Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Opony 17" - gdzie kupić?

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    marekm, co do wysokości opony zgadzam się z Tobą w 100%, jednak im szersza opona tym większa masa nie resorowana i to ma znaczący wpływ na zużywanie się elementów zawieszenia, sam z pewnością wiesz, że jazda w koleinach z takim szerokim butem to udręka. Osobnym tematem są opory toczenia i w przypadku Twojej belli nie jest to problem, jednak dla 1.8 czy nie daj boże 1.6 ma to kolosalne znaczenie :wink:
    masa resorowalna - czy ja wiem? przy wadze koła ok 18-20 kg + piasty i tarcze - jaki może być % udział paska gumy szerokości 2 cm?

koleiny? napewno szerokość jakiś wpływ ma ale ja nic nie pisałem o koleinach poza tym to szarpanie o którym piszesz imho zależy bardziej od konstrukcji opony (sztywnosci scianki i kąta pomiedzy scianką a powierzchnią bieżnika)

1.8 - w 2001 roku miałem taką, ubraną w opony najpierw 215 potem 225 - bardzo fajnie było

destikero
    Gość

Domyślnie

Po namyśle, zaczynam skłaniać się do zakupu nowych opon.
    Co mi tam....

Upatrzyłem sobie Goodyeary. Takie: Goodyear EXCELLENCE 225/45R17 91 Y

Tak sobie jednak czytam dyskusję w tym wątku nt. szerokości opon, profilu itp...
    I wydaje mi się, że faktycznie - opony o szerokości 225 są jakby ciut za szerokie
    jak na Alfę 156. Jeżdżę na takowych (225/45) i w koleinach jest nieciekawie.
    Ale z drugiej strony - to jaką mogę mieć alternatywę?
    225/45 - niby za szerokie; profil: 101,25 mm
    215/45 - węższe o 1cm; profil: 96,75 mm (nie za mało?)
    205/50 - sporo węższe - całe 2 cm (hurra! :wink: ); profil: 102,50 mm

Więc co wybrać? Niech się wypowiedzą znawcy 8)

GosuMask
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał destikero
    Po namyśle, zaczynam skłaniać się do zakupu nowych opon.
    Co mi tam....

Upatrzyłem sobie Goodyeary. Takie: Goodyear EXCELLENCE 225/45R17 91 Y

Tak sobie jednak czytam dyskusję w tym wątku nt. szerokości opon, profilu itp...
    I wydaje mi się, że faktycznie - opony o szerokości 225 są jakby ciut za szerokie
    jak na Alfę 156. Jeżdżę na takowych (225/45) i w koleinach jest nieciekawie.
    Ale z drugiej strony - to jaką mogę mieć alternatywę?
    225/45 - niby za szerokie; profil: 101,25 mm
    215/45 - węższe o 1cm; profil: 96,75 mm (nie za mało?)
    205/50 - sporo węższe - całe 2 cm (hurra! :wink: ); profil: 102,50 mm

Więc co wybrać? Niech się wypowiedzą znawcy 8)
    Z tych 3ech podanych przez Ciebie, ZDECYDOWANIE wybralbym 205/50! Ladny wyglad da Ci sama felga 17, a komfort jazdy na wezszych laczkach powinien byc nieporownywalnie lepszy.

Ja osobiscie do mojej Belli wybralem, moim zdaniem, optymalne rozwiazanie, felgi 16tki - super wygladaja, a i komfort odpowiedni. Powinienem miec 205/55, ale woze sie na 205/60 i jest gitara

smuz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marekm
    Cytat Napisał smuz
    Kolega ma racje pogarszaja sie te cechy w jego aucie poniewaz:

komfort--o komforcie przy kapciu 45 mozna zapomniec na dobra sprawe przy polskich drogach(miasta chyba glownie) przy 50 albo 55 komfort niewiarygodnie rosnie ,niewyobrazalnie --wiem bo kiedy jezdze na zimowkach wlasnie 50 czy 55( nie pamietam) zupelnie inaczej auto sie zachowuje (cichsze nie slychac tak dziur itd)
    a wiesz co oznaczają te magiczne, niewyobrazalne, niewiarygodne liczby - 45,50,55? i dlaczego podaje się je nierozerwalnie z szerokością opony (a podanie bez jest po prostu ignorancją)?

Widocznie ty nie wiesz czym jest profil opony i piszesz BZDURY powtarzam BZDURY

I jeszcze jedno udowodnij mi ze wysokosc opony w przypadku profilu 45 bedzie wieksza niz tych sammych o profilu 55 ......prosze udowodnij no chyba ze wynajdziesz nowa opone 150/55/17 i porownasz ja z 225/45/17 przyjedz do mnie i udowodnij mi z miejsca daje Ci 1000zł przyjezdzaj !!!!

Ktos napisal przelicz,rownanko uloz sobie banalne i pozniej glos zabieraj

A roznica dla zawiechy jest znaczna kto jezdzil ten wie i klocic sie nie bede

provokator
    Gość

Domyślnie

nie chce mi się czytać całości, powiem tylko tyle - mam u siebie 215/45/r17 - wyglądają ładnie jednak jeśli dużo jeździsz po dziurawych drogach mogą być udręką, czuć każdą nierówność
    jednak po przesiadce z zimówek muszę stwierdzić że przyczepność na drodze jest o niebo lepsza - niższy profil opony = auto nie buja się na zakręcie "na oponie"

destikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał provokator
    nie chce mi się czytać całości, powiem tylko tyle - mam u siebie 215/45/r17 - wyglądają ładnie
    Mam w tej chwili 225/45R17 i faktycznie - wyglądają super...
    Ale nie samym wyglądem człowiek żyje...

