaszcza gdy widze w lusterku znaczek VW, albo przed sobą TDI,myśle że przy takiej jeździe z butowaniem nie wzieła by więcej jak 10l/100

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nie wykorzystywanie pełnego zakresu obrotów silnika prowadzi do zapiczenia kierownic zmiennej geometrii. Niestety oszczedna jazda nijak się ma do tego co jest "zdrowe" dla silnika,czyli utrzymywanie obrotów pomiędzy obrotami maksymalnego momentu obrotowego, a obrotami mocy maksymalnej - to co się zaoszczedzi na paliwie potem się wyda na remonty...
    Pewenie masz racje ale nie oznacza to że musze tak jezdzić cały czas,kiedy trzeba to docisne gazu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar johny
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    156-V6-24V-192hp-Q-System-

Domyślnie

Witam. Skoro 2,4 JTD pali 8-9l po mieście przy normalnej jeździe to na co komu diesel?? Przy takich wartościach Pb jest chyba ekonomiczniejsze i tańsze w eksploatacji. Parę dni temu podawali w radiu że najdroższa stacja w PL ma cenę 6.20 za L ON. Masakra

daber1988156
    Gość

Domyślnie

Masakra ,ale jeszcze pół roku temu aż takich cen nie było wiec było to ekonomiczne a teraz ceny sa jakie sa i wszystko sie zrównało , a jesli chodzi o cene On to umnie najwieksza jest na orlenie 5.90