Cytat Napisał provokator
    jednak jeśli dużo jeździsz po dziurawych drogach mogą być udręką, czuć każdą nierówność
    Bardzo dużo jeżdżę po bardzo dziurawych drogach.
    Po przesiadce z zimowych 15" przeżyłem duży szok.
    Każda nierówność jest jak wielki kanion, mała dziura jest jak krater po meteorycie.
    Komfort = zero.
    W zakrętach - owszem jest lepiej.

Coraz bardziej skłaniam się do wersji węższych opon.
    Opona 205/50 na ładnej feldze będzie wyglądała OK.
    Kapcie 225/45 są może i ładne, ale nadają się raczej na autostrady.

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał smuz
    I jeszcze jedno udowodnij mi ze wysokosc opony w przypadku profilu 45 bedzie wieksza niz tych sammych o profilu 55 ......prosze udowodnij no chyba ze wynajdziesz nowa opone 150/55/17 i porownasz ja z 225/45/17 przyjedz do mnie i udowodnij mi z miejsca daje Ci 1000zł przyjezdzaj !!!!
    dunlop sp9000 255/45/17 wysokość ścianki 114,75 mm
    yokohama v103 205/55/17 wysokość ścianki 112,75 mm
    gdzie mogę zgłosić się po ten 1000 zł? może wystarczy jak podam tylko numer konta?

Rado:))
    Gość

Domyślnie

Niekupuj żadnych używanych ani bieżnikowanych opon bo nigdy niewiesz dlugo ci wytrzymią a mogą przynieśc tylko i stratę jeszcze większą najlepiej kup nowe. A jesli niemasz funduszy to zainwestuj w 16 są tańsze. :wink:

perlit
    Gość

Domyślnie

Witam,
    U mnie alfa już od prawie 2 miesięcy stoi na felgach 17" i oponach 215/45/17.
    Jak jest równo albo prawie równo to radość z jazdy jest duża. Można wiele.
    A jeśli chodzi o większe dziury to trzeba patrzeć gdzie się jedzie i w miarę możliwości ich unikać. Ale to każdy wie.
    Jeśli chodzi o opony to zainteresuj się marką Fate. Jest to wyrób argentyński pod skrzydłami Continentala. Ja kupiłem Eximia AR620. Cena jest atrakcyjna (allegro) a jeśli chodzi o jakość to opony te poddałem różnym próbom i jestem bardzo zadowolony.
    A szczerze pisząc obawiałem się kupna ale teraz widzę, że nie było czego.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Robert

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał marekm
    Cytat Napisał alces1
    Zgadzam się z przedmówcą.
    Nic dodać, nic ująć.
    ok, skoro aż takie trudności sprawia Ci tekst czytany to jezeli będziesz miał juz 205/50/17 to 6 kwietnia podjadę i Ci pokażę że mój profil 225/45/17 może być w pewnych warunkach wyższy od Twojego.
    Dla mnie EOT bo to za wysoki poziom abstrakcji
    Wbrew Twojej ocenie, nie mam problemów z czytaniem tekstu pisanego, czasem jednak nie rozumiem skąd biorą się znawcy (niby) motoryzacji i zadają tak infantylne pytania jak Ty. Dlatego zapytałem o sens Twoich pytań, ale Ty chyba nie zrozumiałeś mojego pytania. Irytacja Twoim zachowaniem kolegów, chyba wszystko tłumaczy...
    Jeśli chodzi o rozmiary opon, to czy tego chcesz czy nie, poza profilem na zużycie zawieszenia, osiągi (do których za chwilkę powrócę) oraz komfort ma również wpływ szerokość opony. Zbyt szeroka powoduje szybsze zużycie zawieszenia, zmniejsza komfort jazdy i pogarsza osiągi (do których jak napisałem wcześniej, za chwilkę powrócę). Dlaczego tak jest? Chociażby dlatego, że szersza opona z natury ma prawo do "wyłapywania" większej ilości nierówności, dziur, kamieni, które znajdują się na drodze.
    No, a teraz te nieszczęsne osiągi. Czy kiedy patrzysz na specyfikację danego modelu samochodu o podanej mocy itp. parametrach i w rubryce osiągi pisze, że samochód na prostej ma takie, a takie osiągi, a w zakrętach takie, a nie inne? Chyba raczej nie.
    No, ale idąc Twoim tokiem "myślenia" podaj kąt zakrętu, warunki atmosferyczne, stan nawierzchni i odległość księżyca od miejsca, gdzie będzie przeprowadzany test (wszak grawitacja ma tutaj najwięcej do powiedzenia).
    W kwestii profilu mogę powiedzieć tyle, że mierzony w cm w przypadku opony: 205/50/17 będzie wyższy niż w przypadku opony 225/45/17 i nie wyskakuj tutaj z jakimś rozmiarem 255 itp, bo ja na początku dyskusji podałem dwa rozmiary: 225 i 205 i to nad nimi się rozwodzimy.
    Co do abstrakcji i chęci udowodnienia mi, swojej rzekomej wyższości wiedzą na temat ogumienia, jakoś nie specjalnie mam ochotę spędzać niedzielne popołudnie 6 kwietnia nad rozwodzeniem się z Tobą w tym temacie. Innymi słowy, nie mam ochoty na takie spotkanie. Przykro mi, ale zachowaj swój "dowód" dla kogoś innego, ja nie jestem zainteresowany... Aczkolwiek miło będzie jeśli pojawisz się, im nas więcej tym lepiej
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html